POSTED IN NATO, Virkelighetsforståelse

De som leder Finland i dag har ingenting lært.

Finland støtter Frankrike om mulige tropper til Ukraina.

10 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I 1939 startet Finlandkrigen som førte til at Sovjetunionen med makt regulerte sin grense mot Finland. Finland gikk inn i 2. verdenskrig på tysk side og led sammen med tyske tropper nederlag. Fra sovjetisk side dreide forholdet til Finland seg om storbyen Leningrad (i dag St. Petersburg) og det gjør det også i dag. Ellers er den lange grensen mellom Russland og Finland nesten ubebodd med mye skog og våtmark.

Det er mye skog, mange myrer og vann langs den finsk-russiske grensen.

For Russland dreier det militære forholdet til Finland seg først og fremst om tilgangen til havet i Østersjøen og om St. Petersburg. Før den russiske revolusjonen var Finland en del av det russiske Tsar-riket avgitt fra Sverige, men landet fikk sin nasjonale uavhengighet av de russiske bolsjevikene med Lenin som leder.

Etter den russiske revolusjonen har ikke Sovjet/Russland gitt uttrykk for noe ønske om å «ta» Finland. Med de har store sikkerhetsinteresser overfor Finland med tanke på storbyen St. Petersburg.

Finlands uavhengighet er ikke truet av Russland, men nå truer Finlands Nato-medlemskap Russland. Det er ufattelig at en ikke oppfatter dette i Finland hvor en åpenbart tror at Nato kan beskytte landet i tilfelle krig mellom Nato og Russland. Fordi Finland å er blitt en trussel mot Russland risikerer en å komme i en ny ødeleggende krig mot Europas sterkeste militærmakt.

Finland er geografisk plassert og kan ikke flyttes. Det kan heller ikke Russland. Når Finland nå knytter seg til en allianse som har som mål å partere Russland og svekke landet med alle tilgjengelige midler, da risikerer de å bli helt ødelagt i krig. Russland er verdens fremst atom-makt og de har nettopp presisert at de vil bruke slike våpen hvis landets enhet trues.

Knut Lindtner
Redaktør

Nytt NATO-medlem støtter fransk holdning til tropper i Ukraina


Finlands utenriksminister har hevdet at ingen vet hvor «alvorlig» konflikten kan bli


Finland er enig med Frankrike i at alle alternativer må forbli på bordet for å støtte Kievs krigsinnsats mot Moskva – men på dette stadiet er Helsingfors ikke villig til å sende sine egne tropper til Ukraina eller til og med diskutere en slik mulighet, ifølge utenriksminister Elina Valtonen.

Finlands utenriksminister Elina Valtonen

Frankrikes president Emmanuel Macron kom med et provoserende forslag i februar da han foreslo at den USA-ledede militærblokken «ikke kan utelukke» muligheten for å sende NATO-soldater for å hjelpe Ukraina. Flere medlemsland, inkludert Finlands daværende president, avviste raskt Macrons uttalelser – og hevdet at de ikke ville legge støvlene på bakken i Ukraina.

Den finske utenriksministeren hevdet imidlertid at alle alternativer bør vurderes hvis situasjonen forverres for Ukraina, rapporterte Politicos National Security Daily-nyhetsbrev fredag.

Emmanuel Macron


– Det er viktig at vi ikke utelukker alt på lang sikt, for vi vet aldri hvor alvorlig situasjonen blir, sa Valtonen.
I mellomtiden «kunne vestlige støttespillere gjøre så mye mer» for å bevæpne Kiev, hevdet Valtonen. Hun kritiserte Washington for å nøle med ny bistand, og sa at ryktet sto på spill.

Finland, som ble med i NATO i april i fjor, har brukt mer enn alliansens mål på 2 % av BNP på militæret – og mer enn 0,6 % av BNP på Ukraina.


