POSTED IN Krig-fred, Media

Våre helter i Ukrainakrigen forteller ikke sannheten.

Men vi tror på dem for de er tross alt helter.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvor er sannheten? Hvordan CIA former amerikanernes sinn

Av skribent 

Av Ted Snider.

Oversatt fra Monthly Review for steigan.no av Terje Valen.

Opprinnelig publisert: Antiwar.com 18. april 2022

I likhet med Orwells «Sannhetsdepartement» strømmer propaganda ut av USA som former våre oppfatninger av krigen i Ukraina. Den er produsert av CIA, den uttales av utenriksdepartementet og den publiseres av media. Det kommer fra overalt.

Heltene og skurkene ble satt opp fra starten av. Mediene skrev om historien og skapte myten om den «uprovoserte krigen». Som om Russlands lansering av en ulovlig krig ikke var tilstrekkelig til å sette dem som skurken i våre sinn, la media overalt til adjektivet «uprovosert» for å skape superskurken som trengs for å produsere den nødvendige støtten til krigen. Som om NATO ikke hadde brutt sitt løfte om ikke å gå inn på Russlands grenser. Som om Russlands sikkerhetsbekymringer ikke hadde blitt ignorert. Som om Russland ikke har vært omgitt av militære baser og raketter. Som om Ukraina ikke ble oversvømt av våpen. Som om Jeltsin og Putin ikke hadde protestert og trukket sine røde linjer på årevis.

Heltene og skurkene ble videreutviklet og preget av historier som kom ut av Ukraina i krigens tidlige dager. På den første dagen av krigen rettet et russisk skip sine våpen mot Snake Island og krevde overgivelse av de ukrainske styrkene. Ved å etablere rollene som superskurk og superhelt i våre sinn, trosset ukrainerne tappert russerne, og russerne myrdet angerløst ukrainerne. De ukrainske vaktene «døde heroisk», sa Zelensky, og lovet at «alle vil bli posthumt tildelt tittelen Helt av Ukraina.»

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er cia-flagg-696x363.png

Men vaktene kunne ikke bli posthumt tildelt noe fordi de ikke var døde. De ble tatt til fange og løslatt noen dager senere. Men karakterene hadde blitt kastet i våre sinn. Ikke nok til at ukrainerne virkelig heroisk forsvarte sitt land mot et ulovlig og skurkaktig russisk angrep, for å produsere den nødvendige krigsgjæren, var det nødvendig med en superskurk.

Bare dager senere ble et russisk krigsskip alvorlig skadet eller ødelagt av ukrainske styrker, som vaktene på Snake Island, for tilsynelatende å dukke opp noen dager senere.

De vestlige mediene ville også fortsette å rydde opp i historien og klargjøre helten og skurken ved å slette de ukrainske ultranasjonalistene fra historien og fra historien, fra deres rolle i Donbas til deres rolle i 2019 med å presse Zelensky til ikke å slutte fred med Russland og signere Minsk-avtalen til deres rolle i dag.

Så begynte USA å skrive den perfekte superskurken for det perfekte manuset og den perfekte offentlige oppfatningen. Fra begynnelsen var Russland bevisst rettet mot sivile. Ikke bare drepe dem som en skurk, men bevisst drepe dem som en super-skurk

Men en senioranalytiker i Defense Intelligence Agency lekket til Newsweek  at i den første måneden av krigen har «nesten alle langdistansestreikene vært rettet mot militære mål». En pensjonert flyvåpenoffiser, som jobbet med en «stor militærentreprenør som ga råd til Pentagon», fortalte Newsweek at «det russiske militæret faktisk har vist tilbakeholdenhet i sine langtrekkende angrep». Rådgiveren advarte om at «Hvis vi bare overbeviser oss selv om at Russland bomber ukritisk . . . da ser vi ikke den virkelige konflikten». Newsweek-artikkelen påpeker at USA droppet flere raketter den første dagen i Irak i 2003 enn Russland droppet på Ukraina de første 24 dagene. – De aller fleste luftangrepene er over slagmarken, med russiske fly som gir «nær luftstøtte» til bakkestyrker. De resterende –mindre enn 20 prosentene, ifølge amerikanske eksperter – har vært rettet mot militære flyplasser, brakker og støttedepoter.» DIA-analytikeren konkluderte med at «det er det fakta viser. Dette antyder i det minste at Putin ikke angriper sivile med vilje. . . Jeg vet at nyheten stadig gjentar at Putin retter seg mot sivile, men det er ingen bevis for at Russland med vilje gjør det.»

