POSTED IN Økonomi

Michael Hudson:

Av-dollariseringen er et virkemiddel mot amerikansk militarisme

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Ekaterina Blinova

Et alternativ til dollaren er den eneste måten å redde verden fra den Washington-ledede militariseringen, sa professor Michael Hudson, økonom og tidligere Wall Street-analytiker, til Sputniks New Rules-podcast. Av-dollariseringen tar fart, og amerikanske forskere advarer om at det trolig ikke er noen vei tilbake.

Washingtons beslutning om å fryse Russlands utenlandske dollarreserver på grunn av Moskvas intervensjon i Ukraina har blitt dråpen for landene i det globale sør, som i økende grad har begynt å se etter et alternativ til dollaren. «I det siste et og et halvt året har USA sagt ‘hvis andre land gjør noe vi ikke liker, har vi ganske enkelt rett til å ta alle dollarene deres’», sa Hudson.

For eksempel ønsket Venezuela å ha en sosialistisk regjering. Så USA sa til England: «Ta alt Venezuelas gull, og vi vil utpeke en ny president i Venezuela» – og Venezuela mistet gullreservene. USA sa til Kina, Iran og andre land: «Hvis dere ikke deltar i sanksjonene mot Russland og Kina, og hvis dere ikke vil begå økonomisk selvmord ved å la USA kolonisere deg økonomisk, tar vi bare alle pengene dine. Alt er fair play, du har dollar. Vi tar dem».

Så USA viste hele verden at dollaren ikke lenger er trygg, og at dollaren nå er en politisk valuta. Men det er ikke hele historien. Man kan spørre: hvordan pumpes disse dollarene inn i verdensøkonomien?

Michael Hudson avslørte at han hadde mange møter med utenriks- og forsvarsdepartementet etter at USA gikk fra gullstandarden. På den tiden sa de: «Ja, så lenge andre land har reservene sine i dollar og ikke i gull, så kan vi bruke alle pengene vi ønsker militært, og de vil ikke våge å kjempe mot oss» sa Hudson. Men etter at verdens land innså at USA bruker sitt dollar-hegemoni for å fremme militær ustabilitet over hele kloden, bestemte de seg for å slutte å redde dollaren og bytte til deres nasjonale valutaer.

Saudi-Arabia og Kina handler nå i sine egne valutaer, og BRICS-landene – Russland, Kina, Iran, andre land – de handler nå i sine egne valutaer seg imellom. Foreløpig er dette bare bilaterale avtaler fordi det egentlig ikke finnes en felles alternativ valuta. For å lage en alternativ valuta utover hverandres valuta, må man ha et alternativ til IMF. Og det var det Brasils president Lula snakket om da han dro til Asia.

Hvordan kan BRICS-valuta erstatte dollaren?

«Hvordan lager vi et felles alternativ banksystem?» spurte Michael Hudson. Problemet med et alternativt banksystem er at medlemmene må være enige om hvem som får kredittene. Ideen er å opprette noe som John Maynard Keynes foreslo i 1944, en bank som oppretter «papirgull», kunstige penger, og i hovedsak gir dem til de forskjellige landene. Denne typen spesielle penger er ikke den typen penger du bruker i dagligvarebutikken. Det er ikke penger som vil bli brukt innenlands. Det er penger som skal gjøre hva gull gjør.

I januar 2023 tok Russlands utenriksminister Sergey Lavrov og Brasils president Lula opp spørsmålet om en felles BRICS-valuta. Ifølge den russiske finansministeren Anton Siluanov kan en felles BRICS-valuta brukes som en enhet for oppgjør uten dollar. BRICS-nasjoner har også foreslått at den nye felles valutaen kan sikres ikke bare av gull, men også for eksempel av sjeldne mineraler.

Hva er bak myten om dollarens uunnværlighet?

Washington har lenge vært klar over at nasjonene kan begynne å redusere sin avhengighet av dollar, ifølge Michael Hudson. Derfor har de brukt mye på NGO-er og tenketanker i Europa, Russland, Kina og i Østen, alt for å prøve å forhindre og gjøre det umulig å ha et alternativ til dollaren, og for å forandre verden.

«Se på hva som skjedde med oberst Gaddafi, lederen av Libya. Gaddafi sa at de ville ha en gullbasert valuta for Afrika. Så i stedet for å ha dollar, kjøpte han gull. Så, NATO bombet landet til grus, fanget oberst Gaddafi, og lynsjet ham ute i offentligheten og stjal gullet fra sentralbanken. Og ingen vet hvor det forsvant» sa Hudson.

USAs ny-konservative tar til orde for å militært tvinge og ødelegge ethvert land som ønsker et alternativ til dollaren. De vil at verden skal holde seg til ‘IMF-tenkningen’ og økonomisk ortodoksi i vestlig stil. Hudson siterte økonomen prof. Paul Krugman, som i en artikkel i The New York Times insisterte på at «alle er så vant til å handle med dollar, at de ikke kan finne et alternativ».

