POSTED IN Krig-fred, USA

Det vil kunne gi håp til millioner USA-borgere.

Robert F. Kennedy stiller til valg på et program for fred.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det er meget viktig at fred-saken settes på dagsorden igjen i USA. Det er det viktigste politiske spørsmålet til alle tider. Enhver som vil befolkningens beste må reise den saken som en fanesak. I mange år var det arbeiderbevegelsens hovedspørsmål. For det er den arbeidene befolkningen som må betale prisen for kriger, både i form av nedsatt levestandard og som kanonføde.

Krig er den rike elitens middel for å tvinge sine prioriteringer på vanlige mennesker. Krig er middelet som i siste instans skal knekke alle som ikke vil godta deres økonomiske plyndring. Krig er dessuten krigsindustriens måte å skape et marked til sine produkter på.

I USA fjernes de som utgjør en trussel mot den rådende makten, eks. Kennedyene og Luther King.

Robert F. Kennedy har skjønt at hans onkel og far ble drept fordi de ville styre krigsindustrien i USA og de politiske kreftene de kontrollerte og disponerte i USA. At han også har tatt et oppgjør med legemiddelindustrien som er gjennom utallige økonomiske bånd er en del av den samme økonomiske organismens som i dag kontrollerer USA m/vasaller (feks Norge), det gjør han til en farlig mann for kapitalmakten i USA.

Han vil aldri kunne vinne et valg med en slik politisk agenda i dagens situasjon. Hvis det skulle oppstå en situasjon hvor dette var mulig ville han bli avlivet som hans onkel og far ble det. Men han vil kunne bidra med en politisk impuls som over tid vil kunne virke korrigerende på den krigs-retningen USA i dag befinner seg på.

Initiativet og programmet hans vil derfor være viktig for å gi impulser til en ny organisering og et håp for mange av de fattige i dette landet – og i Norge. Partier som SV og Rødt har dessverre forlatt fredslinjen og slik har de forlatt arbeiderbevegelsens mest sentrale politiske spørsmål.

Knut Lindtner
Redaktør

Mordet på John F. Kennedy etterlot et uutslettelig traume på den amerikanske psyken. 

Det sier Robert F. Kennedy jr. på 60-årsdagen etter mordet på Kennedy.

Av Robert F. Kennedy jr.

Robert Francis Kennedy jr. er en amerikansk advokat, radiovert, forfatter og miljøvernaktivist. Han er sønn av tidligere justisminister Robert F. Kennedy og nevø av tidligere president John F. Kennedy. Wikipedia

Mordet på John F. Kennedy har etterlatt et uutslettelig traume på den amerikanske psyken. Alle som levde på den tiden kan huske hvor de var den dagen. Av all arven min onkel etterlot til landet vårt er det ett punkt som ikke er blitt innfridd.

I den tiden han satt som president hadde han en visjon om Amerika som en fredens nasjon.

Det var en visjon som ble forlatt etter hans død.

I de 60 årene som er gått har vi fortsatt å være et militære imperium. Vi sløser bort milliarder av dollar som uthuler  vår økonomi og fører til at  vår helse og landets infrastruktur forfaller.

Jeg lover det amerikanske folket at jeg vil få John F. Kennedys visjon inn på banen igjen.

Kort tid før han døde sendte han (onkelen John F. Kennedy, red.) ut en nasjonal sikkerhetsordre om å trekke tilbake amerikanske rådgivere fra Vietnam.

Nå bør vi stedet ta et skritt tilbake mot fred og framgang for landet vårt.

Robert F. Kennedy jr. 22. november 2023.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Sixteen Miles Out

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Northern Light.
  29 november 2023 18:15

  USA bruker milliarder på utenlandske kriger, men hvem tjener egentlig på det?

  Av Andrew Thornebrooke.
  Frykten for globale konflikter øker ettersom Biden-administrasjonen ber om mer enn 105 milliarder dollar i ekstra utgifter til militære sikkerhet.

  Administrasjonen sier at pengene, først og fremst til Israel og Ukraina, vil være bra for økonomien.
  President Joe Biden har beskrevet den enorme utgiftspakken som «en smart investering» som vil «betale utbytte» til amerikanske sikkerhetsinteresser. Assisterende utenriksminister James O’Brien tilleggsbevilgningen som «et veldig godt kjøp». Forsvarsminister Lloyd Austin sa at pengene vil «brukes av vår forsvars-industri og gi sysselsetting i mer enn 30 stater». Mange er imidlertid skeptiske, og tror at den enorme investeringen i forsvarsindustrien vil sløse bort nasjonens muligheter til å ivareta sosiale behov og infrastruktur.