Mer nylig sa en senior DIA-tjenestemann til Newsweek:

«Det er ille. Og jeg vil ikke si at det ikke er så ille. Men jeg kan ikke la være å understreke at utover støyen ser vi ikke krigen tydelig. Der det har vært intense bakkekamper og en standoff mellom ukrainske og russiske styrker, er ødeleggelsen nesten total. Men når det gjelder faktisk skade i Kiev eller andre byer utenfor kampsonen, og med hensyn til antall sivile tap generelt, motsier bevisene den dominerende fortellingen.»

Ifølge Washington og media var Russland ikke bare rettet mot sivile helt fra begynnelsen av krigen, de planla også mulige kjemiske våpenangrep. President Biden hevdet selv at Putin vurderte å bruke kjemiske våpen i Ukraina. Men en «senior amerikansk forsvarsrepresentant» sa i en lekkasje som ble rapportert av Reuters 22. mars at «Det er ingen indikasjoner på at det er noe nært forestående i den forbindelse akkurat nå.»

To uker senere sa «tre amerikanske tjenestemenn» til NBC News at «det er ingen bevis for at Russland har brakt noen kjemiske våpen nær Ukraina». Det var desinformasjon ment, sa de, «for å avskrekke Russland fra å bruke forbudte ammunisjon.»

Desinformasjonskampanjen koordineres av Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd. Den utgitte avklassifiserte informasjonen, sa tjenestemennene, «var ikke bunnsolid:» de publiserte «etterretning med lav tillit.» Det skulle være propaganda som ble brukt i desinformasjonskrigen mot Russland. Men den desinformasjon blir konsumert av den amerikanske offentligheten og former dens oppfatninger av krigen for å skape den nødvendige krigsbegeisting.

Det lovede falske flaggangrepet mot de russisktalende menneskene i Donbas som ville rettferdiggjøre den russiske invasjonen og inneholde video av falske lik ble, «aldri materialisert.»

USA forsøkte også å «komme seg inn i Putins hode» og kanskje enda viktigere, forme den offentlige oppfatningen i Vesten av en svak, inkompetent og frakoblet Putin, ved å frigjøre etterretning som oppdaget at Putin blir villedet av sine rådgivere om Russlands militære prestasjoner i Ukraina. Mens noen tjenestemenn sa at etterretningen var pålitelig, sa andre at den «ikke var avgjørende – basert mer på analyse enn harde bevis». Da han ble avhørt, klassifiserte Biden det senere som «spekulasjoner» og «et åpent spørsmål».

Påstanden fra amerikanske tjenestemenn om at Russland hadde bedt Kina om å levere våpen var et annet tilfelle av å avsløre desinformasjon gitt i et forsøk på å advare Kina, å forme den offentlige oppfatningen med et negativt bilde av Kina og å fortsette å forsøke å drive en kile mellom Russland og Kina. Europeiske og amerikanske tjenestemenn sa til NBC at anklagen «manglet harde bevis» og at «det er faktisk ingen indikasjoner på at Kina vurderer å gi våpen til Russland».

Mens amerikanske tjenestemenn sier at desinformasjonskrigen er ment å avskrekke russiske handlinger og å komme inn i Putins hode, blir den samtidig konsumert av amerikanere og kommer inn i hodene deres, og former deres oppfatninger av Putin, Russland og krigen.

Medienes forming av det amerikanske sinnet har en lang historie i CIA. I det første kvarte århundret av CIA, ifølge Carl Bernstein, » utførte mer enn 400 amerikanske journalister . . . oppdrag for Central Intelligence Agency, ifølge dokumenter som er registrert ved CIA-hovedkvarteret.» Av og til «maskerer cia-ansatte på heltid seg som journalister i utlandet.» Samarbeidet inkluderte artikler skrevet av CIA som en fant igjen nesten ord for ord under spaltistenes bylines og «plantet desinformasjon som var fordelaktig for amerikansk politikk».

Desinformasjonskrigen var ikke begrenset til nye organisasjoner. Kirkekomiteen fant at CIA ved utgangen av 1967 allerede hadde subsidiert utgivelsen av godt over tusen bøker.

