POSTED IN Imperialismen, USA, Wikileaks

Julian Assange er endelig fri:

Men journalister er fortsatt i fare for autoritære land’s «justis-håndtering».

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Redaksjonen

I går fikk hele verden vite at Julian Assange var løslatt fra Belmarsh-fengselet og han hadde gått om bord i en privatjet i London og ble flydd til Bangkok.

Dette er en gledelig utvikling for Julian Assange selv og hans familie, selvsagt! Men det er og en gledelig nyhet for alle oss andre i hele verden som har engasjert oss i Assange-saken.

Tirsdag kveld (norsk tid) var Assange på nytt om bord i privat-jetflyet, på vei til Saipan, en øy i Stillehavet under amerikansk jurisdiksjon. Der skal han i dag (onsdag) i en kort rettssak si seg skyldig i ett tiltalepunkt.

Det er dette som USA krever av ham i det som kalles for «Plea Deal», hvor påtalemyndigheten og tiltalte blir enige om utfallet av saken. Assange vil si seg skyldig i ett av i alt atten tiltalepunkter. Det handler om at han (Wikileaks) offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon. Informasjon om amerikanske krigsforbrytelser i Irak, blant annet.

Straffen han blir idømt i dag er «tilfeldigvis» en fengselsstraff på den samme lengden som Assange har sittet i varetekt i Belmarsh-fengselet; 1901 dager. Så i dag er han en fri mann og kan dra videre til sitt hjemland, Australia. Denne avtalen er ment å forhindre at Assange skal få erstatning for å ha sittet uskyldig i varetekt i over 5 år, i en liten celle – 23 timer i døgnet. Men, USA nøyde seg ikke med dette, så de sørget for at Julian Assange ikke fikk lov til å fly med rutefly til Bangkok og videre derfra til Saipan, før siste etappe til Australia. Så Assange får nå regningen for chartringen av privatjetflyet, en regning på 5,5 millioner kroner, takket være USA’s smålighet.

Straffen er også ment som et signal til andre journalister i hele verden som sitter på informasjon om amerikanske krigsforbrytelser eller annet som USA vil holde skjult. Denne saken kan danne presedens, men det er ikke sikkert foreløpig. Men muligheten er der for at USA vil gå etter andre journalister som stiller til skue noe de helst ville ha feid under teppet. USA tar således seg til rette i hele verden og forsøker å kue oss andre til stillhet.

Ett forsøk på sammenligning ville være om Norge krevde utlevert en journalist fra f.eks Tyrkia fordi denne røpet opplysninger om den norske regjeringens forbrytelser, og dømte journalisten til Norges maksimalstraff på 21 års fengsel.

Det var på høy tid at Julian Assange ble fri mann. Men han skulle ikke sittet så mye som en dag i fengsel. Han er en helt, ikke en kriminell. Han har utført journalistisk arbeide som er av den ypperste klasse. Han og Wikileaks avslørte blant annet amerikanske krigsforbrytelser. I en normal verden med rettferdighetsfølelsen i behold så skulle krigsforbryterne bli holdt strafferettslig ansvarlig, ikke de som avslørte forbrytelsene.

Men verden er ikke normal. USA ville ha Assange utlevert fra Storbritannia. Hadde dette skjedd kunne Assange risikert å bli dømt til hele 175 års fengselsstraff. Med soning i et fengsel i «høysikkerhets-kategorien», hvor vinduet i cella er kun 10 cm bred, og det er ingen kontakt med andre fanger. Et helvete på jord, med andre ord.

Det som har skjedd i Assange-saken er svært viktige hendelser som inneholder mye politisk sprengstoff. Det reiser spørsmål ved hele USAs regjerings troverdighet og det britiske rettsvesen og alt hva de har foretatt seg.

Assange-saken reiser og spørsmål ved hele det vestlige fundamentet vi har blitt latt tro stemmer; Ytringsfrihet og en fri, kritisk og uavhengig presse.

I denne saken har de fleste vestlige hovedstrømsmedier avslørt seg selv som lakeier; talerør for den rådende makten uten evne til å opptre kritisk og uavhengig. Medier, også norske, har generelt ikke skilt seg ut på noen fordelaktig måte. De er en del av en massiv meningsmaskin som bedriver propaganda rettet mot oss i opinionen. De har avslørt seg som verktøy for deres eiere «Big Money» og makta.

Vi her i Derimot.no har dekket Assange-saken i snart ti år med mange artikler, ca 180 artikler har det blitt så langt. Vi er stolte av oss selv for den innsatsen vi har gjort. Som et av få norske medier har vi stilt oss konsekvent bak Julian Assange. Vi håper han som menneske nå får fred for forfølgelse og vi vil takke ham for de avsløringer av USAs krigsforbrytelser han har bidratt til. Vi håper han kan komme lett til hektene sammen med den alltid kjempende kona Stella – og barna Gabriel (4 år) og Max (2 år) – som ikke har sett faren sin i frihet ennå.

Forsidefoto: Wikileaks på X

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  26 juni 2024 10:29

  Det er helt klart at USA ikke kan tåle at folk beviser at det de sier er løgn, at det de gjør er basert på falske beviser, at de er gjennomkorrupt, kjøpt og betalt av AIPAC og av våpenindustrien (med flere!) for å sette ut i livet sin djevelske politikk.

  Vi får snart det samme her i Norge. Det er ikke nok at NRK og Faktisk.no omhyggelig unnlater å omtale sannheten, falske bevis, løgn, bedrag og desinformasjon fra USA, det er etter hvert blitt så mange som fritt omtaler disse meningene at de må stoppes. De blir allerede utelatt fra media, men det er ikke nok.

  Sensur innfører man enkelt og greit med å lage nye lover som passer makteliten, eller man blåser støvet av gamle lover som kanskje kan brukes fortsatt. USA har allerede startet, Tyskland og EU følger etter, og jeg tipper norske politikere vil gjerne være i det gode selskapet de også.

  Assange er fri, og gratulerer med det. Det betyr ikke at han er tilgitt eller at varsling er ønsket. USA og Storbritannia sitter igjen med skammen uansett.

  Svar
 • NRK-ja, de bruker tid å penger på og omgjøre møbelering Nå er det noen rare bokser i mange farger ? Er det for å destabilisere våre blikk så vi blir en smule ukonsentrert? Det ser ikke billig ut heller.
  Nå må alle i nyhetene sitte, når det er sunnere å stå. Og glassbord, da må de passe på å sitte pent med bena :) Og DX-18 har de flere trivielle saker i stedet for de vi helst høre, nemlig saklig sannhet. Og, ikke minst, de fleste som kommer til DX-18 er ofte fra hovedstaden. Jo det sitter noen journalister (fra NRK) rundt om i landet.

  Nå gjenstår det å krysse fingrene for Assange, at han får et fint familieliv fremover.

  Svar
 • Trygve Horgen
  26 juni 2024 19:58

  Uten den store støtten Julian Assange har fått verden over ville han fortsatt blitt «rettsforfulgt» av USA,s maktapparat. Men jeg tror at USA er rimelig fornøyd med resultatet av forfølginge av Assage. Signalet til alle jornalister er «vi vil gjøre alt for å skade deg viss du setter deg opp mot oos»

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mediene:

Med løgn, fortielser og repetisjoner former de opinionen.

Forrige innlegg

Tiljublet av norske statsvitere.

USA repeterer sine feil ustanselig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.