POSTED IN NATO

Dette er tomme trusler:

Kroatia truer med å blokkere et evt. Nato-medlemskap for Sverige og Finnland.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Noen statsledere forstår at opptrappingen fra Nato mot Russland med svensk og finsk Nato-medlemskap vil kunne føre til at særlig Finnland med en lang fellesgrense mot Russland kommer i en utsatt posisjon. Særlig viktig er landets nærhet til den russiske storbyen St. Petersburg.

Nå har Finnled og Sverige i praksis vært assosierte Nato-medlemmer, men fullt medlemskap vil forsterke Nato-trykket mot Russlands grenser.

Det må minnes om at det er USA/Nato som har baser rundt Russland. Ikke motsatt Russland som truer USA. En kan late som om krigen i Ukraina ikke har med dette å gjøre, men da lukker en øynene for det som er selvsagt for svært mange i verden, men ikke i Norge: Nato har ekspandert østover til tross for løftene om ikke å gjøre det. 

Og et svensk og finsk Nato-medlemskap vil derfor være et skritt i feil retning.

At Kroatia vil blokkere denne utviklingen er et politisk signal om at det finnes noen oppegående ledere i Europa, men de vil bli valset ned av USA. For Nato er deres krigsmaskin hvor de gjør som de vil. Og motivene for å gjøre dette er heller ikke særlig prinsipielle slik det fremgår av referatet under.

At ingen politikere i Norge skjønner at dette er en farlig utvikling forteller hvor gjennom-marinert de er av anti-russisk propaganda. De har utelukkende sitt eget (USA/Nato) perspektiv på verden og har dermed blindet seg selv på det ene øyet.

Å vandre rundt i verden med begrenset utsyn kan lett føre til at en tråkker feil.

Knut Lindtner
Redaktør

Ett NATO-medlem truer med å blokkere svensk og finsk kandidatur.

Zagreb  planlegger å sette foten ned, sier den kroatiske presidenten.

NATO: what is it and which countries are members? | NationalWorld

At Finland og Sverige skal slutte seg til NATO er «et svært farlig sjarlataneri». Det vil provosere Russland, sa den kroatiske presidenten på tirsdag.

Zagreb vil nekte å ratifisere deres medlemskap før USA og EU vil presse nabolandet Bosnia-Herzegovina til å garantere at etniske kroater får sine stemmerettigheter, legger Milanovic til.

«Slik jeg ser det vil et NATO-medlemskap bare føre til at de terger den rabiate bjørnen i øyet med en penn», sa Milanovic i Zagreb på tirsdag.

«Men før valglovene i Bosnia-Herzegovina er ordnet -, før amerikanerne, engelskmennene og tyskerne – kan og vil – overtale Sarajevo og Bakir Izetbegovic til å oppdatere valglovene i løpet av de neste seks månedene og gi kroatene deres rettigheter, vil ikke Sabor (det kroatiske parlamentet) ratifisere noe lands adgang til NATO», la han til.

NATO kan ikke ta inn nye medlemmer uten at alle de nåværende medlemmene går med på det, peker Milanovic på. Han legger til at han ser på Kroatias rolle i øyeblikket som «et historisk mirakel».  

«La presidenten eller utenriksministeren i USA få høre dette nå.

La oss se hva de kan gjøre for Kroatia.

Jeg har fått nok av at de overser et NATO- og EU-medlem og skyver Kroatia ut på sidelinjen», sier Milanovic, og legger til at dersom USA og deres allierte i Vest-Europa vil ha de to skandinaviske landene med i NATO «så må de høre på Kroatia».

Kroatias viktigste klagemål er det nåværende valgsystemet i nabolandet Bosnia-Herzegovina. Det landet har et kroatisk samfunn som ble anerkjent i grunnloven fra 1995, den som fikk slutt på borgerkrigen.

Zagreb insisterer på å oppgradere valgloven der slik at kroatene i Bosnia kan få velge sine egne representanter – i motsetning til den nåværende praksisen til det mye større samfunnet av bosniske muslimer, også kjent som bosniaker.