I 1955 samarbeidet CIA med Hollywood for å forme det amerikanske sinnet gjennom filmer. I Finks: Hvordan CIA lurte verdens beste forfattere, sier Joel Whitney at «målet var «å sette inn i manusene deres og i deres handling de riktige ideene med riktig subtilitet». Stabssjefene planla hvordan man setter inn disse ideene og faktisk møtte de beste Hollywood-figurene på MGM Studios-kontoret til regissør John Ford. CIA ville gå så langt som å få agenter til å infiltrere Hollywood-studioer. Paramount Studios hadde til og med en leder og som drev sensur som var en CIA-agent som sørget for at Paramounts filmer kuttet ut alt antiamerikansk innhold eller kritikk av amerikansk utenrikspolitikk.

Så, hvor er sannheten. For de fleste amerikanere betyr det å bli informert borgere av verden og informerte deltakere i demokratiet å henvende seg til avisene og nyhetskanalene. Men disse avisene og nyhetskanalene rapporterer desinformasjon fra CIA, utenriksdepartementet og Det hvite hus som former oppfatningene og sinnene til det amerikanske folket.


Ted Snider har en grad i filosofi og skriver om å analysere mønstre i amerikansk utenrikspolitikk og historie.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • «Enten er du med oss eller så er du mot oss» er USAs og vasallstatenes innstilling; følgelig mener NRK at Victor Orban er en trojansk hest som saboterer Russlands-sanksjonene ved å ville betale med rubler. Erdogan vil være vert for fredsforhandlinger mellom Zelensky og Putin i Istanbul, så det er bra. At noen prøver. Men: USAs angrepsminister Austin er klar på at Russland skal svekkes og ydmykes, det er intensjonen, ikke fred. Stoltenberg sier også at krigen kan komme til å vare flere år.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   1 mai 2022 18:54

   Flott at du gjev Austin rett tittel: angrepsminister. No har han sagt offisielt det nokre av oss lenge har sagt og fått mykje kjeft for. So var me ikkje heilt på viddene likevel. Men for Russland og Ukraina er det illevarslande.

   Svar
 • «Stoltenberg sier også at krigen kan komme til å vare flere år.»
  Ja, e.
  Stoltenberg hadde dårligere tid når han beordret bombing av Libya.
  Ikke bare samlet han Løvebakken ved hjelp av sms før han begikk sine krigsforbrytelser. – Fort gjort i en port.
  Han bombet også byer og folk i Libya før målene var ordentlig kartlagt, så vårt nasjonale ‘forsvar’ måtte definere mål fra 10 000 fot før de slapp bombene. Så ble da også 30 000 sivile drept. Pytt sann.
  ( Som han uttalte etterpå etter ‘ brifingen’ i Danmark : «Dette var god trening for gutta våre.» )

  «Hvordan CIA former amerikanernes sinn»
  Greit nok.
  Men hvorfor lar vi CIA forme VÅRE sinn?
  Politikere og media i Norge er vel norsk styrt?

  Svar
 • Et snarlig comeback fra meg.Siden ingen av dere sannhetsökere leser Steigan,samtidig som deres personlige sveisebriller som vanlig fungerer som et filter for utrivelig informasjon er det jo litt göy at Steigan idag kommer med fliker av sannheten om det «SVENSKE OLIGARKIET.Det Steigans artikkel tar for seg er det jeg har forsökt å få dere til å forstå og ta inn over dere,men,mot dumskap ,ondskapfullhet,lögner mm kjemper man forgjeves.
  Gang på gang har jeg gitt mengder av informasjon om det svenske oligarkiets ondskapsfulle historie og nåtid og dere alle sammen har ignorert,latterliggjort og ödelagt informasjonen min med trolling..
  Det mangehodete trollet gjorde at jeg ga opp.
  Og glem heller ikke,de krisene vi ser utfolde seg nå skyldes vestens vekstbaserte ökonomimodell,som igjen er skapt for å velte overende.Når dere ikke vil forstå hvordan penger skapes og hvordan gjeldsrenter til slutt ödelegger alt,da er det vel ikke mye mer å si om deres intellekt.Tredemölla går så raskt nå,dere mister alt men håper på mirakler,mirakler finnes ikke,ei heller håp,dere må gjöre noe selv,men det tör dere ikke.
  Sannhet begynner med dere selv.
  Til slutt vil jeg si noe om lykke piller og annet pharmapsykotika som f.eks narkotika som langes ut til folket av profesjonelle pilletrillere forkledd med fine navn og massiv markedsföring.
  Disse fabelaktige livsnödvendige medisinene langes ut av psykologer og apoteker til ett folk som tror på alt i sin fortvilelse.Statsdop er jo lovlig forgiftning,IKKE SANT PSYKOLOG KNUT LINDTNER ?.Alltid i statens tjeneste,ikke sant KNUT LINDTNER ?:

