POSTED IN Midt-Østen

Det er store motsetninger blant palestinerne.

Midt-Østen en en kokende politisk gryte.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Starter en palestinsk borgerkrig?

Av Jan Hårstad

Vi har tidligere meldt at en kan ikke se bort fra at det kommer en ny runde med palestinsk borgerkrig som ligner på den sommeren 2007. 

På siste torsdag natt brøt det ut kamper i Ain al-Hilweh mellom islamister på den ene siden og Fatah på den andre. Et dusin såret så langt.

Ain al-Hilweh er sør i Libanon og også den er et slags utendørs fengsel. 1 kvadratkilometer med 63 000 innsatte forpleid av FNs Unwra.

Det har vært sagt at langt klokere folk enn meg at hvis man vil spå utviklingen av palestinsk politikk skal en bare holde et øye på Ain al-Hilweh hvor alle motsetninger finnes i destillert og konsentrert form.

Libanesiske kilder redegjør for at gruppene Al-Jamaa Islamiyya og Jund al-Sham er sentrale blant islamister, men disse har også sine uenigheter med de mer etablerte Palestinsk Jihad og Hamas. Det er altså et rot og et søl, men det er verdt å sette dette siste utbruddet av vold inn i dagens Midtøsten-utvikling.

Fra Ain al-Hilweh

Det handler om at USA-Israel-SaudiArabia jobber med å få istand en normalisering mellom det mektige og hellige Saudi Arabia og Israel. Og i den anledning sendte PA/Abbas en delegasjon til Saudiene ledet av Abbas stedfortreder Hussein al-Sheik og generalmajor Majed Faraj. Og inntrykket en sitter igjen med etter spredte meldinger er at PA ville gi grønt lys for denne avtalen mot at Saudiene leverte enorme summer til driften av PA i Ramallah. 

Dette er jo svært lite prinsipiell politikk, men har mer karakter av hestehandel om penger. faktisk sender denne linja sjokkbølger gjennom palestinerne, men også gjennom slike som Al-Qaida. De siste sier nå i en stor kampanje: Salman av Saudi Arabia må drepes umiddelbart. Det er ingen grunn til å tro at ikke Qaida har mange aktivister i Saudi Arabia som syns dette er et riktig direktiv.

Når denne Saudi-politikken ble kjent sendte palestinske Islam Jihad ut følgende melding:

«Rollen som PA spiller for å levere et cover for disse forhandlingene og det mulige utfallet, ødelegger den aller siste rest av autoritet som PA hadde på det palestinske plan

Mahmoud Abbas, også kjent som Abu Mazen, er en akademiker og politiker. Han har vært president i den delvis anerkjente staten Palestina siden 2005 og leder for PLO siden 2004. Mahmoud Abbas var en av stifterne av Fatah, den største fraksjonen i PLO. Wikipedia

I denne uttalelsen ligger det lite håp om noen forbrødring med PA på høyere nivå, men på grasrotnivå meldes det at ungdommene i Nablus-Jenin har bygget felles WARROOM hvor alle fraksjoner samarbeider.

Et annet moment er dette: Fatah har ment å holde sin 8 kongress 17 desember men som vi kjenner dette miljøet, blir nok denne også trenert. Den som seiler opp som mulig ny leder av Fatah er Hussein al-Sheik. Om ham har jeg tidligere skrevet her at ungdommene i Jenin gikk gjennom gatene og rope: Drep Hussein Sheik. Fra deres ståsted var han den ultimate forræder som samarbeidet med den israelske hæren og etterretningen Shin Bet.

Det ser stygt ut for palestinerne i øyeblikket. Kremen av unge aktivister sitter allerede i israelske fengsler i hundretall.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sløret av løgner må fjernes!

911-sannhetsbevegelsen ruller videre.

Forrige innlegg

Storbyene er varmere enn omlandet og der er ofte termometrene.

Er deler av oppvarmingen egentlig et måleproblem?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.