POSTED IN Økonomi

Systemet vil rase før eller siden.

Er bank-kollapsen et forvarsel eller…?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Bankenes korthus fortsetter å rase – de globale markedene skjelver

Av red. PSt

I artikkelen Bankkollapsen i USA – hvorfor kommer den? skrev vi at kollapsen til Silicon Valley Bank (SVB) bare er en første dominobrikke i et ras som kommer til å bli mye større. Vi forklarte at den nåværende bankkrisa har sine røtter tilbake til sommeren 2019 da G7-landenes sentralbankledere bare kunne konstatere at den krisa som da allered hadde begynt ville bli den største noensinne.

14. mars 2023 peker overskriftene i Financial Times på at vi er på ballen:

Bank sell-off spreads to Japan as SVB collapse shakes global markets

Large US banks inundated with new depositors as smaller lenders face turmoil

US capitalism is ‘breaking down before our eyes’, says Ken Griffin

En svært pikant detalj er at topplederne i SVB meget godt visste hvilken vei det bar, så de solgte unna så mye de kunne før kollapsen for å berge mye av formuen sin:

En annen pikant detalj er at finanssjef Joseph Gentile i SVB inntil 2007 var sjef i Lehman Brothers Global Investment Bank før den kollapset i 2008 og utløste den forrige finanskrisa. Dette skriver Newsweek.

De store bankene er langt verre stilt

Alle bankene sitter med store mengder derivater, det oligarken og multimillliardæren Warren Buffet kaller «finansielle masseødeleggelsesvåpen». Dette er fullstendig fiktive «verdier», og i en kollaps vil de forsterke raset.

Lista over bankenes derivatmengder viser at SVB bare er en spurv i denne tranedansen:

Og vi ser hvordan de største bankene i USA skjelver:

USAs kapitalisme «bryter sammen foran øynene våre»

Ken Griffin, grunnlegger av hedgefondet Citadel, sa at redningspakken for Silicon Valley Bank som ble avduket av amerikanske regulatorer, viser at amerikansk kapitalisme «bryter sammen foran øynene våre».

Griffin sa til Financial Times at den amerikanske regjeringen ikke burde ha grepet inn for å beskytte alle SVB-innskytere etter kollapsen av den Santa Clara-baserte banken fredag.

«USA skal være en kapitalistisk økonomi, og den bryter sammen foran øynene våre,» sa han i et intervju mandag, en dag etter at amerikanske regulatorer lovet å beskytte alle innskytere i SVB – selv de med saldo over den føderale forsikringsgrensa på 250 000 dollar.

Anna Eshoo (D) som er representant i Kongressen fra California kalte kollapsen til SVB for et «jordskjelv med styrke 7,9 på Richters skala». Og finansminister Janet Yellen tok straks et videomøte med Jay Powell, som er sjef for The Fed og Martin Gruenberg, som er sjef for The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Sammen klekte de ut redningsplanen for SVBs innskytere ifølge Financial Times. Få timer etterpå hadde de fått Bidens godkjenning av planen.

Men de biter seg jo i halen fordi det som virkelig fikk snøballen til å rulle i de bankene som nå er de facto konkurs var den nye rentepolitikken til The Fed der mange år med nærmest nullrente er erstattet med raskt økende styringsrente.

Japanske banker er veldig sterkt eksponert overfor bankkrisa i USA siden de sitter med enorme mengder dollarobligasjoner. De verdiene som er i spill er på 2,29 billioner (1000 milliarder) yen, skriver Bloomberg.

Reuters melder at bankkrisa i USA har sendt sjokkbølger inn i det globale bankmarkedet. Samtidig melder Reuters at russiske Sperbank, som opprinnelig ble hardt rammet av sanksjonene, er kommet sterkt tilbake og forventer rekordhøy profitt i 2023.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • «rentepolitikken til The Fed der mange år med nærmest nullrente»

  Renter SKAL være lik en nasjons inflasjon/deflasjon. ( Eller Lønn /prisvekst.)
  Er lønn/prisvekst/produksjonsomkostninger stabil, skal rentene på byttemidlene være like stabile.
  Det som burde være er naturlig i et moderne teknisk/teknologisk samfunn, er stadig fallende priser ettersom produksjonen blir stadig mindre kostbar/arbeidskrevende. Lønninger på samme måte. Fordi produkter , og noen tjenester, også vil falle i pris. Vi får altså lavere priser, lavere lønninger, negativ rente. – Men samme antall produkter/tjenester.

  Penger er byttemidler, og et måleverktøy i en nasjons arbeidsdeling. Lik f.eks. litermålet.
  Hva er penger? : Tall.
  Hva er renter? : Tall av tall.

  Så lages et penge-økonomisk system som er så komplisert at ingen skal skjønne hva som foregår.
  Der man forveksler fiktiver og realverdier. Litermålet og innholdet.
  Der penger blir behandlet som en vare, eller innholdet.

  Svar
 • Inflasjonsbegrepet er misbrukt. Inflasjon kan vi bare ha når det eksisterer en banditt som stadig øker pengemengden. Det er ingen fornuft i å kalle høyere priser for inflasjon. Misbruket av begrepet leder til å tåkelegge for befolkningen hvem som er banditten når pengene ikke rekker like langt som før.
  Om vi stadig blir flinkere til å produsere mer for mindre, så vil varenes pris synke.
  Gjennom teknologi og bedre arbeidsinnsats kan det altså bli lavere priser og mer velstand for mindre slit.
  Og så velger vi myndigheter som tar fra oss dette, og spiller på lag med tyvene.

