POSTED IN Israel

Etter Gaza-seieren:

Vil Israel prøve seg på et nytt krigseventyr mot Iran?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

5-dagers krigen

Av Jan Hårstad

Hvis man legger bort all moralisering et øyeblikk må man bare innse at Israels krig mot Islamic Jihad var en oppvisning i høyteknologisk kirurgisk krigføring. Rakettene som ble avfyrt i oppunder 1000 stykker fra Gaza ble plukket ned av rakettforsvaret Iron Dome og Shin bet hadde gitt nøyaktige meldinger om hvor sjefene av Islamic state bodde. Absolutt hele lederskapet likvidert, av 30 døde palestinere.

På Flaggdagen 19. mai gjennom Jerusalem gjallet euforiske israelere: Død over Araberne!  Uten at palestinske organisasjoner kunne gjøre stort med det enn å sende ut noen verbale trusler som bare hang i lufta.

Samtidig som 5 dagers-krigen pågikk raidet Israel vestbredden og arresterte ung-palestinere i hopetall. De israelske fengslene er allerede stappfulle.

I øyeblikket er palestinerne ydmyket så det svir og da er det slik at Israels generaler og  politikere kommer med nye seiersprosjekt. Generalene Yadai og Ortal forslår at tiden nå er inne til å lage bakkekriger inn i Gaza eller Libanon.

Finansminister SMOTRICH foreslår at Israel i løpet av de nærmeste to årene bør fordoble antall settlere på Vestbredden. I øyeblikket bor det rundt en halv million av dem der og de tilhører  stort  de ortodokse Haredims, og de er aggressive og unge.

I Hamas krangler de om den politiske retningen.

Palestinsk politikk ligner ikke grisen. Dess mer enn deklamerer om nasjonal enhet, dess større blir rivaliseringen mellom Fatah, Islamic Jihad og Hamas. En forklaring på Hamas tafatthet under den siste krigen forklares slik av israelske eksperter: det er fullt kaos innen lederskapet i Hamas om hvem som er Hamas allierte i den islamske verden. Yahya Sinwar er Egypt-orientert, Khaled Meshaal satser på Qatar og Al-Arouri er pro-iransk.

I øyeblikket ser det faktisk slik ut at USA kommer til å lede en krigskoalisjon i krig mot Iran, noe som har vært Israels drøm i mange år. Det kommer høyst sannsynlig av at USA opplever at de taper sin innflytelse i Midtøsten og må foreta seg noe drastisk for å gjenvinne den.

Jeg fortalte om en Nuclear US undervannsbåt som hadde tatt seg gjennom Hormuz-stredet men fikk det besværlig og forsvant igjen. Nå skjedde det den 19. mai at både amerikanske, franske og britiske krigsskip dro gjennom og alle navy-admiralene møttes om bord på destroyeren Paul Hamilton og meldingen til Iran er denne: Hvis dere stenger Hormuz-stredet så er dette vår RØDE LINJE for krig.

Og en mener i Israel at Iran allerede har utviklet nok Uran for å bygge hele 5 atombomber og redselen er at Syria og Afghanistan kan dele på disse.

Det hersker altså krigseufori inni Israel om dagen og Iran har brukt ekstreme summer på å bygge opp den militære Jerusalem Aksen med allierte rundt hele Israel. Så store summer som har medført stor nød blant folket i landet. Ikke stort annerledes enn i Nato-statene nå.

Det eneste man kan diskutere er dette: hvordan vil krigen starte og når vil den utløses? Nå er både Kina og Russland strategiske allierte med Iran og bedriver felles militærøvelser.

Det handler ikke bare om Ukraina og Taiwan.

Forsidebilde: Priscilla Du Preez

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «Og en mener i Israel at Iran allerede har utviklet nok Uran for å bygge hele 5 atombomber og redselen er at Syria og Afghanistan kan dele på disse. »

  ‘ I en lekket epost skrev USAs tidligere utenriksminister Colin Powell at Israel har 200 kjernefysiske våpen.
  «Iranerne kan ikke bruke én om de endelig lager en. Gutta i Teheran vet at Israel har 200, alle rettet mot Teheran, og vi har tusener», står det i eposten’.
  dagen.no/Nyheter/midt%C3%B8sten/Powell-i-lekket-epost-%E2%80%93-Israel-har-200-atomv%C3%A5pen-387718

  ‘Trakassering og overgrep mot majoritetsbefolkningen er daglig kost. Når bosetterne er i virkelig storslag, heller de søppel, avføring og urin over palestinere som befinner seg på gata under seg. ‘
  dagbladet.no/kultur/netanyahu-sender-observatorer-hodestups-ut-av-hebron/70716082

  ‘ «Vår rase er Mesterens rase. Vi er guddommelige guder på denne planeten. Vi er like forskjellige fra de underordnede rasene som de er fra insekter. Faktisk, i forhold til vår rase, er andre raser dyr, i beste fall kuer.
  Andre raser bør anses som menneskelig ekskrementer. Vår skjebne er å herske over de underordnede rasene. Vårt jordiske rike vil bli styrt av vår leder med et våpen av jern.
  Massene vil slikke våre føtter og tjene oss som våre slaver.» ‘
  (Menachem Begin – Israeli Prime Minister 1977-1983)

  Begin hadde vært involvert i terrorhandlinger i Palestina på 1940-tallet som leder av Irgun. Han hadde organisert bombingen av King David Hotel i 1946 og massakren på hele landsbyen Deir Yassin i 1948. Menachem Begin er den mest beryktede terroristen i israelsk historie og grunnleggeren av det politiske partiet som styrer Israel i dag, Likud.

  Svar
 • Jan Hårstad
  24 mai 2023 22:34

  Breaking news: dagens meldinger er at det skytes inni Beirut. Hvis man følger netanyahus dagsplaner
  ser du at han bare snakker med sikkerhet og militærfolk- naturligvis om krigen mot Iran. marerittet er at israel kan stå overfor en bred front av krig og hvordan unngå denne?
  Jo,en kan ved de kristne militsene i Libanon som er støttet av Nato-israel,starte en ny borgerkrig mot
  Hizballah for om mulig å redusere deres aktivisme mot Israel.
  israel kan ikke starte en Irankrig uten en svekkelse av Hizballah. det står på dagsorden.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Konflikten i Frankrike er klassisk:

Det er en konflikt mellom lønnsarbeidere og kapitalister.

Forrige innlegg

Hva kan årsaken være?

Antallet uventede dødsfall øker i mange land.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.