POSTED IN Klima

Bygger vi milliardoverføringene på en tro og ikke fakta?

Hvordan vet vi at kutt i olje, gass og kull vi føre til lavere temperatur?

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det spesielle med denne saken er ikke at sjefen for klimatoppmøtet stilte dette sentrale spørsmålet. Det spesielle er reaksjonene etterpå og at ikke journalister har klart å formulere tilsvarende kritiske spørsmål. For uten svar på denne typen spørsmål risikerer vi å pøse ut penger på prosjekter som er fullstendig meningsløse.

At folk på klimatoppmøtet er opprørte over dette spørsmålet er uforståelig. For dette er et av de spørsmålene de sjøl skulle stilt før de tok med seg reisevesken på en forurensende flytur til en oljestat. Det er også påfallende at et slikt møte legges dit. Men det er vel slike stater som har penger til å gjennomføre sirkuset. Det er nå blitt veldig stille etter en uke med møter.

Knut Lindtner
Redaktør

Av Einar R. Bordewich

Einar R. Bordewich

COP28 presidenten: Der finnes ikke vitenskapelig bevis bak kravet om utfasing av fossile energier

Innlegget er hentet fra Fakta 360

Det var presidenten for klimatoppmøtet COP28, sultanen Al Jaber, som slapp denne bomben på et intervju like før COP28 møtet: «Der finnes ikke vitenskap som støtter kravet om å fase ut fossile energier.» Han forteller videre at å fase ut disse energiene vil forhindre bærekraftig utvikling og lede menneskeheten «tilbake til hulene».

Denne uttalelsen har selvsagt satt sinnene i kok på COP28 møtet og Antonio Guterres finner uttalelsen «utrolig bekymringsfullt» og mener det er på grensen til «klimafornektelse«. Siden han både er leder for COP28 og styreleder i United Arab Emirates statlige oljeselskap, Adnoc, har de selvsagt nå angrepet han for å ha en alvorlig interessekonflikt. Det er også over påfallende pussig hvorfor de ikke så denne interessekonflikten før nå?

Det var under et intervju på et She Changes Climate event den 21. november før COP28 møtet, at den kvinnelige intervjueren Robinson sa til Al Jaber: «Vi er i en absolutt krise som skader kvinner og barn mer enn alle andre… og det er fordi vi ennå ikke har forpliktet oss til å fase ut alle fossile energier. Det er den eneste beslutningen COP28 kan ta, og siden du er styreleder i Adnoc, så kan du faktisk ta en slik beslutning med større troverdighet»

Se der ja. Der fikk vi svaret på hvorfor de ville ha Al Jaber som president for COP23. Hvor flott, prestigetungt og troverdig ville det ikke være om de fikk en olje-produsent til å fatte beslutningen om å fase ut oljen. Det er slik disse hyklerne tenker. Fasade og spill for galleriet er alt for dem. Hva er vel mer troverdig og tungtveiende enn å dytte en styreleder for United Arab Emirates statlige oljeselskap framfor seg som gallionsfigur. Derfor ble de nok sjokkert inn til beinmargen når han svarte noe totalt annet enn hva de hadde forventet.

Al Jaber svarte: «Jeg aksepterte å komme til dette møtet for å ha en realistisk og voksen debatt. Jeg er på ingen måte villig til å ha en alarmistisk debatt. Det finnes ingen vitenskapelige bevis, eller scenario, som sier at å fase ut fossile energier vil gi oss 1,5 graders målet.»

Andre reaksjoner på hans uttalelse har vært langt sterkere og de kaller det for å sette Al Jaber til å lede COP28 er som å sette grev Drakula til å passe på blodbanken. De kaller det en farse, en løgner og selvsagt nå har han plutselig null troverdighet siden han er dypt involvert i olje-industrien.

Kilde: The Guardian

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • ‘ Det er ikke er menneskenes CO2-utslipp de siste 200 åra som forårsaker den globale oppvarmingen, konkluderer SSB-forsker John K. Dagsvik og medforfatter Sigmund H. Moen.
  Det er mildt sagt oppsiktsvekkende og på tvers av veldig mye klimaforskning. 
  Men flere ting er oppsiktsvekkende i denne saken: 
  Klimaforskernes lynraske og voldsomme avvisning av det faglige innholdet.
  Forskere som mener at andre forskeres arbeid ikke burde vært publisert. 
  Og Knallhard kritikk på rekordtid.
  For John K. Dagsvik og medforfatter Sigmund H. Moen avblåser ikke global oppvarming, men peker på sola, jordas bane og planetenes påvirkning. Altså ting vi kan gjøre lite med. Annet enn å miste håpet.’
  forskning.no/forskningsmetode-klima-kommentar/tar-ssb-ansvar-for-analysen-om-at-vi-mennesker-ikke-gjor-kloden-varmere/2259137