  Tryllekunsten/forvirringen kalles så penge-politikk. 😉
  Folk har altså mindre til forbruk grunnet høyere avgifter på strømprisene.
  Og folk har også brukt mindre penger uten Covid- nedstengingen.
  Derfor økes rentene , – slik at folk skal bruke mindre penger? Så vi ikke får ‘inflasjon’!
  Dette henger jo ikke på greip. Men det spiller ingen rolle, visst.
  Dette er politisk hubabuba og skrullete pengepolitikk.

  ‘Det hugger heftig inn i lommeboken til det norske folk.
  – Prisveksten er vår største utfordring. Derfor setter Norges Bank opp renten ytterligere. ‘
  e24.no/norsk-oekonomi/i/9zExr5/vedum-etter-renteoekningene-dette-maa-vi-gjoere-naa

  ‘ Sentralbanksjef Wolden Bache minner også om at høy og variabel inflasjon har FORDELINGSMESSIGE konsekvenser.
  Ettersom lønninger og trygder ikke følger automatisk etter, vil en uventet oppgang i prisene redusere kjøpekraften. Det rammer særlig dem som har lave inntekter og lite ekstra å gå på, sier hun. ‘
  e24.no/norsk-oekonomi/i/rE0V90/sentralbanksjefen-om-oekt-rente-og-inflasjon-krevende-for-noen

  😉 Gjør de narr av oss?

  ‘Rentehevingene kommer særlig som et svar på sykdomstegnet galopperende priser. På bensin, strøm, mat. På nesten alt vi trenger. Men motgiften som skal kvele prisveksten blir den aller mest kostbare for låntagere flest. ‘
  https://e24.no/norsk-oekonomi/i/0Gegj6/vil-folk-egentlig-takle-dette

  Altså skal kunstig høyere pris på vannkraft, som fordyrer alle varer føre til at det blir høyere rente.
  Prisveksten og høyere rente skal hjelpe til mot hjelpe mot høyere priser! 😉

  Svar
  • ‘For det var det (samme) som skjedde i 2008.
   Mens millioner av amerikanere ble ruinert og måtte gå fra husene sine, berget staten formuen til de aller rikeste med penger ruinerte fattigfolk hadde betalt inn i skatt. ‘
   nettavisen.no/norsk-debatt/usas-demokrati-taler-neppe-en-ny-overforing-av-penger-fra-vanlige-folk-til-gradige-milliardarer/o/5-95-975954

   Men det var enda verre . ( i Norge)
   Rentene ble skrudd opp i Norge (!) , av vår egen regjering med AP/Høyre, – Fordi FED ville ha høyere rente for å samle inn pengene w.w. de tapte.
   Og da gikk norske politikere og ‘vår’ (?) sentralbank med på dette. – Med resultat at tusenvis av boligeiere mistet boligen sin fordi de ikke kunne betale lånene.
   Dvs. – Avdragene kunne gå som vanlig; – men de mafia-oppskrudde rentene ( opptil 18%) var selvfølgelig få som greide.

   Svar
 • .Jan Zörlie
  16 mars 2023 11:09

  Selvfölgelig bryter systemet sammen.Evig vekst er umulig.Jeg har ikke oversikt over hvilke land og riker som nå er i den situasjon at de låner penger for å slette gjeld,men de er mange og de er ökende.
  Om fremtidige generasjoner skal betale gjeldsbyrden dagens politikk har påfört oss,da sitter jeg med fölelsen av at de barna som blir födt nå og fremover blir satt i produksjon for å betale fedrenes synder.
  Det kan også kalles slaveri og det er noe jeg trodde var forbudt.
  Jeg har ofte spurt andre,hvor går grensen mellom frivillighet og tvang ?.Er det når du ser at de skattene og avgiftene du må betale ikke lenger föles som at pengene går til samfunnets beste,men kun tjener en elite ?
  Så hvor går grensen mellom frivillighet og tvang ?.Om du lander på at vi er i et tvangsregime hvor den eneste demokratiske retten du har,det er å gå til valg hvert 4rde år,resten blir opp til karrierepolitikerne,uavhengig av hva du måtte mene eller tro,da er det kanskje på tide å finne ut hvem som styrer politikerne.
  Det er jo rimelig å tro at de som styrer politikerne er det som kalles globalister.
  Hvorfor så lite fokus på norske eller nordiske globalister ?.Finnes de ikke ?
  Den dummeste antagelsen som finnes,det er å ha kullsviertro på at valg hvert 4rde år er demokrati,globalistene som planlegger for oss har ett mye lengre strategisk planleggingsstrategi enn 4 års sykluser.
  Ellers så er det merkelig at ett alternavt Derimot ikke har det minste interesse av å opplyse om maktkampen som utspiller seg i USA(Trump gikk vel nylig ut og sa at det endelige slaget mellom globalistene og folket vil stå i 2024.
  Ja mye rart foregår rundt i verden og Derimoterne forstår ikke(tror Jeg)at det er en kamp mellom folk og elite som utspiller seg.Om derimoterne forstår,hvorfor tier de ?.Er det fordi redaktören ikke liker Trump eller er det slik at,som ryktene sier,de er kontrollert opposisjon ?.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Thierry Meyssan:

Konfliktene innad i Israel eskalerer.

Forrige innlegg

Covid og vaksine-bivirkninger

Helse-Norge tar ikke sitt ansvar

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.