POSTED IN Norsk politikk

1.mai-appell ved Nordahl Grieg-statuen i Bergen:

Krig er forakt for liv!

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Jeg valgte å gå i NKPs seksjon i 1. mai-toget i Bergen i år. Partiet var det eneste i dette Samorg.-arrangementet som går imot våpenforsendelser til Ukraina og som ønsker forhandlinger og slutt på kampene umiddelbart. Jeg synes det er et så prisverdig standpunkt at det fortjente støtte. Det var forøvrig ganske påfallende at ingen av talerne i dag i Bergen (en fra regjeringen og tre lokale fra DNA, SV og R) nevnte Ukrainakrigen. Det kan tyde på en økende uro i befolkningen over den informasjonen vi fores med og det standpunktet nærmest et samlet Storting har inntatt. Kanskje det er et økende antall som begynner å bli ubekvem med den politikken som føres slik tilfellet er i en rekke andre Nato-land ifølge meningsmålinger.

Her er appellen som redaktøren i Spartakus holdt.

Knut Lindtner
Redaktør

Appell på NKPs 1. mai-markering ved Nordahl Grieg-statuen ved Den Nationale Scene i Bergen

Kamerater,

Det har nå gått 14 måneder siden den russiske invasjonen av Ukraina. Vi kan ikke markere denne dagen uten samtidig å kreve stans av denne krigen!

Russland er ansvarlig for angrepet. Men det er historieløst å legge all skyld på Russland. Det har ikke manglet på advarsler om at NATOs politikk med stadige utvidelser østover, stikk i strid med løfter gitt til Sovjetunionens siste ledere, kunne føre til en militær konfrontasjon. Men NATO har suverent ignorert alle advarsler.

Det viktigste akkurat nå er imidlertid ikke å fordele skyld, det viktigste er å redde menneskeliv. Krig er forakt for liv, sa Nordahl Grieg. Dessverre er dette særdeles treffende for det som skjer i Ukraina.

Hver dag blir hundrevis drept. Hver dag! Hundrevis! Det er altså snakk om unge ukrainske og russiske soldater, om ukrainske sivile – menn, kvinner og barn. I tillegg kommer alle de som er skadet fysisk og psykisk. Ødeleggelsene er enorme, millioner av mennesker er på flukt.

Hva gjør så norske myndigheter for å få stoppet disse myrderiene og ødeleggelsene? Ingenting!

Tvert imot, Stortinget står nå samlet bak NATO-løgnen om at «våpen er veien til fred». For bare ett år siden var alle partier mot å sende norske våpen til krigssoner. For ett år siden var det allmenn enighet om et forbud mot å sende norske våpen til pågående kriger.

Det sier alt om hvor militariserte vi har blitt i hodene våre på svært kort tid. Vi indoktrineres til å tro på og akseptere at det kun finnes en militær løsning. Lekkasjene fra Pentagon, som ble kjent for kort tid siden, viser imidlertid at det amerikanske militærapparatet ikke tror på en militær seier.

Påstandene fra ukrainsk side om at deres krigstap er minimale sammenlignet med Russlands, og at seieren er rett rundt hjørnet bare de får nok penger og våpen fra Vesten, er  motbevist av lekkasjen fra disse graderte amerikanske regjeringsdokumentene.

Sannheten er at om vi fortsetter i samme spor kan krigen rase i årevis og koste hundretusenvis av nye liv – til ingen nytte!

Vi har en bisarr situasjon der store deler av den såkalte venstresiden i NATO-landene ikke er krigsmotstandere, men tvert imot kappes om å samle støtte for krigen. Men når ble det venstresidens oppgave å sende arbeiderklasseungdom til fronten for å dø for det oligarkstyrte Ukrainas landegrenser?

Arbeiderklassen er den store taperen i krigen. Mens ukrainske arbeidere er sendt til fronten for å forsvare landet med livet som innsats, har det ukrainske parlamentet dolket dem i ryggen og vedtatt en rekke lover som fratar eller innskrenker ukrainske arbeidere grunnleggende rettigheter. I praksis er fagorganisering blitt umulig. Arbeiderne må nå selv forhandle sine personlige betingelser direkte med arbeidsgiveren. Den beskyttelsen som lå i en kollektiv avtale er fjernet.

Samtidig er nå en tredjedel av den ukrainske matjorden kjøpt opp av utenlandske selskaper, mens regjeringen selger unna offentlige eiendeler i en storstilt privatiseringsfest. Amerikanske selskaper samtaler med regjeringen om å overta olje- og gassindustrien. Dette er vestlig imperialisme i praksis.

Er det denne oligarkstaten den norske, våpeneksporterende venstresiden er villig til å risikere en 3. verdenskrig for? I så fall, hvilken klasse er det de forsvarer?

