POSTED IN EU, Krig-fred, NATO

EU og USA ønsker ikke diplomatisk fredsløsning.

De ønsker vedvarende krig for å svekke Russland.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

«Til den siste ukraineren»

Av redaksjonen.

Berlin og EU forbereder nye våpenleveranser til Ukraina. Eks-amerikansk diplomat sier at Vesten går inn for en lang krig for å svekke Russland.

Artikkelen er publisert av «Information on German Foreign Policy» (german-foreign-policy.com), som er satt sammen av en gruppe uavhengige journalister og samfunnsvitere som fortløpende observerer Tysklands fornyede forsøk på å gjenvinne stormaktsstatus i det økonomiske, militære og politiske arena.

BERLIN/WASHINGTON/KIEV (Egen rapport) – Berlin og EU forbereder nye våpenleveranser og utelukker ikke at krigen forlenges til flere år. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen gjentok i helgen at Brussel er åpen for eksport av selv tunge våpen til Ukraina. 

Den tyske regjeringen er klar til å gi «militær bistand» verdt to milliarder euro til fremmede stater, hvorav hoveddelen bør gå til de ukrainske styrkene. Det Düsseldorf-baserte våpenselskapet Rheinmetall er forberedt på å overhale opptil 50 Leopard 1-stridsvogner og levere dem til Kiev. 

Vestmaktenes strategi er ikke orientert mot å avslutte kampene så raskt som mulig, men å svekke Russland militært og muligens til og med beseire det. EUs utenrikspolitiske kommissær Josep Borrell bemerket at krigen vil bli avgjort «på slagmarken». I følge en pensjonert senior amerikansk diplomat kjemper transatlantiske makter mot Russland «til siste ukrainer».

«Krigsår»

1. påskedag økte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presset for å forsyne Ukraina med flere og enda tyngre våpen enn til dags dato. «Jeg skiller ikke mellom tunge og lette våpen», erklærte hun i et intervju med den tyske Springer-tabloiden «Bild». De ukrainske væpnede styrkene må «få det de trenger og kan håndtere.»[1} 

Så langt har EU gitt 1,5 milliarder euro; i tillegg til eksport fra medlemsland. «Det gjelder alle medlemsland,» sa kommisjonspresidenten, «de som kan, bør levere raskt, for først da kan Ukraina seire i sin akutte defensive kamp mot Russland.» Når det gjelder formålet med våpenforsyningen, hevdet von der Leyen på den ene siden at unionen vil «gjøre alt» for at krigen «vil ende så raskt som mulig». 

På den annen side motsa hun åpent sin tidligere påstand ved å si at «Ukraina kan vinne denne krigen.» Man bør imidlertid være forberedt på «at i verste fall kan krigen vare i måneder, ja til og med år».

Droner, stridsvogner, militærhelikoptre

NATO-landene er dermed i ferd med å øke sine våpenforsyninger til Ukraina. I tillegg til panser- og luftvernvåpen som allerede er levert i store mengder til Kiev, er det lagt til pansrede kjøretøyer, haubitsere og droner. Nå skal stridsvogner og gamle sovjetiske Mi-17 militærhelikoptre leveres til områder i østlige og sørøstlige NATO-medlemsstater som grenser til Ukraina og overleveres til ukrainske soldater.

These Are The Weapons That Russia Is Pouring Into Eastern Ukraine | BusinessInsider India
Tunge våpen er dyre og dreper flere.

 

Bare amerikanske leveranser, som også inkluderer ammunisjon og verneutstyr av alle slag, er anslått i Washington til rundt 800 millioner dollar. Siden begynnelsen av krigen 24. februar har USA alene levert våpen til de ukrainske troppene til en verdi av vel 3,2 milliarder dollar. 

Det har vært reist kritikk om at det tar tid å trene ukrainske soldater på våpensystemer som ikke tidligere hadde vært en del av Kievs lagre. I følge amerikanske militærtjenestemenn kan treningstiden reduseres betydelig. Ukrainske soldater trenes av NATO i bruken av disse våpnene hovedsakelig i Polen.[2]

Leoparder for Kiev

Den tyske regjeringen øker også sine våpenforsendelser til Ukraina. Etter at Bundeswehr gjorde panservern- og luftvernvåpen sammen med verneutstyr tilgjengelig fra sine lagre, ønsker Berlin nå å skaffe ytterligere midler og vurderer kjøp av kamputstyr til Kiev fra tyske våpenprodusenter. I forrige uke ble det kjent at, ved siden av det «spesielle fondet» på 100 milliarder euro for Bundeswehr, har kansler Olaf Scholz reservert ytterligere 2 milliarder euro til «militær bistand» til fremmede stater – brorparten øremerket Ukraina. Dette ble gjort under press fra politikere hovedsakelig fra De Grønne, FDP og CDU.[3] 

