POSTED IN Krig-fred

Ukraina vil ha F-16 fly.

Når gir Tyskland og andre land etter for kravet?

0
Print Friendly, PDF & Email

Dette dreier seg om flere ting. Det viktigste for våpenprodusentene i USA nå får stadig nye markeder for sine produkter. For dem er krig en praksis-demonstrasjon av varene. Problemet langsiktig er at de ikke holder det de lover. Det vises på slagmarken. De russiske antiluftskytsene er så effektive at Russland i liten grad tør bruke egne fly over Ukraina selv om Ukraina bare har gamle sovjetiske systemer til disposisjon. De som Russland i dag disponerer er av en helt annen kvalitet. F-16-fly vil ikke være lenge i luten over slagmarken i Ukraina.

Befolkningens problem er av en helt annen karakter. Det er den som må betale for dette og de er de som må ofre ungdommer i en krig.

Det overordnete problemet at vi risikerer en sivilisasjons-utslettelse. I nytale er det en «utfordring». Men bruker vi et slik ord forstår vi ikke hva dette dreier seg om. Det dreier seg om vår fortsatte eksistens her på denne kloden.

Knut Lindtner
Redaktør

Lockheed sier de er klare med flere F-16-fly dersom USA og de allierte velger å sende dem til Ukraina.

Våpenprodusenten sier de nå øker produksjonen av disse flyene.

av Dave DeCamp.

Lockheed Martin har sagt at de nå er klare til å møte en økende etterspørsel etter F-16 jagerfly dersom USA og deres allierte velger å sende dem til Ukraina. Så langt har USA og deres allierte nølt med å sende jagerfly til Ukraina, av bekymring for at de kan bli brukt til å komme inn på russisk område.

Men de vestlige landene ser ut til å bli mindre og mindre bekymret for en utvidelse av krigen, nå som USA og Tyskland har gått med på å sende inn sine viktigste stridsvogner.

Frank St. John. Naturligvis er Lockheed Martin glade for dette. De driver business og har sine folk plassert over alt i Pentagon og i USAs ledelse.

Frank St. John, driftsansvarlig i Lockheed, fortalte Financial Times at det har vært «mye snakk om en tredje-part kan overføre F-16-fly».

St. John sier Lockheed ikke var med i samtalene, men at de er forberedt på eventualitetene.

Han sa at våpenprodusenten skal «øke produksjonen av F-16 i Grenville i South Carolina for å etterfylle kapasiteten til ethvert land det skal være. Også overføring fra tredjeparts land som hjelpe til i den pågående konflikten».

Nederland (regjeringen, red.) uttrykte vilje til å sende F-16 til Ukraina forrige uke. Den nederlandske utenriksministeren sa at de ville se på enhver forspørsel etter fly «med åpent sinn».

En annen mulighet kan være at de tidligere Warszawa-pakt-landene, som nå er NATO-medlemmer, kan sende sine gamle Sovjet-produserte MiG-jagerfly til Ukraina, og erstatte dem med F-16-fly eller andre moderne vestlig-produserte fly.

En talsmann for det ukrainske luftforsvaret påsto på tirsdag at USA og Ukraina allerede har bestemt en flytype som Washington skal skaffe Kiev. Han spesifiserte ikke hvilken type, og det er ingen tegn til at den amerikanske siden har gått med på å sende sine fly.

I løpet av krigen har Ukraina drevet lobbyvirksomhet overfor USA for å skaffe dem F-15 og F-16 fly. Det ville i så fall ta måneder med opptrening for eventuelle ukrainske styrker. USA har allerede gitt våpensystemer som krever omfattende opplæring, inkluder Patriot-missilene og M1 Abram tanks.

Lockheed Martin har hatt store fordeler av krigen i Ukraina, da mange av deres våpensystemer nå er svært etterspurt. Dette gjelde f.eks HIMARS rakettsystem og Javelin anti-tank-missiler. President Biden viste hvor høyt han verdsatte våpenprodusenten i mai da han besøkte en Lockheed Martin-fabrikk som produserer Javelin. Han sa: «Mange takk, mange takk, mange takk».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Linker i originalartikkelen

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Tony Rojas

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israel okkuperer palestinsk territorium på 55. året.

Vil drapet på 9 palestinere utløse en ny intifada?

Forrige innlegg

Hva skjer i Sørkinahavet?

Filippinene, USAs nye oppmarsjområde mot Kina?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.