POSTED IN Helse

D-vitaminer viktig for å stå imot smitte.

Her kan du lese hvorfor.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av John Enebak

Når du blir syk av covid-19, gir det 13 ganger mer effektiv immunitet enn vaksine. Årsaken til at infeksjon med covid-19 er mye mer effektivt enn vaksine, er at infeksjon gir såkalt cellemediert immunitet. Vaksiner gir derimot såkalt antistoffmediert immunitet. 

Vi har to immunforsvar: Det cellemedierte (adaptive) immunforsvaret med T-celler og det antistoffmedierte (medfødte) immunforsvaret B-celler.

Siden kroppen vår aldri har møtt covid-19 tidligere, fungerer ikke det antistoffmedierte immunforsvaret. B-cellene må møte viruset minst en gang før de kan lære seg å produsere antistoff mot det.

Når det medfødte/antistoffmedierte immunforsvaret ikke greier å stoppe viruset før det invaderer cellene våre, må T-cellene i det cellemedierte immunforsvaret (andrelinjeforsvaret) mobiliseres for å bekjempe covid-19 ved å drepe de virusinfiserte cellene.

 

T cell - Wikipedia
T-celler elle lymforcytter

For å få til det må T-cellene formeres i et eksplosivt omfang når de har oppdaga viruset. Og da kommer vi til svaret på hvorfor folk blir alvorlig syke og dør av covid-19:

T-celler må ha vitamin D for å dele seg.

Det er hormonet kalsitriol som setter igang celledeling i T-celler. T-celler må kunne lage hormonet kalsitriol for å få til å dele seg. Hormonet kalsitriol produseres av råstoffet vitamin D og vitamin D alene. Du må ha nok vitamin D innabords for at T-cellene skal kunne produsere kalsitriol og starte celledeling. Lite vitamin D -> lite kalsitriol -> lite T-celler. Resultatet er et såkalt dysregulert immunforsvar, som ofte fører til autoimmune sykdommer.

(Se nederst i artikkelen for kilder.)

At T-celler må ha vitamin D for å kunne formere seg er ikke omstridt. Det har vært kjent siden 1983 og er forsket mye på siden. Problemet er at dette handler om biokjemi og ikke om medisin. Har du noen gang hørt en lege snakke om hormonet kalsitriol og at kroppen lager dette hormonet av vitamin D for å drive celledeling blant annet i immunforsvaret? 

D-vitamin og kosthold | D-vitaminmangel
Kilder til D-vitaminer

Leger lærer ikke om sammenhengen mellom vitamin D, kalsitriol og celledeling på legestudiet. Kunnskap om hvordan hormonet kalsitriol påvirker T-celler er forbeholdt biokjemikere og mikrobiologer som studerer hvordan celler fungerer.

Biokjemikere studerer hormonet kalsistriol, mens leger studerer den kjemisk inaktive råvaren Vitamin D. Vitamin D, som vi produserer i huden og spiser som tilskudd om vinteren, er i seg selv kjemisk inaktivt. Vitamin D må først omdannes i levra til stoffet kalsidiol og settes i sirkulasjon i blodet før cellene kan få til å produsere den kjemisk aktive utgaven av vitamin D: hormonet kalsitriol.

Legeindustrien har ikke insentiv for å beskytte helse. Legeindustrien tjener formuer på å kurere sykdom med medisiner som er forsket fram i laboratorier og testa ut i randomiserte studier. Du må bli syk først for at legeindustrien skal fatte interesse. Kjemikalier som kroppen produserer selv for å forebygge og kurere sykdommer blir det veldig lite penger av for legeindustrien. Desto mindre vitamin D de greier å få oss til å produsere eller spise, jo større blir profitten.

Hvis du vil beskytte helsa di, bør du lese deg opp på vitamin D. Dette er en god plass å begynne:
https://academic.oup.com/jcem/article/96/7/1911/2833671

Linken går til råd om vitamin D fra Endocrine Society, som er ei legeforening for endokrionologer med 18.000 medlemmer. Riktignok på engelsk, som all vitenskapelig litteratur, men Google hjelper deg å oversette.
Det viktigste de skriver er at du må ha 6.000 IE vitamin D hver dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel og oppnå et tilfredsstillende nivå med vitamin D i blodet. Overvektige må ha to til tre ganger så mye. Tenk litt på det når vi nå snart går inn i mørketida. 