Vi i NKP kan være stolte over å tilhøre et parti som sier nei til å sende våpen.  Vi krever at Norge skal arbeide for våpenhvile og fredsforhandlinger NÅ!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Terje Aune
  2 mai 2023 7:24

  Stå på NKP. Det handler om å være på den rette sida både nå og når oppgjøret er over.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  2 mai 2023 7:57

  All ære til NKP i denne saka! Det einaste partiet som ikkje er blåst overende av Nato-propagandaen.

  Lars Birkelund skriv vidare på krigsdagboka si. Ny bolk på Steigan.no i dag, men du må bla litt for å finna fram, nedom gjestebloggane.

  Svar
 • Olav Beverbakke
  2 mai 2023 13:16

  Skulle gjerne sluttet meg til NKP’s tog.
  «Der der er nød og sult, skyldes det svik!» Hvem faen har rett til å selge Ukrainsk jord til private selskaper!? Hvor blir det av de penga? Zelinski har billioner på konto! Tilfaller de folket? Nei! Jeg har en venn i Nigeria. Der sulter de folket til å godta et kontantløst pengesystem. De begrenset folks uttak først til 40$ i uka. Da begynte barna og sulte. Folk trenger førti dollar dagen for å overleve. Så nå er Nigeria digitalt. Det er ikke lenge før vi får samme utfordring her oppe i steinrøysa. Bruk kontanter så mye du kan!

  Svar
 • Ja, krig er forferdelig. Det er både Støre og Stoltenberg enige om .
  – Når de, eller deres allierte ikke setter i gang kriger sjøl.

  ‘ Dette er den første angreps- og erobringskrigen i Europa siden andre verdenskrig, sier Støre.’
  nettavisen.no/nyheter/store-russland-prover-a-tvinge-frem-et-annet-europa/s/5-95-1070228

  Å bombe andre nasjoner , – som ikke har angrepet noen andre nasjoner. – Og stjele deres statskasse & eller gull og oljeinstallasjoner er ikke angreps eller erobrings-kriger? ;-)

  Krig er forferdelig.
  Dobbeltmoral og løgn er om mulig enda verre.
  Ihvertfall når vi har flere statsministere fra samme parti , som har det som kultur.

  Svar
 • «Krig er forakt for liv, sa Nordahl Grieg. Dessverre er dette særdeles treffende for det som skjer i Ukraina.»

  Nå ble jo Nordahl Grieg drept når han var med på de alliertes brannbombe-angrep på den sivile byen Dresden. ( Like ille /verre enn atomvåpen ?) Karma?

  Svar
  • Diktaren og den militære kapteinen frå Bergen sat på med eit bombefly over Berlin hausten 1943. Tyskerane gravla han på anstendig vis, men grava er ikkje bevart. Du har nok rett i at dette arta seg som terror frå stor høgde, sjølv om dei kanskje sikta på industri. Dresden er noko anna, utilgivelig, mange mange fly og ein by full av flyktningar. Ein av grunnane til at Churchill burde blitt skutt.

   Svar
 • Statsminister Støre har fått med seg eit einstemmig Stortingsparti til å bruke 100 milliarder kroner i eit korrupt svart hol til fortsatt krig inn i framtida mot Russland.

  I dag får vi vite at han skal bruke nye 100 milliarder kroner på militær opprustning i Norge. Raketter, krigsfly, krigsskip og opplæring inn i framtida som gåve til dei unge.

  På tv ser vi at landets øverste militære akademiske elite får tildelt landets øverste militære orden for sitt virke. Alle kjenner dei tre musketerer frå dagsrevyen der dei pratar om krigen. Deira blanke våpen er deira blanke løgner til det norske folk som betaler deira løner.

  Dei framstår som tegneseriefigurer. Smørbukk med eplekinn seier Russland sprengde gassrøra sine. Snurrebarten seier Russland taper. Tintin seier Russland er ein mygg mot usa.

  Den norske militære eliten har prova sin intelligens ved å kjøpe verdens dårlegaste og dyraste krigsfly. Bombeflya er ubrukelige i moderne krigføring, bortsett frå terrorangrep i fattige land der dei ikkje blir kortslutta eller nedskotne.
  Dei nye spanske fregattane skal hoggast opp, og dei nybestilte tyske leopard-tanks vil aldri møte ein fiende før dei får ei rakett i hovudet.

  Eg er usikker på korleis ein politisk og militær elite med så lav intelligens vil forvalte 100 milliarder kroner i nytt krigsutstyr. Og eg er uroa over at dei er så ivrige etter å lære opp kvinner til å drepe.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Konfliktfronten i Israel hardner.

Går landet mot borgerkrig?

Forrige innlegg

Tucker Carlson-oppseiinga:

Skjerpa politiske fronter i USA.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.