POSTED IN Imperialismen, Russland

Den store imperialistiske drømmen er å knekke Russland.

De får det ikke til.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Intet nytt under solen, når det gjelder forsøk på å erobre Russland

Av Trygve Horgen

Den 10.desember 1887 skrev Bernhard von Bulow (Rikskansler i Weimarrepublikken fra 1900) et brev til Friedrich von Holstein i utenriksdepartementet, hvor han begynte brevet slik:

«Vi måtte påføre russerne et nederlag så omfattende at de ikke vil være i stand til å stå oppreist de neste tjuefem årene. Vi må ramme Russlands ressurstilgang  i årevis, ved å legge svartjordsområdene deres øde, bombardere kystbyene og gjøre alt vi kan for å ødelegge for deres industri og handel. Vi må også tvinge Russerne til å trekke seg fra Svartehavet og Østersjøen, som sikrer landet dets viktige stilling i verden»…….»

17. febuar 2023 ble det avholdt  Sikkerhetskonferanse i Munchen. Etter møte utalte Ursula von der Leyen, EU kommisjonens president:

«Vi vedtok de tøffeste sanksjonene til nå, og satte Russlands økonomi tilbake med 10 år og fratok industrien essensiell moderne teknologi.»

Det er den samme tankegangen som for 130 år siden. Men drømmen om å erobre det det enorme Russiske landområde med alle sine ressurser, er på ingen måte ny. Det er flere som har prøvet seg tidligere og lidd nederlag.

Slaget ved Poltava i den store nordiske krig fant sted 27. og 28 juni, 1709 og var en av de mest betydningsfulle militære kamper i Sveriges historie. Sveriges konge Karl XII ble sterkt skadet i opptakten til slaget, og kunne dermed ikke lede de svenske troppene selv i den avgjørende kampen. I slaget ved Poltava, som ligger i dagens Ukraina, vant russerne en klar seier. Mange historikere mener dette var vendepunktet for begge land som stormakter. For Sverige gikk det nedover, mens Russland markerte seg som den kommende stormakten i Nord-Europa.

I 1709 led svenske Karl den XII nederlag  ved Poltava. Med dette var Sveriges epoke som stormakt i Europa over.

I 1812 måtte «keiser» Napoleon dra tomhendt fra Moskva, etter et mislykket felttog. Dette var starten på Napoleons  undergang.

I 1941 gikk de tyske imperialistene med hjelp av nazistene og med Hitler i spissen til angrep på Sovjetrussland, og led sitt avgjørende nederlag ved Stalingrad. 

Vestens stedfortrederkrig mot Russland  i Ukraina, hvor de er villig til å «kjempe» til den siste ukrainer kommer til ende med samme resultat. Nederlag.

La oss håpe at Vesten/NATO tar fornuften fatt og kommer fram til en forhandlingsløsning før enda flere liv går tapt.

Forsidebilde: Sarah Kilian

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  23 mars 2023 9:50

  Takk for at det famleis finst slike som Trygve Horgen.

  Norske russarhatarar likar å seia at dei ikkje har noko imot det russiske folket, det er berre Putin dei vil råka. Dette er sjølvsagt ei blank lygn. Alle våpna og sanksjonane våre rammar rammar det russiske folket.

  Jacques Baud, russisktalande Nato-mann, seier dette til ei sveitsisk avis 15.3.2022:

  -Chaque pays édicte ses propres sanctions contre la Russie, et on sait très bien que cela ne mène nulle part. Ce qui m’a particulièrement choqué, c’est la déclaration du ministre français de l’Economie qui cherche à détruire l’économie de la Russie dans le but de faire souffrir la population russe. C’est une déclaration qui me révolte.

  På norsk: Jacques Baud er opprørt over den franske økonomiministeren som vil øydeleggja russisk økonomi for å få det russiske folket til å lida. Han legg til at sanksjonane ikkje fører nokon stad.

  Det største rasisme-problemet i Noreg i dag er russarfrykt og russarhat. Det øydelegg oss sjølve meir enn det øydelegg russarar.

  Svar
 • «I 1941 gikk de tyske imperialistene med hjelp av nazistene og med Hitler i spissen til angrep på Sovjetrussland »

  Det var jo derfor Tyskland ble narret av vestlige falske (?) ‘etterretningsrapporter’ om et forestående angrep på Tyskland .
  Disse bakmennene har brukt samme taktikk i hundrede år; sette folk opp mot folk og få de til å sloss for seg. Nå også i Ukraina.
  Bakmennene i England brukte jo også propaganda om at Tyskland ville erobre verden.
  Det samme som nå fortelles om Sovjet. 😉
  – Et England som sjøl hadde robbet til seg kolonier over hele verden. – Og med ‘dette stakkars lille folket’ som FORTSATT ville styre verdensvalutaen og handelen w.w. !

  ‘Dere vet at Russland og Tyskland er styrt av to ulike doktriner. Bare ett spørsmål gjenstod som måtte klareres: Tyskland har ingen intensjon om å eksportere sin doktrine, og i det øyeblikket Sovjet-Russland heller ikke lenger tenker på å eksportere sin doktrine til Tyskland, ser jeg ikke lenger noen grunn til hvorfor vi skal fortsette å ha motsatte standpunkter. For oss begge er det fullstendig klart at det er kun andre som vil tjene på enhver kamp mellom våre to land’.
  folk.norvesna.no/hitlers-tale-1-september-1939-invasjonen-av-polen/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Etter Iran-Saudi-avtalen stokkes kortene i Midt-Østen.

Israel står overfor store rystelser.

Forrige innlegg

USA som bestemmer gir klar beskjed:

Ingen våpenhvile, kampene må fortsette!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.