Det blir også diskutert om Tyskland skal forsyne Ukraina med Marder-infanterikampvogner. Våpenprodusenten Rheinmetall i Düsseldorf har nå tilbudt å levere opptil 50 ekstra Leopard 1-stridsstridsvogner tatt ut av Bundeswehr og andre væpnede styrker som den har på lager.[4] Det er klart at stridsvognene minst må ha en provisorisk overhaling og de ukrainske soldatene må lære seg å bruke dem. Begge deler vil ta noen uker, kanskje flere måneder.

«Avgjøres på slagmarken»

Dette tilsvarer det faktum at i Vestens krigsplanlegging har inngåelsen av en våpenhvile eller til og med en fredsavtale mellom Kiev og Moskva for lengst trukket seg i det fjerne. 

I begynnelsen av måneden, etter møtet deres i Istanbul, hadde ukrainske forhandlere kunngjort at det var oppnådd en avtale med russisk side om nøkkelelementene i en avtale for å avslutte krigen, det ble til og med nevnt at kamp kunne ende «i en eller to uker.»[5] Som svar advarte den britiske statsministeren Boris Johnson den ukrainske regjeringen mot å oppnå en våpenhvile. 

LAST MAN STANDING - Art of Karl Kopinski
Kjemp til siste ukrainer. Det er krigsindustrien tjent med.

USAs president Joe Biden erklærte offentlig at krigen «fortsatt kunne ta lang tid», mens NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg eksplisitt snakket om krigen som varer i flere år.[6] Den 7. april anklaget Russlands utenriksminister Sergei Lavrov Kiev for å ha gjort flere endringer i forhandlingsdokumentene i det stille, som hindrer å oppnå en avtale.[7] I tillegg begynte spesielt Washington å presse på for at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag skulle tiltale Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelser. 

Dette, så vel som Bidens siste anklage om at Russland begår «folkemord» i Ukraina, gjør en avtale vanskeligere.[8] Allerede 9. april bemerket EUs utenrikspolitiske kommissær Josep Borrell at krigen vil bli avgjort «på slagmarken».[9]

Vestens krigsmål

Målet med krigen for Vesten ble forklart 24. mars av Chas Freemen, en amerikansk diplomat, hvis karriere i USAs utenrikstjeneste fra 1965 til 1995 i stillinger som USAs ambassadør i Saudi-Arabia og i en toppstilling ved Pentagon. Ifølge Freeman: «Alt vi [Vesten] gjør ser ut til å være rettet mot å forlenge kampene, snarere enn å fremskynde en slutt på kampene og noen kompromisser.»[10] 

Det ser ut til å være «mange mennesker» i USA som tror det er «just dandy»: det er «bra for det militærindustrielle komplekset;» den bekrefter «våre negative syn på Russland»; det gjenoppliver NATO; det setter Kina på pletten. Selvfølgelig vil dette føre til mange døde mennesker. Noen i Vesten lurer i all hemmelighet på «hva er så forferdelig med en lang krig?» Tross alt er det hele de facto en stedfortrederkrig mot Russland – for Vesten «i hovedsak gratis». Strategien til de transatlantiske maktene kan oppsummeres som «vi vil kjempe til siste ukrainer for ukrainsk uavhengighet.»

[1] Roman Eichinger, Angelika Hellemann: «Russlands Bankrott ist nur eine Frage der Zeit». bild.de 17.04.2022.

[2] Ellen Ioanes: Vil nye våpenforsendelser endre krigen for Ukraina? vox.com 17.04.2022.

[3] Mehr as eine Milliarde Euro Militärhilfe. tagesschau.de 15.04.2022.

[4] Martin Murphy, Julian Olk, Frank Specht: Rheinmetall bietet der Ukraine Panzer des Typs Leopard 1 an. handelsblatt.com 13.04.2022.

[5] Se også «Alt under inntreden i krigen»

[6] Stoltenberg: Krieg könnte „noch Jahre” dauern. zdf.de 06.04.2022.

[7] Russland anklager Ukraina for å endre krav siden Istanbul-samtalene. themoscowtimes.com 07.04.2022.

[8] Tyler Pager: Biden kaller Russlands krig i Ukraina et «folkemord». washingtonpost.com 12.04.2022.

