POSTED IN Baltikum, Tyskland

De ble fordrevet i 1944/45.

Nå skal tyske tropper på nytt utplasseres i Baltikum.

0
Print Friendly, PDF & Email

Omringes Russland? Tyskland planlegger å sende tropper til NATOs østflanke.

Av Lucas Leiroz de Almeida.


Tyskland forverrer spenningene i Europa ytterligere ved å forsterke NATOs politikk med å «omringe» Russland. Ifølge forsvarsdepartementet er Berlin klar til å sende tusenvis av tropper til Litauen, med sikte på å forsterke NATOs østlige flanke. I praksis vil dette bare forverre sikkerhetskrisen, da det er en direkte trussel mot Moskva.

Den 26. juni sa den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius at Tyskland ville være klare til å sende rundt 4000 soldater på permanent oppdrag til Litauen. Ifølge ham ville målet være å opprettholde en «robust brigade» i Litauen, som vil øke NATOs forsvarskapasitet på den østlige flanken. Erklæringen ble avgitt i Vilnius, dagen tyske og litauiske styrker hadde felles militærøvelser, Griffin Storm-øvelsene, og hvor alliansen snart skal møtes til et toppmøte.

Ministeren informerte også om at bygging av infrastruktur må starte i Litauen for å ta imot soldatene og deres familier, siden de vil bli permanent innkvartert i landet. Pistorius mener at med denne betingelsen oppfylt, kan Berlin aktivt bidra til å forbedre NATOs posisjon på den østlige flanken.

«Tyskland er forberedt på å permanent stasjonere en robust brigade i Litauen. Forutsetningen for utplasseringen er at nødvendig infrastruktur er på plass – brakker, treningsområder og depoter», sa han under et møte med den litauiske motparten Arvydas Anušauskas.

Tyske tropper har vært i Baltikum tidligere. Her i 1944 i slaget ved Narva.

Det er fortsatt ingen frist for å fullføre utplasseringen av tyske tropper – ikke engang en offisiell bekreftelse på at Litauen vil akseptere det tyske tilbudet. Landets myndigheter har imidlertid allerede uttalt at de virkelig er interessert i «bistanden», og sagt at de vil arbeide for å oppfylle kravene for infrastruktur. I følge den litauiske utenriksministeren Gabrelius Landsbergis, «er dette et sterkt budskap og en erkjennelse av at NATO-østflanken må styrkes».

Faktisk var ikke nyheten uventet. Den tyske regjeringen ble pålagt på det siste NATO-toppmøtet å holde tropper og utstyr «forhåndsposisjonert» i høy kampberedskap, for å bli utplassert på den østlige flanken – både på tysk territorium og i Baltikum – i tilfelle en militær krise med Russland. Foreløpig har Berlin allerede en kontingent på 800 soldater i Litauen, som tilsvarer halvparten av de 1600 NATO-troppene i landet. Nederland, Belgia, Tsjekkia, Norge, Kroatia og Luxembourg er de andre nasjonene som bidrar med militært personell til det baltiske landet.

Med ytterligere 4000 soldater vil antallet utenlandske soldater på litauisk jord mer enn dobles, noe som er en eskalering planlagt av alliansen i Russlands naboland. NATO mener at det er alvorlig, og oppfordrer medlemmene til å være forberedt på å konfrontere Russland om nødvendig.

Det er umulig å nekte for at det er alvorlig. NATO og Russland er i sin største krise gjennom alle tider, og har aldri vært så nær en direkte militær konflikt mellom dem. Imidlertid er denne forverringen av forholdet utelukkende NATOs feil, som er den siden som følger strategien til de liberale tenketankene om å «omringe» Russland, fremme unødvendig militarisering av landene nær russiske grenser, bevæpne det nynazistiske regimet i Kiev, og forlenge konflikten i Ukraina.

Det er ikke Russland som truerNato eller USA, men motsatt slik dette kartet viser.

For å snu krisen må NATOs holdning bli helt motsatt. Alliansen må stoppe militariseringen av fiendtlige land nær den russiske grensen, i tillegg til å signere en ikke-utvidelsesavtale, og virke for gunstige forhold for en fredelig sameksistens med Moskva. Ellers vil problemene vedvare i lang tid, som øker risikoen for en åpen konflikt.

Når det gjelder Tyskland, gjenspeiler utplasseringen av permanente styrker i Litauen, mer enn bare å etterkomme alliansens krav, men også landets interesse for å opptre mer aktivt i den nåværende konflikten. Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock uttalte nylig at hennes land og EU er i «krig med Russland», noe som viser graden av aggressivitet fra Berlin mot Moskva.

Ved å sende tropper til Litauen «styrker ikke Tyskland den østlige flanken», det er provoserende og uansvarlige manøvrer mot Russland som tjener amerikanske interesser i regionen. I likhet med Ukraina og Polen er de baltiske landene betydelig berørt av russofobi og rehabilitering av nazismen, og er de statene som mest sannsynlig vil starte en åpen konflikt med Russland som involverer NATO. Ved å ha tropper i landet, vil Berlin bare bidra til å fremskynde det.

Fra Global Research, publisert 28. juni 2023. Leiroz er journalist og forsker ved ved Center for Geostrategic Studies, og geopolitisk konsulent.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Encircling Russia? Germany Plans to Send Troops to NATO’s Eastern Flank.

Forsidebilde: Einsazgruppe avretter partisaner i Litauen i 1942



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 299 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Russland har 5000 atomstridshoder, USA nesten like mange.

En ufattelig fare som ignoreres helt.

Previous Post

250 Hollywood-kjendiser signerer et åpent brev:

Krever at Big Tech sensurerer alle som er imot kjønnsskifte-kirurgi på barn.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.