POSTED IN Afrika

Er det split og hersk som fortsatt gjelder?

Bruker Frankrike gamle tjuvtriks fra kolonitiden?

0
Print Friendly, PDF & Email

Mali beskylder Frankrike i å lære opp terroristene de angivelig bekjemper

Under et intervju med det russiske nyhetsbyrået RIA-Novosti den 8. oktober i 2021 (se bilde) beskyldte den maliske statsministeren Choguel Kokalla Maïga Frankrike i å trene terroristene som de påstår at de bekjemper [1].

«Vi har bevis for dette. På vårt språk finnes det et ordtak som sier at hvis du leter etter ei nål i et rom så er det mest sannsynlig at personen som tilsynelatende vil hjelpe deg, er den som sitter på nåla. Derfor kommer du aldri til å finne den. Slik er også den aktuelle situasjonen i Mali og dette har vi ikke tenkt å finne oss i», tilføyer han. 

Så påpeker statsministeren at de franske troppene som er plassert i landet hans gang etter gang har nektet det maliske militæret tilgang til Kidal enklaven, en høyborg for Tuareg-motstanden hvor Frankrike angivelig lærer opp jihadister for Ansar el-Din fronten, en avlegger av al-Qaeda.

I begynnelsen av intervensjonen sin i Mali i 2013 ventet Frankrike med fremrykkingen av sine egne tropper for å gi de qatarske håndtererne av de islamistiske militante tid til å dra.

I dag hevder Frankrike at målet for oppdraget er å hindre oppblomstringen av et islamsk emirat i Sahelsonen. Mali er imidlertid bebodd av arabiske nomadiske folkestammer i nord og av svarte, stedbundne populasjoner i sør. Den libyske lederen Muammar Gaddafi var den eneste som hadde forpliktet seg til en forsoning mellom arabere og den svarte populasjonen etter ti århundrer med slaveri. Etter at NATO og jihadistene hadde beseiret den libysk-arabiske Jamahiriya, flammet fiendtligheten mellom disse to opp igjen, noe som førte til krig, spesielt i Mali [2]. Utformingen av Frankrikes militæroppdrag i Mali lar faktisk døren for muligheten til å støtte nomadiske jihadister stå på vid gap.

Tidligere fulgte ikke de franske soldatene, som overvåket jihadistiske militante i Qatar og Libya, og som fortsatt gjør dette i Syria, ordrene til hærens generalstab. De var knyttet til Élysée og fikk bare ordre direkte fra republikkens president. Den aktuelle statusen for denne kategorien ansatte er ukjent.

Mercenary Says Kremlin's Wagner Group Recruiting Inexperienced Fighters
Wagnegrgruppen, også kjent som PMC Wagner, ChVK Wagner, eller CHVK Vagner, er en russisk paramilitær organisasjon. Wikipedia. Her viser noen seg frem i Mali.

Ifølge medieselskapet Algeria Part er Algerie klar for å finansiere deler av sikkerhetsavtalen som involverer tusenvis av russiske leiesoldater, og som Mali for tiden forhandler om med Dmitry Utkin og Yevgeny Prigozhin [3]. De to sistnevnte leder Wagner Group, et privat militært agenturfirma som ifølge Reuters forlanger 9,15 millioner euro per måned for å lære opp de maliske væpnede styrker (FAMa) og for å sikre beskyttelsen av visse eldre maliske ledere. Dette oppdraget kan sammenlignes med det som allerede utføres i den sentralafrikanske republikk [4].

Skulle denne informasjonen bli bekreftet, ville det forklare den skarpere tonen mellom Paris og Algiere og ryktene om at USA trekker seg tilbake fra denne regionen i Afrika.

Choguel Kokalla Maïga selv nektet den 17. oktober for at Mali forhandler med Wagner Group, men innrømte å diskutere med Russland angående utdanningen av de maliske væpnede styrker og beskyttelsen av visse eldre maliske ledere [5].

[1] «Премьер Мали обвинил Францию в подготовке террористов«, РИА Новости, 8 октября 2021.

[2] “War against Libya: an economic catastrophe for Africa and Europe”, by Thierry Meyssan, Voltaire Network, 4 July 2011.

[3] «Exclusif. L’Algérie négocie avec la junte malienne pour financer une partie de l’accord de sécurité avec les militaires russes de Wagner«, Algerie Part, 13 octobre 2021.

[4«Le Mali proche d’un accord avec les mercenaires russes du groupe Wagner», John Irish & David Lewis, Reuters, 13 septembre 2021.

[5] «Choguel Maïga : ’Notre gouvernement a compris que s’il ne compte que sur un seul partenaire, il pourra à tout moment être abandonné’ «, Morgane Le Cam, Le Monde, 17 octobre 2021.
(In English: «Our government has understood that if it relies on only one partner, it can be forsaken at any time».)

Oversatt av Maria Neumann

Forsidebilde: Jordan McGee

https://www.voltairenet.org/article214422.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Årets klimasnakk-sesong har startet i Glasgow

Klima påvirker også vår helse

Forrige innlegg

Under de store ordene og flagrende gevantene:

Det er ingenting av substans.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.