[9] Josep Borrell den 9. april 2022 på Twitter.

[10] Aaron Maté: USA kjemper mot Russland «til siste ukrainer»: veteran amerikansk diplomat. thegrayzone.com 24.03.2022.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  21 april 2022 15:20

  TITUSENER AV UKRAINSKE SOLDATER BLE UTRUSTET OG TRENT AV NATO.

  En av hovedårsakene til at Russland gikk inn i Ukraina militært var for å hindre et ukrainsk NATO-medlemskap og konsekvensene dette ville medføre. Helt siden 2014 har imidlertid den ukrainske hæren jobbet tettere og tettere med NATO, og minst 80 000 ukrainske soldater har blitt trent av militæralliansen de siste åtte årene.

  Wall Street Journal (WSJ) rapporterer at når løytnant Andriy Kulish fra den ukrainske nasjonalgarden og hans soldater i bakhold angriper russiske tropper, takker han NATO og den kanadiske hæren. Kulish-brigaden har de siste årene blitt trent av Canada og andre NATO-land i felttaktikk og bykrig. Ifølge WSJ er dette bare ett av mange eksempler på hvordan NATO har investert betydelige ressurser i å trene den ukrainske hæren og at det ikke bare er vanlige soldater som har fått omfattende NATO-trening, men også forsvarsdepartementet og høytstående ukrainske tjenestemenn.

  Kilder i avisen opplyser at NATO-treningen har «transformert Ukrainas militære styrker» og vært helt uvurderlig for Ukrainas evne til å motstå de russiske angrepene så langt og at «minst» 10.000 ukrainske soldater har gjennomgått spesialtrening årlig de siste åtte årene. «Med dette hjalp NATO og dets medlemmer Ukraina med å gå fra rigide sovjetlignende kommandostrukturer til vestlige standarder der soldater lærer å tenke underveis», skriver avisen.

  Ifølge løytnant Kulish bruker den ukrainske hæren nå hele tiden treningen den har fått fra NATO, og han innrømmer at selv om NATOs militære engasjement i Ukraina aldri har vært helt hemmelig, har det heller ikke blitt utbasunert – fordi man ville unngå å irritere Russland. Da Russland gikk inn i Ukraina 24. februar, var NATOs tilstedeværelse i landet så omfattende at så mange som åtte NATO-land deltok i opplæringen av det ukrainske militæret, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bemerket også at den flerårige militærstøtten hadde «betydelige resultater».

  At NATOs operasjoner i Ukraina har vært mer vellykket enn i andre lignende forsøk i for eksempel Irak og Afghanistan, antas å være at landet er «relativt sammenhengende» og har en sentral-regjering med fungerende byråkrati.

  Allerede i 2018 utviklet NATO en 17-siders handlingsplan for en «euro-atlantisk integrasjon» av Ukraina, der man utformet strategier for at landet skal «møte NATOs demokratiske standarder». Det var imidlertid først i 2014 at NATO-operasjonene virkelig tok av og vestlige offiserer ble fløyet inn, som begynte å trene ukrainske soldater i «moderne kampteknologi» for å bekjempe pro-russiske separatister.

  NATO bemerket også at hele den ukrainske militære ledelsen «må endres» og tidligere amerikanske generalmajor Timothy McGuire ble kalt inn for å etablere Yavoriy-senterets militære anlegg som en del av å intensivere NATO-treningen av det ukrainske militæret. Militæralliansens tilstedeværelse i landet økte ytterligere høsten 2021 og flere og flere ukrainske soldater ble blant annet trent til å bruke britiske panservernmissiler og andre tunge våpen. – Disse leverte vi bokstavelig talt hver tredje eller fjerde dag, bekrefter den britiske majoren Bill Ross. Høytstående amerikanske offiserer har også holdt «ukentlige koordineringsmøter» med Ukrainas militære ledelse og i fellesskap utarbeidet en «forsvarsplan» for å motstå et russisk angrep.

  Fra Nya Dagbladet se, publisert 21.04.2022.
  Skrevet av Isac Boman.
  Oversatt fra svensk, noe redigert. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Tiotusentals ukrainska soldater tränades av Nato.

  Svar
 • ‘ Dronen heter Phoenix Ghost. Det er en såkalt selvmordsdrone. Det betyr at den stuper inn mot et mål og blir ødelagt i eksplosjonen. ‘

  Altså samme som dronene som USA brukte til å drepe bryllupsgjester i Pakistan?
  Eller V5-bombene fra Tyskland mot industrianelgg i England under 2 verdenskrig etter at England bombet de sivile byene Hamburg og Dresden.
  Er dette i tråd med internasjonale krigslover? Eller er alt plutselig tillatt i krig, bare USA gjør det?

