POSTED IN Endring av politikken, EU, USA

Arlarmklokkene ringer i Brussel og i Washington:

En pro-russisk politiker vinner valget i Slovakia.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det går mot fullstendig nederlag for Ukraina i krigen mot Russland. Hele tragedien kunne vært unngått hadde vesten og Ukraina etterlevet Minsk-avtalene, men USA/Nato hadde som mål å knekke Russland. I stedet er det Ukraina som blir ødelagt.

Parallellt med dette skjer det en politisk prosess som gjenspeiler hele denne mislykkete politikken. Motstanden mot å bruke mer penger på en tapt krig vokser i Europa. Det er den arbeidende befolkningen som må betale for krigen. Det er ingenting som er mer meningsløst og dyrt enn krig – bortsett fra aksjespekulantene med krigsaksjer. Og de og deres ektefeller har sittet i en norske regjeringen.

Valget i Slovakia forteller om den politiske prosessen i Europa som kommer nå. Folk har fått nok av løgner og løfter.

Knut Lindtner
Redaktør

Tidligere statsminister vinner valget i et NATO-land som lover å få slutt på hjelpen til Ukraina.

Robert Fico leder klart etter valget i Slovakia. Men han vil måtte finne koalisjonspartnere for å kunne danne regjering.

Robert Fico

De Slovakiske Sosialdemokratene (SMER-SD) har vunnet lørdagens parlamentsvalg .

Etter at resultatene er kommet inn fra de fleste distriktene gir de dem en 6 %s ledelse over sin provestlige rival, Progressive Slovakia.

SMER-SD-partiet er ledet av tidligere statsminister Robert Fico. Han har lovet å avslutte den militære hjelpen til Ukraina. Og han har offentlig kritisert Europa-Unionens sanksjoner mot Russland som ineffektive og skadelige.

«Vi er et fredelig land». erklærte  Fico på et valgmøte forrige uke. Og han la til at om hans parti vinner «vil vi ikke sende en eneste runde til med ammunisjon  til Ukraina».

Partiet Det Progressive Slovakia er en standhaftig tilhenger av EUs politikk. Nå fikk de bare i overkant av 17 % av stemmene etter at 95 % av stemmene er opptalt.

Deres leder, den 39 år gamle Michal Simecka, er visepresident i Europa-parlamentet. Han lovet i valgkampen å fortsette Slovakias støtte til Ukraina.

Det pro-europeiske partiet HLAS (Voice)-partiet kom på tredje plass, med i underkant av 15 %. Deres leder Peter Pellegrini kalte det en seier. Og han har ikke avvist en mulig koalisjon med Fico.

Ingen partier har fått flertall i parlamentet, så Slovakia vil behøve en koalisjonsregjering. 

Andre partier som kom over sperregrensen er det konservative Christian Democratic Movement (KDH), det liberale Freedom and Solidarity (SaS), og også en konservativ koalisjon av Ordinary People og Intependent Personalities (OL’aNO) sammen med Christian Union og For the People-partiet.

Michal Simecka, en skadet puddel?

Slovak Nationalist Party kom også over sperregrensen på 5 %. Deres leder Andrej Danko har sagt seg villig til å gå inn i en koalisjon med Fico «for å kjempe mot liberalisme», og han sammenligner Simecka med en «skadet puddel».

Utsikten til en Fico-ledet regjering har fått alarmklokkene til å ringe i EU. Lederne i Brüssel frykter han vil slutte seg til Ungarn når det gjelder å utfordre EUs enighet om å støtte Ukraina, og at de kan legge ned veto mot framtidig militær hjelp.

Eller at de kan stemme mot framtidige anti-russiske sanksjonspakker. 

Som NATO-medlem har Slovakia forsynt Kiev med væpnete personellkjøretøyer, howitsere, og hele deres flåte av MiG-29 kampfly fra Sovjet-tiden.

Men Fico har gjort det klart at de ikke uten videre vil følge USAs linje om han blir valgt.

Russlands utenlandske etterretningstjeneste påsto i forrige uke at for å hindre at noe slikt kan skje, er Washington villige til å gå langt, inkludert utpressing og bestikkelser, for å sikre en seier for den sittende slovakiske regjeringen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Daniel Tausis

https://www.rt.com/news/583844-slovakia-parliamentary-elections-results/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  2 oktober 2023 8:57

  Fantastisk gledeleg, men det vert spanande å fylgja med på kva fanteri Vesten vil finna på for å sabotera valresultatet.

  Slovakiske sosialdemokratar vil ha fred. slutt på våpensending til Kiev og slutt på økonomisk krig mot Russland.

  Ein svart dag for norske sosialdemokratar i alle parti.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nobels fredspris

Det er forskjell på
å ønske noe og tørre det:
Vil Biden, Zelenskyj eller
endelig NATO få fredsprisen?
Kongsberg Våpenfabrikk?

Forrige innlegg

Når krigen er tapt sprekker også samholdet i Nato.

Polen vi ha utlevert canadier som ble hyllet i Canadas nasjonalforsamling.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.