– Dette er nå i ferd med å forandres, nå som BRICS-land er enige om enda mer samarbeid. (redaksjonens bemerkning)


Fra Sputnik International News, publisert 9 juni 2023.
Oversatt fra engelsk og forkortet av Northern Light. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: Michael Hudson: De-Dollarization is Remedy Against US Militarism.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Ikke noe nytt under solen.

  «…hvis dere ikke vil begå økonomisk selvmord ved å la USA kolonisere deg økonomisk, tar vi bare alle pengene dine. Alt er fair play, du har dollar. Vi tar dem».

  Det var dette som ble prøvd /gjort mot Tyskland i mellomkrigstiden også.
  Og som Nasjonal- sosialistene prøved å omgå. Men det er selvfølgelig mer tungvint. :

  Ikke proteksjonisme , men varebytte . Virkelig nasjonalisme, -og samhandel med andre nasjoner:
  På grunn av den internasjonale jødedommens totale krig mot Tyskland var Tyskland avskåret fra de internasjonale markedene for penger og råvarer. Det skapte handelsproblemer og stor vareknapphet som Tyskland løste ved såkalt «bartertrade» som vil si varebytte mellom to nasjoner. For eksempel maskiner til Argentina i bytte mot kjøtt og korn.

  ‘Dollarsystemet gir også USA en finansiell makt som nylig er tatt i bruk i Iran-sanksjonene, hvor selskaper som bryter med sanksjonene selv risikerer å miste tilgangen til amerikanske banker og dollarfinansieringen de trenger …’
  e24.no/makro-og-politikk/dollar/oekonomiprofessor-tror-dollarens-grep-om-verden-vil-svekkes/24537782

  ‘Den jødiske historiker R. G. Dommerque Tobacci de Menasse forteller oss at «Krigen mot Hitler ble erklært fordi han ville innføre en ny økonomisk samfunnsordning». Man viker altså ikke tilbake for en krig for å forsvare sitt internasjonale pengemarked og sine økonomiske maktposisjoner. Dette forteller oss at vi gjør klokt i å være forberedt på det meste og det verste. Da krigen var vunnet for de allierte, var det første man gjorde å løse den tyske sentralbanken fra demokratisk kontroll og gjeninnføre gjeldspengesystemet. Dernest innførte man uinnskrenket asylrett i Grunnloven. Tyskerne skulle ikke lenger få lov til å være en homogen nasjon. ‘
  vegtam.info/Kortsider/Detendeligefarvel.html

  Svar
 • ‘Sterkere enn alle fronter til sammen er vår front, den jødiske. Vi gir ikke denne krigen bare økonomisk støtte som hele krigsproduksjonen er basert på, vi gir ikke bare vår fulle propagandamakt som utgjør den moralske energi som får denne krigen til å fortsette. Garanti for seier er basert på en svekkelse av de fiendtlige styrkene, å ødelegge dem i sine egne land, innen motstanden. Og vi er den Trojanske hest innenfor fiendens forlegninger.
  …og bringe det tyske folk til fornuft gjennom å ødelegge deres eksporthandel, en eksporthandel som er deres eksistensgrunnlag.”
  – Samuel Untermeyer i en radiosending på WABC i New York, 6 august 1933. Gjengitt i New York Times, 7 august 1933.
  Sammen med Samuel Untermeyer i agitasjonen for krig mot Tyskland, talte Bernard Baruch samtidig for forberedelser for denne krigen. ”Jeg understreket at et nederlag for Tyskland og Japan og deres påfølgende utestengelse fra verdenshandelen ville gi Storbritannia en fantastisk mulighet til å øke sin utenlandshandel BÅDE i volum og profitt.” ‘

  Både 1. og 2. verdenskrig. ( Og angrepet på Libya, – og nå i denne tredje) var provosert- igangsatte kriger for å holde kontroll over verdensvalutaen og rentene.

  Om 1. verdenskrig:
  ‘Tyskland er beseiret og mister verdensmarkedene og maritim handel, med sikte på krigen – fra den virkelige initiativtakerens side, England som ville ødelegge tysk konkurranse .
  Etter at dette er oppnådd, vil de arbeidende massene ikke bare bli fratatt bare høyere, men alle lønninger..’
  pages.uoregon.edu/kimball/durnovo.htm

  Svar
 • Skremmende å tenke på at hele oljefondet er bundet opp i dollar, og når dollaren går til helsike, vil hele oljefondet også gå til helsike. Men en ting skal norske politikere ha: De er lydige mot sine amerikanske føringsoffiserer!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Noen har magiske evner.

De vet hvordan klimaet på jorda blir om 50 år.

Forrige innlegg

Hvordan noen ser på oss:

Hils på Norge, krigsproftøren!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.