POSTED IN Israel, Palestina

Palestinere er ikke «menneskedyr».

Erkebiskop Atallah Hanna i Jerusalem: – Fred følger rettferdighet.

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Trond Ali Linstad

Vi har mottatt denne uttalelse fra Atallah Hanna, gresk-ortodoks erkebiskop i Jerusalem. Han har tidligere besøkt Oslo for å informere om situasjonen i Palestina. Erkebiskop Hanna har meninger om den aktuelle situasjonen og minner oss om dette:

«Fred er en frukt av rettferdighet! Til de som snakker om fred, sier vi at ordet fred ikke er et slagord. Og at fred ikke kan være oppnådd uten rettferdighet. Dette betyr konkret: Den israelske okkupasjonen må opphøre. Ønskene til vårt folk, palestinerne, må oppfylles. Vi er ikke talsmenn for krig, vold og drap, men samtidig er vi ikke nøytrale angående spørsmålet om vårt palestinske folk og deres rettigheter. Vi står sammen med våre undertrykte og plagete mennesker som har rett til å leve fritt i sitt hjemland som andre folk i verden.»

Han skriver: «Palestinerne vil ikke overgi seg til israelsk okkupasjon, undertrykkelse, urettferdighet og beleiring. Palestinerne vil ikke føye seg for en politikk med undertrykkelse, utpressing og press som tar sikte på å likvidere den palestinske saken.»

Erkebiskopen slår fast: «Denne saken er vår sak, og dette folket er vårt folk. Palestinerne vil ikke heise flagg til å overgi seg.»

Han hilser martyrene og alle som forsvarer landet: Palestina, med dets historie og helligheter.

Han anfører: «Bilder av ødeleggelser, blod og smerte sårer oss! Vi har vært og vil forbli talsmenn for fred basert på rettferdighet, men ikke på overgivelse. Fred er én ting og overgivelse en annen. Jeg tror at palestinernes budskap til hele verden, er at vi ikke vil overgi oss uansett hvor mye vi blir angrepet, og hvordan våre helligheter og vårt folk blir konspirert mot.»

Erkebiskopen avslutter slik: «Vi føler tristhet og smerte over hver bloddråpe som renner, spesielt når det gjelder sivile og uskyldige. Vi er ikke talsmenn for vold og drap, men snarere talsmenn for sannhet, rettferdighet og forsvar av vårt palestinske folk.»

Hør erkebiskop Atallah Hanna. Men hva med kristne i Norge? Ikke på lag med palestinerne? Men forsvarere og støttespillere for israelsk okkupasjon, rasisme og undertrykking! Skammelig er det!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • Olav Sæther
  13 oktober 2023 10:17

  De eldste kristne samfunnene er i Syria. Men der var det ikke mye støtte å få fra nordmenn som kaller seg kristne.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  13 oktober 2023 10:28

  Kvar femte israelar er palestinar. Kor mange palestinarar er det i den israelske hæren?

  Den israaelske hæren omtalar seg sjølv som jødisk-inspirert: https://www.idf.il/en/mini-sites/spirit-of-the-idf/

  Interessant poeng frå Olav Sæther. Med få unntak er det eit underleg samanfall mellom norsk kristenliv og Nato.

  Svar
 • mange såkalte kristne idag har blitt lurt til å tro at jøder og kristne er på samme side.. og at jøder er guds utvalgte folk den dag i dag.. dette er nok et resultat av både ønsketenkning og propaganda. faktum er at det står ingen steder i torah at Jøder ER guds folk.. derimot står det at hvis de var nøye med å følge hans bud og holde hans ord skulle de få lov til å være hans folk.. dette inkluderte også utlendinger. det var også en lov som ba dem å behandle den fastboende utlending bra. rahab var en skjøge fra Jerico som ble stammor til Jesus ifølge ættelistene.. pga sin tro.

  https://www.cambridge.org/core/journals/church-history/article/abs/john-d-rockefeller-jr-and-the-interchurch-world-movement-of-19191920-a-different-angle-on-the-ecumenical-movement/3AA0CC3DE25207C5712119BBD5FA6A4D

  Svar
 • Og til alle de som ennå lever i illusjonen om at jøder liker kristne.. i jødisk tradisjon så er Jesus en forbryter og en trollmann som brenner i all evighet i grisedritt i underverdenen… kansje det kan forklare hvorfor det er en gammel jødisk tradisjon å spytte på kristne…

  https://www.jpost.com/breaking-news/article-761490

  jeg tror ikke at alle jøder hater alle kristne.. men at det er kultur og en tradisjon hos dem ifølge dem selv…

  Svar
 • Så hvilken urettferdighet opplever muslimene i Sverige? Eller er det etniske svensker som holder på å drepe der? Eller er det mulig islam ikke er fredens religion? Eller har ikke Hamas som mål å utslette staten Israel?

