POSTED IN Asia

Det spisser seg til i Stillehavet:

USA inngår en forsvarspakt med Papua Ny-Guinea.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

USA sikrer en forsvarspakt med Papua Ny-Guinea for å motvirke Kinas innflytelse i Stillehavet.

Av Aldgra Fredly.

USA og Papua Ny-Guinea (PNG) signerte mandag en forsvars-samarbeidsavtale for å styrke sine bilaterale bånd, mens USA forsøker å motvirke Kinas innflytelse i Stillehavsregionen.

Utenriksminister Antony Blinken møtte PNG-statsminister James Marape i Port Moresby på vegne av president Joe Biden, en planlagt reise som ble kansellert på grunn av gjeldstak-problematikken i Washington. Forsvarspakten mellom USA og PNG har ikke blitt offentliggjort, men Blinken sa at den ville gjøre det mulig for USA å støtte PNG i å bygge opp sin forsvarskapasitet, stoppe ulovlig fiske og gi katastrofehjelp.

«Jeg vil bare understreke dette punktet: Det ble ikke dyttet ned på halsen vår. Det ble ikke tvunget på oss; det var en gjensidig avtale, sa Marape på en felles pressekonferanse. «Vår forsvarsstyrke må trappes opp og støttes», sa han. Marape understreket at forsvarsavtalen mellom USA og PNG «på ingen måte bryter eller inngriper» i PNGs lovgivning, og heller ikke påvirker landets forhold til andre nasjoner.

«Det påvirker ikke handelen med Kina, Australia, Storbritannia, Japan, India eller noen annen nasjon, for den saks skyld – denne avtalen hindrer ikke Papua Ny-Guinea i å fortsette å gjøre handel med de landene vi gjør handel med nå, sa han.

Statsminister James Marape

Marape sa at forsvarssamarbeidet mellom USA og PNG «øker avtalens betydning» til et forhold «eksklusivt for militært samarbeid mellom USA og PNG, militære engasjementer og partnerskap». «Denne avtalen er underordnet en traktat » bemerket han, og viser at avtalen harmonerer med landets 1975 «Visiting Forces Act».

Biden har invitert Marape til Washington for et andre toppmøte mellom USA og Stillehavet senere i år, hvor de vil diskutere ulike spørsmål, inkludert handels- og økonomiske bånd og maritim sikkerhet.

USA-Stillehavsavtaler.


Blinken signerte også en avtale med Palau og forventes å signere en avtale med de føderale statene i Mikronesia på tirsdag. Han håpet å avslutte forhandlingene med republikken Marshalløyene snart. «Som en del av disse avtalene vil USA forplikte seg til å gi 7,1 milliarder dollar til de fritt tilknyttede øystatene i løpet av de neste 20 årene,» sa han til journalistene.

USA er bundet til de føderale statene Mikronesia, Republikken Marshalløyene og Palau gjennom Compact of Free Association act; disse landene kalles Freely Associated States (FAS), fritt tilknyttede stater. Avtalen gir disse statene tilgang til amerikanske innenlandske økonomiske programmer, og lar USA drive forsvarsbaser i disse nasjonene. Innbyggerne i FAS har også lov til å tjene i den amerikanske hæren.

Papua Ny-Guinea, offisielt Den uavhengige staten Papua Ny-Guinea, er et land i Oseania. Det ligger vest i Stillehavet, og omfatter den østlige delen av verdens nest største øy Ny-Guinea, samt en rekke mindre øyer. Den vestlige delen av Ny-Guinea tilhører Indonesia. Wikipedia Landet har et areal på 462 000 km2 og et innbyggertall på knapt 10 millioner.

Å fornye dem har blitt en sentral del av USAs innsats for å motvirke Kinas forsøk på å utvide sin innflytelse i Stillehavet. Beijing signerte en sikkerhetspakt med Salomonøyene i fjor, som mange land i regionen frykter kan tillate Beijing å stasjonere tropper, våpen og marineskip på øya.

Mikronesias president David Panuelo sa i sin nasjonale tale 13. januar, at han forventet en økning i amerikanske militærøvelser nær Mikronesias territorium i de kommende årene, midt i «den geopolitiske atmosfæren i Stillehavet».»Disse øvelsene vil øke i antall i løpet av de neste årene, og selv om de til syvende og sist er i vår nasjonale interesse, og i interesse av vår nasjons sikkerhet – som USA er vår udiskutable vokter av – er det viktig at innbyggerne våre vet om dem i god tid, slik at folket vårt ikke ser disse aktivitetene som en trussel og umiddelbart frykter det verste, sa Panuelo.

Fra The Epoch Times, publisert 23 mai 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: US Secures Defense Pact With Papua New Guinea Amid China Concerns

Forsidebilde er fra hovedstaden Port Moresby v/Jelilah Kum

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Ønsker USA å få til en proxy-krig i Sør-Øst Asia og i Stillehavet? Eller å få til en direkte konfrontasjon (krig) mellom USA og Kina i Stillehavet?
    Nå kan man også betrakte krigen i Ukraina for å være en slags proxy-krig mellom USA og Kina (Kina ønsker å blande seg minst mulig inn i denne krigen, men vil heller ikke tillate at Russland kollapser – skjer noe slikt vil feks Kina sende ammunisjon til Russland). Kina må være fornøyd med at krigen i Ukraina påfører USA tap og svekker både USA og NATO, uten at Kina blir direkte involvert.
    I dagen situasjon kan feks Kina tilby Ukraina økonomiske midler til gjenoppbygging av Ukraina ved en fredsavtale, ønsker ikke Ukraina dette kan Kina derimot si at de heller vil bruke disse økonomiske midler til å sende ammunisjon og våpen til Russland (noe som veldig klart fører til at Russland vinner – ris bak speilet).

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Grønn politikk er begrunnelsen

Nå kommer krigen mot landbruket gjennom FN.

Forrige innlegg

James Kenneth Galbraith:

Sanksjonane har styrka Russland

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.