POSTED IN Media, USA

En regel for våre folk, en helt annen for…

USA vil ikke definere Assange som journalist.

0
Print Friendly, PDF & Email

USA nekter å anerkjenne Julian Assange som journalist..

Antony Blinken ble avbrutt i en tale av folk som protesterte og forlangte at Julian Assange blir satt fri.

Av Dave DeCamp.

USAs utenriksdepartement nektet på onsdag å anerkjenne Julian Assange som journalist, og det på selveste dagen for World Press Freedom. Utenriksdepartementets talsmann Vedant Patel ble spurt av AP-reporter Matt Lee om de mener  at Julian Assange er journalist. 

«Matt, jeg skal ikke gi deg noen avgjørende mening om dette nå. Etter vår mening har Assange blitt anklaget for alvorlige forbrytelser», sa han.

Lee repliserte med å peke på at hvem som helst kan ble anklaget for forbrytelser, inkludert Evan Gershkovich, Wall Street-journalisten som nylig ble arrestert i Russland.

Patel sa at de to sakene er «komplett forskjellige», og nektet å svare på  om utenriksdepartementet ser på Assange som journalist.

Assange har sittet i Londons Belmarsh-fengsel siden april 2019 fordi USA krever å få han utlevert. Han risikerer 175 års fengsel dersom han blir dømt i USA. Der vil han bli anklaget for å ha avslørt USAs krigsforbrytelser ved å publisere informasjon som handler om krigene i Irak og Afghanistan,

På onsdag skjedde det også at en samtale mellom Washington Posts David Ignatius og utenriksminister Antony Blinken bla avbrutt av to protestanter som forlangte at Assange må settes fri.

«Vi kan ikke markere denne dagen uten å forlange at Julian Assange blir satt fri», sa Medea Benjamin, en av grunnleggerne av Code Pink.

Den andre protestanten nevnte også Al Jazeera-reporteren Shirren Abu Akleh, palestinsk-amerikaneren, som ble drept av israelske styrker på Vestbredden, selv om hun hadde på seg en blå vest med PRESS tydelig skrevet på den.

I helgen holdt president Biden en tale under en middag for korrespondentene i Det Hvite Hus. Der erklærte han at «journalistikk er ingen forbrytelse», noe som lyder ganske hult når hans justisdepartement samtidig krever å få Assange utlevert fra Storbritannia.

Demokraten Rashida Tlaib og andre progressive demokrater skrev nylig et brev til riksadvokaten Merrick Garland, der de innstendig ba han droppe anklagene mot Assange. Disse kongressmedlemmene peker på at siden Assange bare publiserte informasjon han hadde fått tak i gjennom vanlig journalist-arbeid, vil en dom mot han få farlige presedens.

«Dersom en tiltale mot Assange lykkes vil det ikke bare føre til at journalister og de som fullt lovlig publiserer stoffet deres, kan stilles for retten i framtiden. Det kan jo også skje i politiske saker. 

The New York Times og Washington Post kan også bli stilt for retten når de publiserer viktige historier basert på klassisk informasjon», sier kongressmedlemmene.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Jim Strasma

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dagen da John F. Kennedy advarte oss:

Globalister’s «monolittiske og hensynsløse konspirasjon» og deres sensurregime

Forrige innlegg

Noe er hellig i Nato-Norge.

Israel, Mossad og Nato: den hellige treenighet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.