  ‘ Dronen heter Phoenix Ghost, eller Fønix-spøkelset på norsk. Det er en såkalt selvmordsdrone. Det betyr at den stuper inn mot et mål og blir ødelagt i eksplosjonen. ‘
  nrk.no/urix/ukrainerne-far-spokelsesvapen-av-usa-1.15939785

  Hvorfor gjør ikke Putin heller som Stoltenberg gjorde over libyske byer;
  – slipper bomber fra 10 000 fot? Det var visst ’tillatt i følge internasjonale lover, og Stoltenberg sjøl.

  På samme nettside kan vi lese : ‘ Et spørsmål som er send inn av en leser’ ;-)
  : ‘ Hvem kan erstatte Putin’ ?
  Jeg lurer heller på hvem som skal erstatte AP/Stoltenberg etter deres angrep på Libya. (?)
  Eller hva vi kan erstatte norsk media med siden de er blitt demente og har fått ødelagt kortidshukommelsen?

  Svar
  • ‘Det hele dreier seg om å ‘ta av silkehanskene;’ de krigskåte gruppene i USA ønsker ingen begrensinger i utviklingen av våpen, de ønsker kjernefysiske kort- og mellomdistanseraketter utplassert nær grensene mot Russland, Kina og Iran — et enormt farlig våpenkappløp framover, som (naturligvis) øker risikoen for kjernefysisk krig.
   Etter Sovjetunionens kollaps, har USA gjentatte ganger brutt bestemmelsene i INF-avtalen, ved å fortsette med forbudte tester, i tillegg til å øke produksjonen og bruken av ubemannede offensive droner, som faller inn under INFs definisjon av mellomdistanse bakkebaserte krysserraketter.
   https://midtifleisen.wordpress.com/2019/02/20/natos-stoltenberg-en-pr-talsmann-for-usas-imperium/

   Svar
 • ‘– Vi kjemper nå mot hele verden, som under den 2. verdenskrig. ‘
  nrk.no/urix/general-sier-at-russland-vil-ta-hele-det-sorlige-ukraina-1.15940088

  Og som altså Polen ble brukt som brekkstang for å ta Tyskland den gangen, blir Ukraina forsøkt brukt i 2022 for å ta Russland. ( Og så Kina og India?)
  At Russland trenger Krim- halvøya og tilgang til Svartehavet for sine militære forsvarsanlegg må man vel være generalsekretær i ‘ forsvars-alliansen’ Nato for ikke å skjønne.
  Vi andre skal være glad for at ‘ forsvars-alliansen’ har fått stekket sine langsiktige krigsplaner.

  Så kan man også spørre hva «hele verden», dvs USA og deres allierte bl.a Norge, har utført av ‘ fredsbevarende kriger ‘ siden siden ‘ de gode’ vant i 1945? ;-)
  Ingen nevnt, – alle glemt?

  Svar
 • ‘ Fordi russerne tok ikke bort Krim fra ukrainerne, men AMERIKANERNE.
  Hvis det ikke hadde kommet til en anneksjon fra russisk side, ville man nå ha bygget en amerikansk eller NATO-base der. Vet du at en slik base bygges i Mikolaj-området i byen Očakov? Ikke la deg overbevise om at amerikanerne synes synd på ukrainere fordi de mistet Krim. Amerikanerne er kun ergerlige fordi russerne kom dem i forkjøpet. ‘
  https://midtifleisen.wordpress.com/2019/04/02/russerne-tok-ikke-bort-krim-fra-ukrainerne-men-amerikanerne-mener-den-tidligere-ukrainske-parlamentarikeren-elena-bondarenkova/

  ‘ USA, sammen med NATO, har utvidet sitt aktivitetsområde helt fram til Russlands grense. Vesten har vellykket omringet Russland. USA og Vesten fortsetter innsatsen for å inkludere Ukraina og Georgia i sitt imperium. ‘
  https://midtifleisen.wordpress.com/2019/04/18/ikke-snakk-om-usas-nedgang-snakk-heller-om-hvordan-vi-kan-frigjore-oss/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Angrepet på Ukraina

Kamp om sjølråderett eller en stedfortrederkrig mellom USA og Russland/Kina på ukrainsk jord?

Forrige innlegg

EUs sanksjoner mot Russland:

En effektiv måte å likvidere sin egen økonomi.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.