  Presidentkandidat Robert Kennedy Jr. er blant dem. «Å skape arbeidsplasser er en dårlig unnskyldning for en utenrikspolitikk som skaper kaos rundt om i verden», sa Kennedy. «Hvis vi ønsker å øke sysselsettingen, bør vi i stedet for å lage våpen heller reparere infrastrukturen vår, og produsere produkter som faktisk tjener menneskelige behov».

  En gullgruve for kontraktørene i forsvarsindustrien.
  Tallrike analytikere mener at tilleggsbevilgningene, i tillegg til rekordstor finansiering av forsvaret, vil bare bli en enorm overføring av rikdom fra amerikanske skattebetalere til forsvarssektoren. Stephen Semler fra Security Policy Reform Institute, sa at entreprenører i den militære industrien kommer til å håve inn milliarder, og vil «for det meste vil gå til bare noen få selskaper».

  «Dette vil gi 60 milliarder dollar i inntekter for entreprenører i privat sektor». Hvorvidt disse milliardene vil tjene nasjonale interesser er et åpent spørsmål. Biden-administrasjonen «selger» utgiftspakken som en økonomisk velsignelse. «Hvis folk ikke kjøper det utenrikspolitiske argumentet for å bruke 106 milliarder dollar, tenker de kanskje at de vil støtte det hvis det er utformet som innenrikspolitikk».

  Semlers forskning viser at å heller flytte 100 milliarder dollar fra forsvarsbudsjettet til energi- eller infrastruktursektoren kan skape 290 000 arbeidsplasser. Tilleggsbevilgningen til militæret vil svekke USAs evne til å skape sysselsetting som vil ha en positiv effekt på amerikansk velstandsutvikling.

  Bidens bevilgninger til innenlandske prosjekter blekner sammenlignet med summene som nå tilføres forsvaret. «Militære kontraktører kan forvente 559 milliarder dollar», sa Semler. «Til sammenligning bruker Bidens 548 milliarder dollar over fem år på infrastruktur».

  Forsvarslobbyen nører opp under kriger og konflikter.
  En stor bekymring er konfliktene som oppstår på grunn av at forsvarsindustrien direkte eller indirekte kan arbeide for å forlenge kriger i et forsøk på å maksimere gevinster. Forsvarsindustriens «hær av lobbyister» presser den amerikanske regjeringen til å vedta en utenrikspolitikk for profitt til selskaper i militærindustrien.

  «Når USA kjøper våpen, styrker det en gruppe selskaper med bunnlinjer som avhenger av at USA enten fører krig eller forbereder seg på det. «Disse seldkapene omdirigerer deretter en del av overskuddet tilbake til det politiske systemet i et forsøk på å styre nasjonal politikk mot mer krig. «De eneste sikre vinnerne er militære entreprenører». I fjor brukte amerikanske forsvars-selskaper over 128 millioner dollar på lobbyvirksomhet.

  De som fikk mest av var RAND Corporation, Center for a New American Security og New America Foundation, som fikk mer enn 600 donasjoner fra amerikanske myndigheter og forsvarsekontraktører. «De som gir mest er kontoret til forsvarsministeren, luftforsvaret, hæren, departementet for innenlandssikkerhet og utenriksdepartementet», heter det i rapporten.

  «Forsvarskontraktørene som bidro mest til disse tenketankene var Northrop Grumman, Raytheon, Boeing, Lockheed Martin og Airbus». Lockheed Martin, Boeing, Raytheon og Northrop Grumman er de største lobbyistene. I 2022 ansatte de fire selskapene til sammen 259 tidligere statsansatte som nå er som lobbyister, ledere, direktører og styremedlemmer.

  «Selvfølgelig vil utforming av politikk alltid være påvirket av ideologier», sa Semler. «Men å la profitten til våpenselskaper styre over beslutninger om krig og fred er noe helt annet. «Noen mennesker synes ikke denne massive omfordelingen av rikdom fra skattebetalere til private militærentreprenører er et problem. Jeg tror at det er et problem».

  Fra ZeroHedge, publisert 29 november 2023.
  Oversatt fra engelsk og forkortet. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: US Spends Billions On Overseas Wars, But Who Really Benefits?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Våpenhvilen viser at Hamas er vinneren

Hamas lokket Israel inn i fella.

Forrige innlegg

I Norge hemmeligholdes diskusjonene og innholdet av avtalene

WHOs pandemiavtaler blir nå avvist av Estland og Slovakia.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.