  ‘ Ca. 2/3 av jordens overflate er dekket av vann, og vekten(massen) vann er langt større enn vekten av atmosfæreluft.
  Klimagassene CO2, metan osv. har stor løselighet i vann, og økning i temperatur vil frigjøre gassene.
  Store mengder metan lagres i havet som gasshydrater, anslag visert at 10000 Gigatonn Metan er lagret i havet som gasshydrater. I Tillegg kommer CO2 gasshydrater,etan-gaashydrater osv.
  Hydratene spaltes ved +4 degC og hvis alle Metan-gasshydratene forsvinner vil jordens midlere diameter krympe med 8 cm.
  Dette er havforskning som er kjent i flere tiår.
  Bare at grønne politikere liker å leke Gud. ‘

  Svar
 • ‘ Rune Mattingsdal, geolog i Oljedirektoratet, har i løpet av flere samarbeidstokt med UiT vært med på å dokumentere et av de største naturlige gassutsivingsområdene i Arktis, og å bevise naturlig oljeutsiving i Barentshavet ved prøvetaking og analyse.
  Tusenvis av liter olje – hver dag.
  De to største naturlige oljeutsivingsområdene som OD og UiT kjenner til så langt, finner vi utenfor Prins Karls Forland vest av Svalbard, samt i Hopendjupet sentralt i Barentshavet på toppen av Sentralbankhøgda. Førstnevnte lokalitet ligger kun 10 km fra land inne i den marine delen av Forlandet nasjonalpark, den andre ligger rett ved iskantsonen.
  Ved begge disse områdene er utsivingsratene, basert på grove anslag, formidable:
  – Ved hjelp av satellittbilder og ROV-observasjoner har vi dokumentert at det kan være snakk om flere tusen liter olje om dagen, sa OD-geologen.
  Han presenterte et enkelt regnestykke for å sette tallet i sammenheng. Om lekkasjene har foregått kontinuerlig med samme rater siden slutten av den siste istiden, kan det totalt ha lekket ut olje tilsvarende ressursene i Goliat-feltet (nærmere 200 millioner fat).’
  geo365.no/pa-sporet-av-en-ny-kildebergart/?mc_cid=a21a04d5b4&mc_eid=db6add3f06

  Svar
 • ‘ Hydrotermiske kilder på havets bunn kan danne skorsteiner som er opptil flere titalls meter høye. Det varme og mineralrike vannet kan holde flere hundre varmegrader.
  Ofte vil skorsteinene være det første de ser når de nærmer seg de varme kildene på havbunnen. De kan nemlig strekke seg mange meter i høyden. Som en klynge trær på en gresslette.
  – I norske farvann har vi observert hydrotermiske skorsteiner som er 10 – 15 meter høye. I Stillehavet finnes det skorsteiner som rager opptil 30 meter over havbunnen,’
  geoforskning.no/et-spektakulaert-syn/?mc_cid=dd0ba10fc8&mc_eid=db6add3f06

  Svar
 • Om disse var omkommet av varme, DA hadde vi fått overskrifter, da.
  En liten notis i Nrk.Jan. 2023:
  ‘Afghanistan har minst 70 mennesker og 70.000 kveg frosset i hjel den siste uken. Det viser tall fra Taliban-regimet ifølge AFP.
  Sentralt i landet har det vært -33 grader på det kaldeste. Også i hovedstaden Kabul og områdene rundt har det vært svært kaldt.
  Sjefen for det meteorologiske instiuttet i landet sier vinteren er den kaldeste på mange år. ‘
  nrk.no/nyheter/afghanistan-1.11100792

  Svar
  • ‘ Mer enn fem millioner mennesker dør i verden hvert år på grunn av temperaturer utenom det normale, ifølge en studie ledet av australske Monash University.
   (4 545 000 dødsfall kan knyttes til kulde utenom det normale, mens 489 000 er heterelatert.)’
   dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=68278

   Svar
 • ‘ I stedet for å smelte raskere når CO2 øker, har isen på og rundt Antarktis i stedet økt siden satellittmålingene tok til i 1979.
  Siden CO2 er en drivhusgass som absorberer varmestråling, så tyder analyseresultatet på at:
  a) enten er CO2 sin evne til å varme atmosfæren betydelig overdrevet i klimamodellene,
  b) eller så eksisterer det en betydelig negativ tilbakekoblingsmekanisme som nøytraliserer betydningen av økt CO2-nivå (eller begge deler)
  geoforskning.no/ressurser/klimadebatten/1102-leder-okt-mengde-co2-i-atmosfaeren-til-okt-temperatur#at_pco=tst-1.0&at_si=5f8d416e3701234b&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=2

  Svar
 • HVOR gale er egentlig disse som mener at det er vitenskapen/akademikere som styrer naturen/jorda? ;-)

  ‘ Gjør vi ikke gjennomgripende forandringer i løpet av de neste 10 – 20 årene så kan vi risikere at jordsystemet selv tar over styringen.’
  http://www.geoforskning.no/blogg/item/jordsystemet-og-15-gradersrapporten

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Stor børsspekulasjon før Hamasangrepet.

«Noen» visste hva som skulle skje.

Forrige innlegg

Protester mot tildelingen av Nobelprisen i medisin.

Skal prisen bidra til å kamuflere vaksineskandalen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.