Finland deler en 1300 kilometer lang grense med Russland, og Moskva har hevdet at NATO-medlemskapet har truet, ikke garantert, finsk sikkerhet. Etter at Finland ble med i blokken i fjor, annonserte Russlands president Vladimir Putin opprettelsen av et nytt militærdistrikt som grenser til den nordiske nasjonen. «Det var ingen problemer» før Finland ble med i blokken, sa han i desember, og la til: «nå vil det bli det.»

Finlands nyvalgte president Alexander Stubb lovet ved sin innsettelse å lede den nordiske nasjonen inn i en «ny æra» av militært partnerskap med Vesten, og skrøt av at NATO-medlemskap gir landet hans en «ekte kjernefysisk avskrekking» i form av amerikanske missiler.

Forsidebilde: iStock

https://www.rt.com/news/594338-finland-ukraine-nato-troops/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

10 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  17 mars 2024 18:04

  Finland er no like hysterisk som dei baltiske landa.

  Kvart einaste NATO-støtta åtak inne i Russland er ei solid stadfesting på at Putin har rett: Vesten vil øydeleggja Russland. «Forsvaret» av Ukraina er eit påskot. Det innser fleire og fleire ukrainarar?

  Ein norsk jagarpilot er i dag ute i Nettavisen og skryter over kor tøff han er og kor fantastisk angrepsflyet F-35 virkar. Han kjem nok ned på jorda ein dag. Det er fælt å sjå slik krigslyst. Piloten er oberstløytnant. So løna er nok ikkje so verst.

  Svar
 • «AVSKREKKING» er det meningen at folket skal se provokasjonene som: nye NATO-medlemskap på grensen, Nordic Response, Steadfast DEFENDER 24 (angriper egentlig), Exercise Dragon 2024, NATO-soldater til Ukraina, atomvåpen på nordiske baser.
  Kontraproduktivt. Krigen er ønsket. Trump må ikke få anledning til å stanse den.
  En «ekte kjernefysisk avskrekking» kan bli mer reelt i Norden enn Finlands nyvalgte president Alexander Stubb skjønner.
  Elina Valtonen mener NATOs rykte står på spill. NATOs rykte er ruinert. «Vi» bryter avtaler, saboterer fredsforhandlinger, «regelbasert verdensorden», legger land etter land i ruiner «for demokratiet», helt umulige å stole på eller forhandle med.

  Svar
 • Det er helt utrolig. Jeg leser at Nigeria har kastet ut amerikanske soldater. De såkalte u-landa har skjønt det.
  «Den nigerianske regjeringen har valgt å avslutte sin militære avtale med USA, som tillot amerikanske tropper å holde seg innenfor den afrikanske nasjonens grenser, ifølge Reuters, som siterer Amadou Abdramane, talsperson for Nigers militære overgangsregjering.
  Erklæringen kommer etter at en viktig amerikansk delegasjon la ut på et besøk til Niger 13. mars. Delegasjonens oppdrag var å delta i viktige diskusjoner, basert på tidligere samtaler, med nigerianske ledere av National Council for Safeguarding the Homeland (CNSP).»
  https://www.sott.net/article/489867-Niger-cuts-military-agreement-with-US-who-now-must-leave-follows-recent-expulsion-of-Frances-military

  Svar
 • For en klovn du er. Adolf Putin og hans nazi regime tror at han kan skremme alle med å true med atomkrig. Både du Lindtner og han nazisten i Kreml ser ut til å glemme at NATO er militært overlegen Russland. NATO har nok atomvåpen til å totalt ødelegge nazi Russland. NATO må slutte og la seg presse av Putin. Ingen vestlige land har som mål og ødelegge Russland. Vi har et ønske og det er å få den russiske nazi hæren ut av Ukraina.

  Svar
  • Anders K,
   Du virker totalt hjernevasket, om det i hele tatt er noen hjerne igjen.

   Svar
  • Du må klare å skrive kommentarer uten å komme med nedsettende karakteristikker av de du ikke er enig med. Det er et minstemål i en diskusjon. At du er uenig er tillatt men å karakterisere motdebattanter som klovner er ikke bere usaklig, men ufint.