Zagreb - Wikipedia
Zagreb er hovedstad og største by i Kroatia. Zagreb er det kulturelle, vitenskapelige, økonomiske og administrative sentrum for landet. Byen hadde per 2007 801 554 innbyggere. Byen ligger mellom de sydlige skråningene av Medvednica-fjellene og på begge bredder av Savaelva i en høyde på omtrent 122 meter over havet. Wikipedia

I tillegg til praksisen i Bosnia, lister Milanovic opp noen av Zagrebs klagemål –  at EU nekter å la Bulgaria og Romania bli en del av Schengen-området; mangel på godkjennelse av den serbiske utbryterprovinsen Kosovo; og at det ikke er noen fremgang i EU-samtalene med Albania og  Nord-Makedonia, dette landet som nylig til og med skiftet navn etter protester fra Hellas. Men til ingen nytte. 

Vi ber ikke Finland og Sverige skifte navn til IKEA, vi forteller bare amerikanerne at disse tingene må bli løst.

De historisk nøytrale Sverige og Finland har begge tatt skritt for å slutte seg til NATO i de siste ukene på grunn av Russland-Ukraina-konflikten.

Kroatia ble NATO-medlem i 2009, og sluttet seg til EU i 2013, da Milanovic var statsminister.

Denne sosialdemokratiske politikeren har vært president siden oktober 2020.

Men det er ikke klart om hans trusler om veto mot utvidelse av NATO vil bety noe i praksis, siden det nasjonalistiske HDZ-partiet har flertall i parlamentet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Salman Hossain Saif

https://www.rt.com/news/554563-croatia-sweden-finland-nato-bosnia/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  29 april 2022 10:47

  Nato er umetteleg og ustoppeleg. Når Sverige og Finland vert fulle Nato-medlemer, gjev Nato samstundes Russland endå betre grunnar for mottiltak. Og so har me det gåande.

  Ljospunkt denne veka:

  1 LO i Oslo har parole 1. mai mot endå fleire USA-militærbasar i Noreg.
  2 Aftenposten/Harald Stanghelle ynskjer norsk minister-initiativ i Assange-saka. 28.04.2022

  Nifst punkt siste halve året:

  Ingen skriv om avtalen Støre-regjeringa har underskrive i Washington 16.11.2021 om USA sine spesialstyrkar i Noreg. Kan Derimot.no ta saka? Steigan.no?

  Svar
 • «Det må minnes om at det er USA/Nato som har baser rundt Russland. Ikke motsatt Russland som truer USA. En kan late som om krigen i Ukraina ikke har med dette å gjøre, men da lukker en øynene for det som er selvsagt for svært mange i verden, men ikke i Norge: Nato har ekspandert østover til tross for løftene om ikke å gjøre det.»

  Har Nato noen gang holdt løftene sine?
  Libya ble lovet fred om Gadaffi la det sitt atomforsvar.
  Hva gjorde Nato/Stoltenberg når det var gjort ?
  Bombet landet i stykker.
  ( Og uten at den norske befolkningen protesterte og stilte krigsforbryteren for retten !)

  Kan Russland stole på Norge som nabo?
  Jeg ville ikke gjort.

  ‘ OMFORENTE OMRÅDER ‘ 😉

  ‘Regjeringen la frem den nye USA-avtalen for Stortinget rett før påske, der Norge går med på å opprette fire «omforente områder» på Sola, Evenes, Rygge og Ramsund der USA får BRUKSRETT og UHINDRET TILGANG. Det åpnes også for å opprette FLERE slike «omforente områder» i fremtiden. ‘

  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Ordr21/hoeyre-sier-ja-gir-regjeringen-stoette-for-forsvarsavtale-med-usa

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rødt endret kurs under Syriakrigen.

Våpen til Ukraina gjør partiet til USAs allierte i den stedfortreder-krigen mellom Russland og USA som pågår

Forrige innlegg

Bivirkningene vil bli mange:

Stort antall hjerneslag forårsaket av Covid-19-«vaksiner» kan forklare hvorfor så mange blir blinde

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.