POSTED IN Sanksjoner, Økonomi

Sveits ikke lenger et fristed for å lure unna penger.

Har frosset 9 milliarder dollar fra russiske institusjoner og personer.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Sveits som tidligere var regnet som et nøytralt land kan ikke lenger regnes som det. Når en følger EU-pålegg og krav fra USA om sanksjoner overfor Russland mister en automatisk sin nøytrale status. Og når det sveitsiske bankvesenet må følge disse kravene mister også «pengesekken» Sveits sin troverdighet som et sikkert sted for oppbevaring av penger i alle nyanser: Hvite, grå og svarte.

Andre som kan utsettes for USAs vrede og sanksjoner vil nå tenke seg to ganger om før de plasserer pengene i sveitsiske banker, f.eks. kinesere og oljesjeiker. Bank of England har også gjort seg umulig for oppbevaring av gullreserver til andre land etter tyveriet av Venezuelas gull som var plassert i banken. Slik vil denne typen tiltak ramme de som iverksetter dem.

På en måte er dette en fordel for det vil tette et økonomisk fristed for alle som stikker unna store penger, både lovlige og ulovlige.

Morsomt er det også at tyvene nå diskuterer hvordan tyveriet kan gjøres lovlig slik det fremgår på slutten av denne meldingen. Respektabilitet skal en ikke kimse av, selv stor-tyver imellom.

Knut Lindtner
Redaktør

Sveits avslører verdien av frosne russiske eiendeler

De sanksjonerte 8 milliarder dollar er bare en brøkdel av pengene som holdes av russere i landet, sier økonomidepartementet.

Det sveitsiske økonomidepartementet kunngjorde torsdag at det hadde frosset 7,94 milliarder dollar (7,5 milliarder sveitsiske franc) av russiske eiendeler per 25. november 2022. Dette er bare  fra 15 eiendommer som tilhører Russlands sanksjonerte juridiske enheter og enkeltpersoner.

Statssekretariatet for økonomiske saker (SECO) har også avslørt data om mengden innskudd som er satt inn av russere.

«Det sanksjonerte beløpet er bare en brøkdel av alle russiske eiendeler i Sveits,» sa Erwin Bollinger, SECOs sjef for bilaterale økonomiske relasjoner, til Bloomberg.

I følge rapporten rapporterte totalt 123 russiske statsborgere eller enheter 7 548 «forretningsforhold» til kroppen, noe som utgjør 48,8 milliarder dollar (46,1 milliarder franc) i eiendeler.

«De frosne beløpene kan økes hvis for eksempel nye personer legges til listen eller hvis nye eiendeler identifiseres,» heter det i uttalelsen, og de legger til at «de kan falle hvis eiendeler som ble frosset som et sikkerhetstiltak må frigis igjen, når avklaringene er fullført.»

houses near valley with trees
Alpelandet Sveits har alltid vært et fristed for de som ville stikke unne store pengeformuer fra beskatning i hjemlandet.

Sveits sluttet seg til EU-landene i å innføre flere runder med anti-Russland-sanksjoner over Moskvas militæroperasjon i Ukraina. I august frøs Bern eiendeler tilhørende Russlands Sberbank og forbød handel med gullprodukter med Moskva. I mars satte Kreml Sveits på en liste over fiendtlige land, som inkluderer EU-medlemmer og andre stater.

I oktober sa Fabian Maienfisch, en talsmann for det sveitsiske føderale departementet for økonomiske anliggender, utdanning og forskning, at Sveits ikke støttet den ukrainske presidenten Vladimir Zelenskys anmodning om å overlevere frosne russiske eiendeler til Kiev.

Både EU og amerikanske myndigheter jobber for tiden med å konfiskere russiske eiendeler frosset av de Ukraina-relaterte sanksjonene, og prøver å finne måter å gjøre beslagene lovlige.

https://www.rt.com/business/567498-switzerland-russia-assets-frozen-amount/

Forsidebilde: Leila Azevedo

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  3 desember 2022 10:39

  Det sveitsiske økonomidepartementet har stole 7,94 milliarder dollar frå russiske innskot i Sveits.

  Det er om lag 80 milliardar kroner. Sveits har til no sett av 57 milliardar kroner til kjøp av F-35.

  Hendig. Det «nøytrale» landet Sveits er førebels i pluss på denne våpenhandelen.

  Svar
 • Og Sveits blir selvfølgelig truet. Og tilsist bombet, – hvis truing med destabilisering ikke er nok?

  ‘ Det direktedemokratiske Sveits gir ikke etter for alle EUs krav til en overordnet partneravtale. Brussel reagerer med å forby EUs investorer å handle på sveitsiske børser fra 1. juli. ‘
  .abcnyheter.no/penger/bors-og-finans/2019/06/25/195588860/strid-om-partneravtale-mellom-eu-og-sveits-utloser-borskrig?fbclid=IwAR1MOdjwTO5ENsyQo97FSlnlB3cXMsE3Er-fDYitvf6R3PGs2Zu9YKAtCxY

  «Bank of England har også gjort seg umulig for oppbevaring av gullreserver til andre land etter tyveriet av Venezuelas gull som var plassert i banken. »

  Og hvor er det blitt av de enorme gullverdiene som Gadaffi hentet hjem til Libya for å understøtte den nye valutaen for Libya og det afrikanske kontinentet, frigjort fra Fed sin kontroll? Og Afghanistan sin stastskasse?
  Stjålet. Av tyver. Våre allierte!
  – Som fortsatt får lov til å styre verdensvalutaen og rentene . Renter som nå heves w.w. for å stjele svette og verdier fra hele verdens befolkning, – for å betale amerikansk gjeld.
  Tilogmed Norges bank & politikere danser etter; og lager ‘inflasjon’ ved å heve strømprisene fra vår egenproduserte energi for å få begrunnelse til å heve rentene som Fed vil.
  Og innbyggerne i Norge får framtidsfrykt og uro , uten noen rasjonell begrunnelse, kun konstruert penge- politikk.

  ‘Bakteppet for forslaget er at høye renter i USA og en sterk dollar har skapt utfordringer problemer i fremvoksende økonomier, blant annet ved å gjøre gjelden deres dyrere. Mange land og selskaper har tatt opp gjeld i dollar, og sliter når den styrkes. ‘
  e24.no/makro-og-politikk/renter/vil-utfordre-dollarens-dominans-med-ny-valuta-det-vil-ikke-bli-lett/24683730

  ‘Alt som disse statene tjener på bomull, peanøtter, osv, brukes umiddelbart som rentebetalinger til bankene i New York, London, Frankfurt og Zürich. Denne gjelden er som et kvelertak rundt halsen på disse statene. ‘
  midtifleisen.wordpress.com/2017/09/16/vi-lever-i-et-diktatur-under-oligarkiene-til-den-globaliserte-finanskapitalen/

  Ellers:

  ‘Etter røveriet og plyndringskampanjen under Jeltsin, ble de russiske oligarkene tøylet. Putin gjorde det klart for dem at han ikke ville overlate landet til dem for ytterligere plyndring og forarmelse av folket. Hvis det var opp til Vesten, kunne den russiske befolkningen godt ha råtnet bort, det hadde ikke brydd de vestlige elitene. Det faktum at Putin stoppet den vestlige røveri-kampanjen gjorde ham til en fiende av det transatlantiske elite-komplottet. Det vil de ikke tilgi ham.’
  midtifleisen.wordpress.com/2019/03/30/skygge-makten/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Reddet av nedbøren i høst.

Men kraftprisene forblir høye.

Forrige innlegg

Klimavarsler

For hver som dør av hete,
dør 17 av kulde

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.