POSTED IN Olje-Energi, Økonomi

Et sløseri av enorme dimensjoner: Elektrifisering av sokkelen.

Å svi av ti-talls milliarder for ingenting.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nye løgner om elektrifisering av sokkelen

Folket har erfart at kraftnæringen og politikerne har løyet til oss om utenlandskablene. Nå står elektrifisering av sokkelen for tur. Elektrifisering tillater betydelig økt eksport av «frigjort» gass og omleggingen vil koste 50 milliarder kroner. Det er her problemet ligger. For næringer og lobbyister og politikere sikler etter disse pengene og mulighet til eierskap i havvind så til de grader at sannheten blir feiet under teppet.

Selv avisa Klassekampen i dag løper løgnernes ærend om saken. Men vi mangler de 15 TWh som skal til. Elektrifisering vil bety mindre vann i magasinene, enda mer kraftunderskudd og høyere priser for husholdninger og næringsliv.

Det største problemet er at elektrifisering ikke har noen klima-effekt. I dag produseres strøm på sokkelen fra gass. Med landstrøm vil denne gassen bli frigjort og eksportert til Europa og brent til nøyaktig samme mengde CO2. Med litt mer effektive turbiner kan de kanskje få litt mer kraft ut av gassen i Tyskland, men kjemien tilsier at samme mengde gass blir brent til samme mengde CO2 uansett hvor du brenner den. Klimaeffekten er NULL når vi ser Europa under ett.

Fordi Norge ikke har nok strøm, kan vi få kjøpe den tilbake fra Tyskland for å sende ut i Nordsjøen, laget av nøyaktig samme gassen vi frigjorde, bare mye, mye dyrere. Da er parodien fullkommen. Nå må løgnene ta slutt og fornuften seire. Dette er ikke tiden å kaste bort 50 milliarder kroner som ikke gir noen som helst gevinst for klimaet.

Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene

Forsidebilde: iStock1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 342 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Faktisk enda verre enn skissert, da transport av energi frem og tilbake under Nordsjøen også gir et energitap og dermed bortkastet bruk av den såkalte klimagassen CO2.

  Svar
 • Har Norge en teknisk og vitenskapelig administrasjon som ivaretar resursene våre til innbyggerne og landets beste?
  – Eller bare en fordyrende (parti-) politisk administrasjon?

  Og har det norske samfunnet råd til å holde slike folk med mat og hus?

  Svar
  • Nei, Norge «ivaretas» av folk uten kompetanse til å forstå rekkevidden av det de vedtar – eller ennå verre: de forstår at det de gjør er med å demontere landet.

   Svar
 • Det er snakk om at sokkelen på sikt kan bruke så mye som totalt 23 TWh med landstrøm hvert år.
  Dette er ganske mye og tilsvarer omtrent to utenlandskabler (omtrent like mye som kablene til Tyskland og England når disse eksporterer mye).
  Strømmen fra land vil bli brukt til å pumpe gass og olje til Europa.
  Og hvor høy strømpris vil oljebransjen tåle når det gjelder slik pumping?
  I dagens situasjon med veldig høye gasspriser kan trolig oljebransjen tåle en strømpris på slikt som 10 kr pr KWh eller kanskje enda mye mer (20 kr pr KWh, 30 kr pr KWh eller hvor mye?).
  Altså mye høyere enn dagens europeiske strømpriser.
  En slik strømpris kan bety katastrofe for de som er avhengig av strøm i Norge.
  Man må passe på at oljebransjen ikke dominerer norsk økonomi for mye.

  Det kan hende at mye av denne strømmen til norsk sokkel (23 TWh) må importeres fra EU og UK, og hva vil disse landene synes om å være storleverandør av dyr strøm til norsk oljevirksomhet i en situasjon med energimangel i Europa (men det er primært EU og UK som er avhengig av norsk gasseksport og oljeeksport).

  Svar
 • Hvis man har ledig strøm i Norge, hvordan kan denne strømmen brukes best?
  Man har kanskje 5-6 alternativer
  1: Strømmen kan brukes til elektrifisering av sokkelen. (Europa er for øyeblikket veldig opptatt av å få tak i mer naturgass som kan drive gasskraftverkene i Europa og som også kan varme opp hus og bygninger med naturgass eller fjernvarme fra gasskraftverk)
  2: Man kan bygge ny kabel til Europa som kan eksportere denne strømmen fra Norge (norsk strøm kan feks erstatte strøm fra gasskraftverk som nå står stille pga gassmangel – mulig at gass fra Norge for øyeblikket er viktigere enn strøm fra Norge).
  3: Strømmen kan brukes til å elektrifisere transport og industri i Norge.
  4: Strømmen kan brukes til produsere batterier i nybygde batterifabrikker i Norge.
  5: Fabrikker i Europa (som bruker mye strøm fra gass og kull) kan flyttes til Norge (hvor de derimot vil bruke i all hovedsak CO2-fri strøm).
  6: Eller strømmen kan brukes til helt andre ting, til både det ene og det andre, som feks datasentre som produserer kryptovaluta og som leverer internet tjenester som streaming (men er det ikke snart på tide å feks øke el-avgiften for datasentre i Norge?)

  Svar
 • Vedr. : Fabrikker i Europa (som bruker mye strøm fra gass og kull) kan flyttes til Norge (hvor de derimot vil bruke i all hovedsak CO2-fri strøm).
  Norske politikere er kjent for å eksportere energi, råstoff og råvarer istedenfor ferdige raffinerte produkter. Slik bidrar de til tap av arbeidsplasser i Norge, i tråd med deres egen syke ideologi.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Høye strømpriser

Ikke på grunn av krigen eller tørke, men fordi vi må kjøpe til europeisk pris

Previous Post
Fjernes kontantene får myndighetene full kontroll over livene våre.På vei mot et digitalt diktatur.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.