POSTED IN Krig-fred

Det er ikke som i Irak eller i Libya.

Nå møter endelig USA en likeverdig, kanskje overlegen, motpart i krig.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Trolig russerne som jammer Musks Starlink i Ukraina

Av Jan Herdal

En artikkel i Financial Times den 7. oktober om Kiev-styrkenes problemer med sitt de facto eneste elektroniske kommunikasjonssystem ved fronten, har mildt sagt tatt en underlig og forvirrende vending i mediene.

Mange forsøker å knytte det til de senere dagers kontroverser mellom Starlink-eier Elon Musk og naziregimet. For det første har Musk gått inn for fredsforhandlinger, og for det andre krever han at Pentagon overtar finansieringen av det svindyre systemet.

Men det er like liten grunn til å tro at Musk skulle sabotere sitt eget system, som det er å tro at russerne sprenger i lufta egne broer og gassrørledninger. Slike spekulasjoner ser bort fra at ifølge FT startet svikten i Starlink for «uker» siden (regnet allerede fra 7. oktober). 

En tjenestemann i Kiev siteres på at svikten var så stor at den skapte panikk blant frontsoldatene, som ringte ned sine hjelpelinjer. Problemene oppsto under offensivene da ukrainerne erobret tilbake noe territorium fra russerne.

Den logiske forklaringen er at russerne har lyktes i å jamme Starlink. Elektronisk krigføring er en stadig viktigere del av kamphandlingene i moderne kriger, og den utspilles for fullt i dagens Ukraina. Nye tiltak møtes av nye mottiltak i en nær sagt endeløs rekke.

Elon Musk

Amerikanerne er vant til å spille mot åpne mål, det vil si vergeløse motstandere, på dette området. Det sitter langt inne å innrømme at de møter en likeverdig, om ikke overlegen fiende. Det er en kalddusj og en panikkartet erfaring at deres Wunderwaffen ikke er så uangripelige som de trodde.

Russerne detekterer og skyter ned de gjenværende ukrainske flyene så snart de viser seg på himmelen. De skyter ned avanserte amerikanske HARM-missiler som homer inn på aktive russiske radaranlegg. De har høy score på HIMARS-prosjektilene. Og presisjonsbomber sine egne mål.

De jammer motpartens radarer. Og nå høyst sannsynlig også Starlink.

Forsidebilde: Artwork der Wüste

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • God info, takk takk. Interessant utvikling. Uten teknologien blir de paniske frontsoldatene kanskje hjelpeløse nok til å kapitulere? Musk er steinrik nok som han er, og kunne nekte å selge sin teknologi, hvis han virkelig vil stanse krigen, eller hva? Hvorfor krever han at pentagon overtar finansieringen hvis han virkelig vil se fred? Er ikke det ulogisk og kontraproduktivt? Er inntektene det viktigste for ham, mye vil ha mer….?

    Svar
    • Nå hørte jeg ham si på en video at vi må nok innføre Universal Basic Income. Drittsekken, litt sjarmerende showman kanskje, men drittsekk.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny rom-sak i NRK

Bevisst ensretta ideologi produserer løgn etter løgn

Forrige innlegg

Har du avvikende synspunkter fra de offisielle?

Pass munnen din hvis det gjelder covid-vaksiner!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.