  Svar
  • Jan.(Sörlie).
   1 mai 2022 14:32

   Hvordan er det å spille dum herr psykolog ?.Hvordan kan man väre vaksimotstander og samtidig i hele ditt yrkesaktive liv lange dop for legemiddelindustrien ?.

   Svar
 • Det Svenske Oligarkiet kommer nå til å falle som det korthuset det er.Det svenske folket som er blitt holdt i mörket i hundrevis av år vil sakte våkne opp til en ny virkelighet som for mange av dem vil bli dröyt å svelge.
  Hele Embedsverket vil falle,det som for flere hundre år siden ble bygget av mr Oxenstjärna.
  Jeg lovte Derimots Lesere for lang lang tid tilbake at Sveriges Oligarki er bygget av Familiene Bildt og Wallenberg,det begynte med det Ostindiske selskap som drev sin virksomhet på slavehandel,opiumhandel og illegal handel med te.Te for Gull.
  Steigans artikkel skraper litt i overflaten av det som vil komme.
  Nordmenn burde se litt på dannelsen av Norsk Hydro.Wallenberg,Eide og Birkeland.
  Birkeland hadde ett möte med Wallenberg allerede i 1906 hvor mulighetene for å spalte atomer var tema.Birkeland döde forövrig i Japan,I «selvmord med barbiturater langet til ham av en tvilsom lege.Det var iallefall den offisielle historien,mer ukjent var det at han hadde en skarpladd revolver på nattbordet.Noe var den karen redd for og noen var tydeligvis redde for noe Birkeland Visste.
  Hefa,norsk hydros fabrikk leverte magnesium til USA,s napalmbomber,De fleste vet vel hva napalm ble brukt til og hvor.Ljusdal og Ljungdal i Sverige produserte også tungtvann.
  Det finnes mange råtne egg i Norsk/Svensk industrihistorie.Alt vil nå avslöres.
  I ca 6 år nå har den Svenske Staten ved offentlige tjenestemenn innen kommune,politi,domstol,advokater trakkasert meg med falske anmeldelser,trakkaseringer ved politibesök på min dör til alle tider på dögnet,tror det er 5 eller 6 besök.De viser seg i speilet for å holde meg i skrekk og gru.Jeg har samlet bevis,jeg har mailet i öst og vest og nå har jeg nok til å slå tilbake,så i forrige uke gikk jeg til anmeldelse av de tjenestemenn som hor holdt på med trakkaseringen.Stor var min overraskelse da politiet ba meg gå til politiet for å granske seg selv.
  Når man anmelder tjenestemenn skal alltid anmeldelsen behandles av et «uavhengig granskningsutvalg.
  Jeg ventet spent på svar på min anmeldelse og fikk til slutt svar Fra en Denis Foxer som hevdet hun arbeidet for Polisen i Trollhättan.Fram og tilbake gikk det,hun forsökte å sende meg rundt i ring,jeg krevde å bli satt ikontakt med granskningskommitten eller hva de kalte det,men hun nektet,hun var så uproff at jeg ante noe mer,så jeg googlet navnet hennes og voila,Denis Foxer arbeidet ved noe som kalles Bergs Konsultbyrå eller noe i den dur og som gjör obskurt arbeid somDet svenske rettsvesenet og polisen ikke vil vedkjenne seg.
  Så anmeldelsen min av alle disse kjekke lovenshåndhevere vil ingen ha,men kanskje kan jeg be om hjelp av YGL MAGDALENA ANDERSSON eller YGL Haakon Magnus eller hvorfor ikke spörre Schwab om hjelp eller nei,Jensemann tar sikkert saken.
  Jeg sendte forövrig denne Denis Foxer en mail hvor jeg gratulerte henne med sitt slavenavn Foxer,jeg gratulerte henne også for å ha gått i tjeneste for den samme makten som i en ikke fjern fortid ödela og utplyndret hennes foreldres fedreland.Ja og til slutt anbefalte jeg henne å fordype seg i filmen Django Unchained som på en utmerket måte beskriver slavenes gradvise tilpasning ved hjernevask å bli lydige tjenestefolk for sine eiere.
  Dere vet,den samme hjernevasken de frie nordmenn har blitt utsatt for.Husmann og trell,Oligarki og sosialdemokrati.Arbeidsgiver og arbeidstaker.Kongsmakt,Kirkemakt.Samme sak.
  Hvorfor skriver jeg alt dette ?.Livsforsikring er svaret,jeg holdt på å drikke meg ihjel for noen år siden pga av det presset jeg har blitt utsatt for.Nyrene er fullstendig ödelagt.Jeg skal love dere at når makten setter igang med sine revestreker,da blir du så forvirret,fortvila,nedbrutt,ingen utvei tenker du,men nå har jeg samlet alle tråder,makten ble for arrogant og glemte å feie sporene etter seg.
  Det kommer mer om denne saken etterhvert,imellomtiden så har dere sikkert fått med dere at PST sjefen burde väre i hardt vår men en eller annen minister sa at hun hadde full tiltro til den sikkerhetsklarerte pstbossen.Ja fanden holder sin hånd over sine og folket sover.
  Den skjulte makt blir plukket fra hverandre,Putin,Xi,Trump og Erdogan er forbannet på den skjulte makt,sceneteppet er gått opp for siste akt.
  Mange tror at Erdogans rike står for fall,det er tvertom,Tyrkia har gravd en ny kanal som nå står klar,handelsrutene endres,gammelmakten svekkes,en gammelmakt som er i full panikk.
  Sjekk pappa Epsteins näre forbindelse med Hambros bank.

