POSTED IN Endring av politikken

Etter sabotasjen på gassledningene

I Tsjekkia står den politiske vindmåleren på storm.

0
Print Friendly, PDF & Email

Den tsjekkiske justisministeren advarer om revolusjon.

I Tsjekkia peker skiltene mot storm. Inflasjonen er over 17 prosent, og den første store demonstrasjonen finner sted lørdag. Justisministeren advarer om at energikrisen setter hele EU i fare.

Tsjekkia står overfor den mest dramatiske sosiale krisen siden 1989. Justisministeren krever umiddelbart at det tas «tiltak», ellers er en revolusjon nært forestående. Etter de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen har Tsjekkia den høyeste inflasjonsraten i EU. I juli var inflasjonen 17,3 prosent.

EU truet, ikke bare Tsjekkia

Justisminister Pavel Blažek sa i en tale til Deputertkammeret fredag: ” Hvis regjeringen ikke løser krisen i energisektoren, vil den ikke bli her lenge.” Energikrisen truer imidlertid ikke bare den tsjekkiske politiske kaste, men kan utvikle seg til en revolusjon, som også truer EU, melder nyhetsbyrået iDnes.

Inflasjon i Europa i juli. 

«Hvis energikrisen ikke blir løst, er dette landets politiske system i fare. Hvis ingen pan-europeisk løsning blir funnet, er til og med EU som sådan truet, sa ministeren. Han svarte på opposisjonens forslag om å prioritere tiltak for å motvirke stigende (energi)priser. For Blažek er imidlertid situasjonen enda verre enn opposisjonen tror. Hans eneste løsning er pristak. Til tross for dette står regjeringen for øyeblikket overfor et mistillitsvotum. Blažek kommenterte: “Hvis regjeringen ikke løser energikrisen, vil den uansett ikke være her mye lenger.”

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er v-t-liCmFILDJXU-unsplash.jpg

Det første store rallyet i Praha er annonsert på lørdag. Justisministeren sa at den sosiale atmosfæren ikke var så dramatisk som den har vært siden 1989.

Innbyggerne krever demokrati

Fra kl. 14.00 skal «en av de største protestbegivenhetene de siste årene» holdes på Václavplassen i Praha: «Folk over hele landet sender ut invitasjoner, trykker og deler ut flyers, setter opp plakater og inviterer hverandre til denne begivenheten, skriver den politiske organisasjonen Manifest.

Hennes forklaring på protesten: «Dette oppsto fra langvarig misnøye med den politiske situasjonen i vår republikk. I årevis har vi valgt det “mindre onde” og synket dypere og dypere: Politikk er allerede så langt fjernet fra borgernes hverdag at deres arbeid er mer som reklame for maktens inkompetanse, forakt og arroganse.

Det ene tilfellet av korrupsjon etter det andre siver gjennom dagens politikk, personer med direkte tilknytning til mafiaen blir i hemmelighet utnevnt til viktige stillinger. Regjeringen bryr seg ikke lenger om innbyggerne og gjør i stedet narr av fremmede makter.»

Lørdag ønsker de også å “skissere en visjon” om hvordan “et ekte direkte demokrati kan bygges”. Demoen ble drevet av “ønsket om fred”, “for å få slutt på sanksjonert fattigdom og for å stoppe den truede konkursen til mange husholdninger og selskaper.”

Innlegget er hentet fra Poltikeren

Forsidebilde: regularguy.eth

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tydeligere kan det nesten ikke sies. Vi er blitt en USA-delstat.

USA-soldater på Støres pressekonferanse skal understreke alvoret.

Forrige innlegg

USA erklærer Tyskland krig.

Sprengingen av rørledningen fjerner en brysom konkurrent.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.