   Svar
  • Vel, slik kan det og oppleves kan jeg skjønne. Men jeg har andre opplysninger ang. Nato og USA’s våpensystemer. Det er kanskje værdt å nevne i denne sammenheng den Russiske officeren Stanislav Petrov som avverget atomkrig på åttitallet. Jeg har høye tanker om russerne og deres dømmekraft. Så å kalle Putin nazist anser jeg som mangel på kunnskap. Men det er mange som deg som kun har hørt på NRK og har samme mening. Lykke til.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

   Svar
 • Northern Light.
  18 mars 2024 16:43

  Høytstående kilder i Vesten bekrefter at NATO-tropper opererer i Ukraina.

  Tidligere MI6-sjef Richard Dearlove og nåværende polske utenriksminister Radoslaw Sikorski bekrefter NATO-tropper i Ukraina.

  Av NewsVoice.
  Del 1. Kilder i Vesten og britisk etterretning bekrefter det den russiske regjeringen har hevdet lenge, at NATO-tropper opererer langt inne i Ukraina. Senest ble russiske byer angrepet, et stort krigsskip på Krim-halvøya ble senket, og et russisk oljeraffineri ble satt i brann av missiler. I praksis har Vestens krig mot Russland pågått en stund.

  Storbritannia er i en gråsonekrig med Russland, men verken myndighetene eller offentligheten tar situasjonen alvorlig nok, advarer Richard Dearlove, tidligere sjef for den britiske etterretnings-tjenesten MI6, ifølge artikkelen i Politico; «We’re in a krig akkurat nå, advarer Storbritannias tidligere spionsjef».

  Dearlove: «Hvis du stoppet noen på gaten her i Storbritannia, og spurte dem om de trodde Storbritannia var i krig, ville de sett på deg som om du var gal, men vi er i krig. Vi er i en gråsonekrig med Russland, og jeg prøver å minne folk på det».

  I forrige måned ble Storbritannia anklaget av Kremls pressesekretær Dmitrij Peskov, for å være direkte involvert i konflikten mellom Moskva og Ukraina. Han reagerte på en artikkel i The Times som hevdet at sjefen for de britiske væpnede styrkene, admiral Tony Radakin, «hjalp ukrainerne med strategien for å ødelegge russiske skip og åpne opp Svartehavet». Ifølge Peskov er det ingen hemmelighet for Moskva at britene «gir ulike former for støtte» til Kiev, som «personell på bakken og etterretning», skriver RT. I februar sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, at Storbritannia har vært «mer aggressive» overfor Moskva enn noen annen vestlig nasjon under konflikten.

  Utplasseringen av NATO-tropper i Ukraina midt i konflikten med Russland «er ikke utenkelig», sa Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski tidligere. Han kommenterte en uttalelse fra Frankrikes president Emmanuel Macron, som i slutten av februar sa at han «ikke kan utelukke» muligheten for at NATO-tropper blir sendt inn i Ukraina. Euronews skriver at Macron holder fast ved dette til tross for kritikk fra EU-land.

  En sjokkerende uttalelse fra Sikorski kom fredag 8 mars, ved å avsløre at «NATO-militært personell allerede er i Ukraina». Han sa dette under en konferanse til minne om Polens 25-årsjubileum som medlem av NATO-alliansen, men avsto fra å avsløre nøyaktig hvilke land som er involvert: «NATO-soldater er allerede på bakken i Ukraina. Og jeg vil gjerne takke ambassadørene til landene som har tatt den risikoen. Disse landene vet hvem de er, men jeg kan ikke avsløre dem. I motsetning til andre politikere vil jeg ikke liste opp disse landene».

  Uttalelsen kommer midt i uro etter Macrons nylige kommentarer om potensiell utplassering av vestlige NATO-tropper i Ukraina. «Jeg setter pris på president Emmanuel Macrons initiativ fordi det handler om å få Russlands president Vladimir Putin til å frykte oss, at vi ikke skal være redde for Putin,» sa Sikorski. Som svar på Sikorskis uttalelse sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, at ytterligere benektelse av NATOs involvering ville være meningsløst, skriver ukrainske Kyiv Post.