  Svar
  • hva har dette med den israelske stats overgrep mot sivile å gjøre? og hvis du som jeg har sett svakhetene i det multikulturelle prosjekt burde du ikke da være interessert i hvorfor det har skjedd? og hvem som eventuelt har forårsaket den masseinnvandringen i vesten? her kan du se en video om en av de ansvarlige hvor hun begrunner hvorfor det måtte og må fortsette å skje..
   https://www.youtube.com/watch?v=G45WthPTo24
   ha en fin dag
   and remember.. you make peace by talking to your enemies..

   Svar
 • Gunnar Saunes
  13 oktober 2023 16:41

  Etter 1. verdskrigen vart grensene mellom dei landa som kom til etter oppløysinga av Det ottomanske riket oppteikna og godkjende av Folkeforbundet, m.a. det som skulle bli den jødiske staten: Det såkalla Palestinamandatet vart gjeve til Storbritannia ved San Remo konferansen i 1920 og seinare einstemmig ratifisert i 1922 av det nyleg oppretta Folkeforbundet.
  I byrjinga omfatta Palestinamandatet områda både vest og aust for Jordanelva, dvs. både Israel med Judea/Samaria (Vestbreida) og dåverande Trans Jordan(no Jordan)

  Så oppstod ei krise i 1921 i Midtausten: Franskmennene kasta ut Feisal frå Damaskus. Bror hans Abdullah kom så med ei styrke av væpna stammekrigarar frå Hijaz i Arabia for å hjelpe han- dei nådde fram til Transjordan. I Palestina var det arabiske antijødiske opptøyer . Jødisk immigrasjon vart stoppa. Politiske kretsar i Storbritannia ville oppgje heile mandatet.
  Koloniminster Winston Churchill vart sendt for å ordne opp. Det enda med at Feisal vart konge i Irak i staden for Syria og Abdullah vart Emir av Transjordan- som likevel vart verande under det britiske mandatet . Mandatbestemmelsane for det jødiske heimland skulle ikkje gjelde her, men vart avgrensa til det vestre Palestina. Det opprinnelege mandatet vart altså delt – på britisk initiativ, men godkjent av Folkeforbundet og soleis gjeldande folkerett. Vedtekne grenser av Folkeforbundet har FN, oppretta etter 2. verdskrigen, godteke å føre vidare.

  Svar
 • så å stille enkle spm som burde være enda enklere å svare på da er man hamas terrorist? så å påpeke at israel er en terrorist stat som praktiserer etnisk utrensning , krigsforbrytelser og apartheid så er man hamas terrorist? hva hvis man har støttet hamas med penger og våpen? er man da en hamas terrorist?
  https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Money-to-Hamas-part-of-strategy-to-keep-Palestinians-divided-583082

  vær så snill.. jeg skjønner det er typisk norsk å være «god» men hadde det ikke vært bedre å være informert og intelligent istedenfor? eller ønsker dere som pusher for utslettelse av andre mennesker at vi alle skal drukne i bomber og krigens jævelskap? er dere så blinde døve og blottet for menneskelig empati?

  Svar
 • jeg anbefaler og oppfordrer alle til å høre første fem minutter av videoen dere finner her https://www.thelastamericanvagabond.com/true-face-of-zionism/
  hva en jøde som overlevde 2 vk sier om det som har skjedd og skjer nå i gaza og israel.. og hans personlige erfaringer.. ikke ta mitt ord for det.. hør det selv se det selv tenk selv og kom til dine egne konklusjoner. og ha en fredelig søndag selv om du skulle ønske meg noe annet

  Svar
 • ‘Ali er på grillen’: Israelske nybyggere håner familen til palestinsk baby som ble brent i hjel sammen med sine foreldre.

  https://www.commondreams.org/views/2018/06/30/ali-grill-israeli-settlers-taunt-family-palestinian-toddler-murdered-arson-attack

  Svar
 • Northern Light.
  16 oktober 2023 15:36

  Tyskland: Arabiske forlag trekker seg fra bokmesse etter at de tok tilbake en bokpris til en palestinsk forfatter.