  Svar
 • Elon Musk kjöper Coca Cola og exponerer coca colas fortid som narkolanger.3,5 gram mkokain i hver flaske.hohoi.Bayerkonsernet har patentet på heroin.Bayer?har ikke wallenbergfamilien interesser der ?.
  Sannhetskommisjoner skal läre oss å tenke rett,för kaltes det fascisme.
  Jesus döde for vår skyld hevder kristne,jeg vil hevde at han döde pga vår skyld og mangel på moral.
  Dagens aktivister dör også pga vår mangel på moral og manglende mot og stötte.Vi huffer oss og sier,er det ikke fält men vi hastig glemmer hele greia,vi har jo vårt å strimed i jakt på verdilöse statusobjekter som gir oss kortvarig lykke. og misunnelse fra andre.Vi har tapt oss selv.
  Det norske horehus,på folkemunne kalt stortinget sörger for at våre skattepenger blir brukt slik våre eiere vil.
  80 prosent betaler vi i skatter og avgifter,men frie er vi sier vi til hverandre uten skam eller blygsel.
  På skoler og barne hager blir våre barn lärt opp i å bli politisk korrekte terrorister,Det er homser,lesper og trannssexuelle som er fint å väre,godt stöttet av en hysterisk venstrebevegelse.Vi krummer nakken og biter litt mer stöv mens vi gleder oss til å hedre kongen på söttende mai.Bröd og sirkus og religion er opium for folket.Ho hoi og glad 1 mai.

  Svar
 • Den nmatvarekrisa som kommer og som Erna sier ikke vil bli noe problem pga laksen kan jo löses på annen måte,alle de med hus og hage kan jo skaffe seg höner og noen griser,oi jeg glemte,det er jo ulovlig,nei,vi får heller sulte mens vi ser på at parkvesenet fyller opp med blomsterdekorasjoner og prydbusker på hver bidige ledige plass som det kan dyrkes mat på,snakk om nyttig ressursbruk.Vi må jo stötte frukt,bär og grönnsakbransjen,nei vi böyer nakken litt til og strammer inn livreima,vi er jo gode samarbeidsvillige og forståelsesfulle,pappa stat ordner sikkert opp.
  Jeg lurer npå hva en kurv jordbär vil koste denne sommeren,å dyrke sjöl går ikke,mordersneglen setter stopper for det mens vi trollbundet hörer på alt hva vitenskapen får til,en vitenskap som sörger for kaldt og varmt vär,regn og vind,nei faenvitenskapen sysler ikke med sånt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oberstløytnant gjør en fagmilitær vurdering av tunge våpen fra Nato til Ukraina:

Hvor stor nytte-effekt vil disse ha?

Forrige innlegg

Vedensbanken:

Det kommer en stor økonomisk krise.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.