AstroAlert: The Sun's long-lost twin? | Lowell Observatory
Solen bidrar til vår egen D-vitamin-produksjon i huden. Mye sol mer d-vitaminer.

Tar du sjansen på å utfordre covid-19 ved å gå inn i vinteren med D-vitaminmangel og immunforsvaret på halv maskin?

Linker:

Her er en på norsk: https://www.enebak.no/framsida/

Geisler 2010: Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells Vitenskapelig studie fra en gruppe danske forskere som forklarer i tekniske detaljer hvordan hormonet kalsitriol styrer celledeling i immunforsvaret.https://www.enebak.no/wp-content/uploads/2021/08/ni.1851.pdf

Geisler 2014: The vitamin D receptor and T cell functionI denne artikkelen diskuterer Carsten Geisler praktiske konsekvenser av funnene i vedlagte studie fra 2010.https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2013.00148/full

Qiang Zhou 2017: 1,25(OH)2D3 induces regulatory T cell differentiation by influencing the VDR/PLC-γ1/TGF-β1/pathwayDenne studien konsentrerer seg om å vise hvordan vitamin D påvirker produksjonen av regulatoriske T-celler.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28926770/

Dette er den eldste studien jeg har funnet om sammenhengen mellom T-celler og vitamin D, fra 1983:D M Provvedini: 1,25-dihydroxyvitamin D3 receptors in human leukocyteshttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6310748/

Også i 1984 var dette i fokus:C D Tsoukas: 1,25-dihydroxyvitamin D3: a novel immunoregulatory hormonehttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6427926/

Hvis du vil se flere vitenskapelige studier om sammenhengen mellom hormonet kalsitriol (kjemisk betegnelse 1,25(OH)D) og celledeling i immunforsvaret, kan du søke i vitenskapelige databaser med søkemotoren Scholar.google.com.

Forsidebilde: Belle Co

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Wasan Totland
  28 februar 2022 18:12

  Hva ekspertene som har forsket på dette sier: 85% eller flere av oss har antistoffer mot forkjølelsessykdommene. Disse mutasjonene avviker med under tre promille. Immunforsvaret kan kjenne igjen avvik med minst 20%. Da skjønner dere at løgnene med mutasjonene kun var for å skremme folk. Covid 19 er ikke isolert og kun patentert artefistisk. Det siste vil si sekvenser på en datamaskin. Det er svært mye som tyder på at vi ikke har hatt noe utbrudd av noe nytt virus. Influensaen har blitt borte og testene vi har er ikke diagnoseverktøy. De gangene såkalt covid 19 har blitt ananlysert ved sekvensering, som for eksempel i Portugal, kom man frem til influensa A og B. Det skrives en del om immunforsvaret som er delvis riktig. Jeg vil poengtere at det kan aktiveres allerede når virus er i svelg eller bihuler. Nyttig infor om D vitamin her.

  Svar
 • Kommenter gjerne denne studien, Enebak.
  Jeg synes den virker underlig og motstridende:

  ‘ Svaret er altså at tran ikke beskytter mot covid-19.
  ….. Nå har vi kommet et skritt videre og kan vi stille spørsmålet: Hva er det med dem som har høye vitamin D-nivåer, som gjør at de er beskyttet mot luftveisinfeksjoner og covid?’
  forskning.no/medisin-og-helse-ntb/ny-norsk-studie-tran-beskytter-ikke-mot-covid-19/2075063

  Også i Nrk. :
  ‘Resultatet av studien er helt entydig; det vanlige kosttilskuddet med tran i den norske befolkninga har absolutt ingen påvist virkning mot pandemien. Tilskuddet av tran har heller ingen virkning mot andre luftveisinfeksjoner.’
  nrk.no/trondelag/norsk-forskning_viser-at-tran-ikke-har-noen-effekt-og-virkning-mot-covid-19-og-koronasmitte-1.16050329

  Svar
 • Svar
 • Sist sommer døde det dobbelt så mange voksne i alderen 35-44 som forventet, ifølge data fra livsforsikringsselskapene.

  https://www.zerohedge.com/covid-19/adults-aged-35-44-died-twice-expected-rate-last-summer-life-insurance-data-suggests

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kunder med langsiktige avtaler til lav pris er en belastning:

Energiselskapene begynner å gå konkurs.

Forrige innlegg

Når klinisk forskning finansieres av Big Pharma.

Kan vi stole på resultatene? Kan vi stole på fagtidsskriftene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.