POSTED IN Baltikum, Europa, Krig-fred

De baltiske statene boikotter OSSE fordi Russland deltar. Da skjønner de ingenting.

Det blir ingen alleuropeisk sikkerhet uten Russland.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det komiske med denne historien er at skal OSSE ha noen funksjon må verdens sterkeste militærmakt i dag, Russland, også delta. Uten Russland blir det ingen europeisk sikkerhet. Hele krigen i Ukraina viser dette. Russland startet krigen fordi Nato/USA ikke ville gi landet sikkerhetsgarantier.

Missilbatteriene er rettet mot Russland og reduserer varslingstiden for russerne vesentlig. De har missiler som kan utstyres med atomvåpen og Russland forholder seg til det. Det øker faren for at atomkrig ved en misforståelse øker betraktelig.

Dermed sikrer Russland seg sikkerhetsgarantier ved egne krefter. Kravene om at USAs (Formelt er det Natos) rakettbatterier som de har plassert i Polen og Romania skal fjernes – de vil helt sikkert følge når Russland har vunnet krigen i Ukraina. De ble satt opp med det latterlige påskuddet at de var rettet mot Iran. Ved å se på kartet skjønner alle at de er rettet mot Russland. De tilsvarer noen lignende russiske batterier på Cuba som USA nesten utløste verdenskrig for å få fjernet i 1962.

Vi skal være glad for at Russland vil delta på OSSE sitt møte. Det blir ingen alleuropeisk sikkerhet uten Russland. Hva de baltiske statene tenker er alternativet vet jeg ikke. Og jeg tror ikke lederne der heller har noen ideer om dette. Men når følelser bestemmer handlinger blir det noen ganger helt irrasjonelle beslutninger både for mennesker og i dette tilfellet for små stater som er helt avheng av avspenning og et fredelig forhold til sin store nabo – slik også Norge er det.

Knut Lindtner
Redaktør

De baltiske statene vil boikotte OSSE.

De tre tidligere sovjetstatene nekter å samarbeide med organisasjonen fordi de har invitert russiske toppdiplomater til et kommende toppmøte.

Estland, Latvia og Litauen har sagt at de ikke vil delta på denne ukens møte i Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE). De fordømmer Moskvas forventede deltakelse i møtet. De tre tidligere Sovjet-statene sa på tirsdag  at de vil boikotte det kommende toppmøtet i OSSE. De sier at de «beklager dypt» avgjørelsen  om å hvitere den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa er en sikkerhetsorganisasjon som fokuserer på konflikthåndtering. OSSE jobber med å hindre at konflikter oppstår, megler i konflikter som har oppstått og bistår også med gjennoppbygging etter at en konflikt er avsluttet. Wikipedia

«At Lavrov skal delta på OSSEs ministermøte betyr at de legitimerer det aggressive  Russland som et  medlem av våre samfunn som frie nasjoner.

Det alminneliggjør de grusomme forbrytelsene Russland har begått. Det betyr at vi skal tåle russernes åpenbare voldshandlinger. De viser jo forakt for OSSEs fundamentale prinsipper og forpliktelser.», sier de i en felles uttalelse om Moskvas militære operasjoner i Ukraina.

«Vi, ministrene i Estland, Latvia og Litauen, vil ikke delta i dette, og vi vil ikke dele noe ansvar for de konsekvensene dette kan føre til».

Kiev sier også at de vil boikotte dette møtet – som skal foregå i Skopje  i Nord-Makedonia på torsdag og fredag. Den ukrainske utenriksministeren beskylder Russland for å skape en «eksistensiell krise innen OSSE», og at de kommer til å få denne organisasjonen til «å bli gissel  for  sine innfall og sin aggresjon».

«Vi bør fokusere på våre felles forsøk på å redde OSSE fra Russland, og ikke sende noen meldinger om en mulighet til å vende tilbake til det samarbeidet som eksisterte før februar 2022», legger ministrene til.

Tidligere denne uken sa Lavrov at har til hensikt å delta på OSSE-konferansen etter at EU-myndighetene konkluderte med at hans besøk i Skopje ikke ville bryte med de vestlige sanksjonene. Men han sa også at hans deltakelse avhenger om Bulgaria er villige til å åpne luftrommet for en russisk delegasjon. Han sa: «Dersom dette går i orden, vil vi være der».

Bulgaria grenser til Nord-Makedonia i øst. Det kan være en mulig flyrute for Lavrov fra Russland. Som i resten av Europa har det bulgarske luftrommet vært stengt for russiske fly. Dette er del av EU-sanksjonene som ble innført i fjor.

Den russiske utenriksministeren fortsatte med å kritisere OSSE og andre større europeiske organisasjoner for å ha blitt «et vedheng til EU og NATO». Men han uttrykte håp for å kunne «redde» OSSE som en plattform for dialog mellom stater.

Moskva har vært medlem i OSSE helt siden Sovjet-tiden. Organisasjon ble dannet i 1975 med den hensikten å forbedre forholdet mellom USSR og Vesten. En OSSE-overvåknings-gruppe har vært i Ukraina siden 2014. Men den ble trukket tilbake kort tid før begynnelsen på den russiske offensiven i fjor.

Moskva har gjentatte ganger beskyldt denne gruppen for å ignorere voldshandlinger begått av Kiev. OSSE består av 57 medlemmer, inkludert alle EU-landene, USA og Canada.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

https://www.rt.com/russia/588174-baltic-states-boycott-osce/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dikt:

Falsk profet

Forrige innlegg

Israelske soldater fikk panikk:

Skjøt og drepte mange av sine egen innbyggere.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.