  Den amerikanske økonomen og globale analytikeren Martin Armstrong kommenterer: «Det er absolutt ingen vestlig leder som er interessert i å søke fred. Hver enkelt presser på for en tredje verdenskrig så snart som mulig. De har alle sine private bunkere, så personlig bryr de seg ikke om menneskene de skal representere. Bestanden er allerede vedtatt å tynnes ut som en saueflokk. Se på hvilken som helst krig – det er alltid flere sivile som dør enn soldater». «Det er ingen krig der folk har blitt fortalt sannheten. Mange i de såkalte maktposisjonene ble selv manipulert. De diskuterer fortsatt de virkelige årsakene til første verdenskrig».

  «Målet her har alltid vært regimeskifte. Disse menneskene overbeviser seg selv om at det russiske folket vil juble hvis de invaderer Russland og styrter Putin. Det er en gjeng med neocons som klapper hverandre på skulderen for hvor geniale de er. Sanksjonene mot Russland var ment å få det russiske folket til å reise seg og styrte Putin for å fjerne sanksjonene. Jeg har aldri hørt slike dumheter i hele mitt liv. Det er derfor ikke en eneste grunn til at krig noen gang har med sannhet å gjøre. De manipulerer makthaverne, som marionetter, slik vi ser skjer akkurat nå».

  Relatert: Stoltenberg bekrefter: NATO-missiler ble brukt i angrep på Russlands Svartehavsflåte.

  Svar
 • Northern Light.
  18 mars 2024 16:44

  Del 2. For Russland er det et klart Rubicon*.
  Russland vil behandle alle amerikanske tropper som sendes til Ukraina som inntrengere og Washington vet det, sa president Vladimir Putin i et intervju med journalisten Dmitrij Kiselyov, sjef for Rossiya Segodnya, onsdag, skriver RT i artikkelen: «Putin advarer mot amerikanske tropper i Ukraina». Putin konstanterer at det er tilstedeværelse av utenlandske militærstyrker i Ukraina og forsyninger av vestlige våpen, men at dette ikke vil endre situasjonen på slagmarken, enn si hindre Moskva i å nå sine mål.

  Putin: «USA annonserte at de ikke vil sende tropper. Vi vet hva amerikanske tropper på russisk territorium er – de er intervensjonister. Vi vil behandle det på denne måten om de dukker opp på Ukrainas territorium. De forstår det», ifølge RT. Han fortsatte med å si at vestlige militære lenge har hatt tropper på bakken i Ukraina, og har vokst i antall siden det vestligstøttede kuppet i Kiev i 2014, som satte Ukraina på kollisjonskurs med Russland.

  I praksis har Vestens krig mot Russland pågått en stund. Det betyr at dersom den russiske ledelsen mener at Russlands eksistens er truet, vil ledelsen bruke atomvåpen, ifølge den russiske atomdoktrinen.

  *Den er for ettertiden mest kjent for Cæsars berømte utsagn da han krysset elven: alea iacta est, – «terningen er kastet». Uttrykket «å gå over Rubicon» eller «å krysse Rubicon» henviser til å ta det avgjørende skrittet uten mulighet til å endre på det i ettertid.

  Fra NewsVoice, publisert 17 mars 2024.
  Oversatt fra svensk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Högt uppsatta källor i Väst bekräftar att NATO-trupper opererar djupt inne i Ukraina.

  Svar
 • Takk NL, for skikkelig info. Setter pris på din reasearch. Får ikke så mye tid til selv å skaffe info i en hektisk hverdag. Takk Lindtner for at du holder ut trass i at noen forsøker å sette deg i «bås».

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En effekt av Gaza-krigen:

Israels historiske forbrytelser kan nå åpent diskuteres.

Forrige innlegg

Forskere eller lobbyister?

Grønne milliardærfond betaler manusforfattere for å fremme klimaalarmisme i TV-serier og filmer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.