  Sharjah og egyptiske forlag avlyser deltakelse etter at en pris til Adania Shibli ble trukket tilbake.

  Av Saeed Saeed.
  Arabiske forlagsforeninger har trukket seg fra en tysk bokmesse, etter at en planlagt pristildeling til en palestinsk forfatter ble trukket tilbake etter Israel-Gaza-krigen.

  Adania Shibli skulle motta litteraturprisen LiBeraturpreis på den internasjonale bokmessen i Frankfurt fredag. Det var for den tyske oversettelsen av romanen hennes Minor Detail, som handler om en palestinsk beduinkvinne som ble voldtatt av israelske soldater i 1949. Sharjah Book Authority og Emirates Publishers Association skulle delta i arrangementet.

  Den tyske allmennkringkasteren Deutsche Welle sa imidlertid at prisarrangørene LitProm avlyste prisutdelingen etter avtale med Shibli. «Ingen har lyst til å feire for øyeblikket», sa de. Onsdag fordømte messens direktør Juergen Boos Hamas sitt angrep i Israel, og sa at «spesielle arrangementer» var planlagt for å «gjøre jødiske og israelske stemmer spesielt synlige» på arrangementet.

  Imidlertid sa Sharjah Book Authority i en online uttalelse: «Gitt den nylige kunngjøringen fra arrangørene av bokmessen i Frankfurt, har vi besluttet å trekke vår deltakelse i år. «Vi forkjemper rollen som kultur og bøker for å oppmuntre til dialog og forståelse mellom mennesker. Vi tror at denne rollen er viktigere enn noen gang».

  Sheikha Bodour Al Qasimi, styreleder for Sharjah Book Authority, delte uttalelsen på LinkedIn med sin egen kommentar. «Jeg tror sterkt på de grunnleggende rettighetene til sivile over hele verden til å leve i sikkerhet, fri fra farene ved væpnet konflikt,» sa hun. «I tider med krise og konflikt, tar jeg sterkt til orde for rollen til bøker, kultur, forfattere, bokmesser, intellektuelle og kunstnere i å fremme enhet, dempe spenninger og gjøre forskjellige stemmer hørt. «Ved å gjøre det kan vi forbedre utsiktene for fred og harmoni».

  Emirates Publishers Association, ga ut en lignende uttalelse som bekrefter at de ikke vil delta. Arab Publishers’ Association in Egypt, en ideell organisasjon som representerer mer enn 1000 regionale utgivere, har også trukket seg.

  I et brev adressert til Boos sett av The National, uttrykte foreningens president Mohammad Rashad beklagelse «over den partiske og urettferdige holdningen til de tragiske hendelsene i regionen». «Vi fordømmer absolutt ethvert angrep på sivile fra begge sider, men å se saken fra en enkelt vinkel og akseptere denne urettferdigheten som det palestinske folket har vært utsatt for i flere tiår, er en stor feil», skrev Rashad.

  «Dessuten reflekterer ikke uttalelsene dine i det hele tatt de eksepsjonelle arabiske relasjonene som har utviklet seg gjennom årene mellom Frankfurts bokmesseadministrasjoner og arabiske utgivere. I lys av din holdning i saken, har Arab Publishers’ Association besluttet å trekke sin deltakelse».

  Minor Detail ble opprinnelig utgitt på arabisk og oversatt til engelsk i 2020. I kunngjøringen av prisen, før Hamas’ motangrep på Israel i forrige uke, sa LitProm-foreningen at Shiblis roman var et «strengt sammensatt kunstverk som forteller om makten til grenser og om hva voldelige konflikter gjør med mennesker». Verket ble nominert til International Booker Prize i 2021 og America’s National Book Award i 2020.

  Fra global Research, publisert 16 oktober 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Arab Groups Withdraw from Frankfurt Book Fair After Award for Palestinian Author Pulled.

  Kommentar:
  Med den sementerte holocaust-fortellingen sentral i tysk historie, og dermed svært følsom for kritikk fra Israel, har tyske myndigheter forbudt feiringer av Hamas’ motangrep, og demonstrasjoner til fordel for Palestina. Og med å trekke en bokpris til en palestinsk forfatter, er det Israel som bestemmer hva slags bøker tyskere skal ha i bokhyllene.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ikke vis fattigdommen på fjernsyn.

Noen kan ta skade av det

Forrige innlegg

Med åpne grenser.

Blir USAs helsevesen overveldet av ulovlig innvandring?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.