POSTED IN Klima, Olje-Energi

Storbritannia i vinter:

En strømpris på kr 50,- pr. kilowatt-time.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Også det britiske kraftnettet blir stadig mer ustabilt

Av Jan Herdal

Tyskland er forgrunnsland i den grønne energiomstillingen, og får derfor mye oppmerksomhet, på grunn av høye kraftpriser og ustabil kraftforsyning. Men samme utvikling foregår i praksis over store deler av EU. Og det gjelder ikke minst UK, som nå er ute av unionen.

Konvensjonell energi, i hovedsak gass og atomkraft, dekker fortsatt over halvparten av britenes energiforsyning. Kull er nesten ute. Det største kullkraftverket er konvertert til trepellets. Biomasse dekker 6-7 prosent av totalen. Det er stabil kraft, men verken miljø- eller klimavennlig. 

Både regjering og opposisjon synes enige om å satse på vindkraft til lands og havs som dominerende kraftkilde. Mye er satset allerede, og konsekvensene har ikke latt vente på seg, i form av økende strømpriser og mer ustabilitet i nettet. Vindkraft leverte i fjor 21 prosent av strømmen.

Onsdag 13. januar begynte vinden å løye, og de nasjonale nettmyndighetene måtte sende ut en advarsel om at det ble behov for ekstra balansekraft. Meldingen var nok til at prisen økte fra 50 øre til kr. 1,20 pr. kilowattime.

Torsdag ble det enda mindre vind, og prisen på balansekraft skjøt helt ut av kontroll og endte på 17 kroner pr. kilowattime. Det stoppet ikke der. Under fredagens toppbelastning nådde prisen utrolige 50 kroner. På årsbasis ville en slik kraftpris ha kostet en norsk barnefamilie 800 000 kroner.

Heldigvis er disse pristoppene så kortvarige at de foreløpig ikke har særlig innvirkning på folks strømregning. De er først og fremst et forvarsel om hvor kraftforsyningen er på vei.

Disse gir ikke stabil el-forsyning.

Andrew Montford som har fulgt utviklingen, skriver at slike ukontrollerte priseksplosjoner ikke forekom før 2016. Siden den tid har de skjedd ett og annet år. Nå altså to stykker og på nippet til en tredje i løpet av en uke.

Han er ikke i tvil om at forsøket på å avkarbonisere kraftforsyningen destabiliserer nettet. Uansett vil strømprisene fortsette å stige. Middelklassen vil greie seg. Som alltid er de dårligst stilte som må stramme inn beltet.

Og det vil raskt bli verre, ifølge Montford. Allerede i år skal det legges ned ett kullkraftverk og ett atomkraftverk, og til neste år et atomkraftverk til. Stabil og regulerbar kraft, alt sammen.

I fjor betalte britiske strømkunder i overkant av kr. 2,20 pr. kilowattime, alle avgifter inkludert. Prisen i Tyskland var i overkant kr. 3,20, høyest i Europa. I Norge var prisen ca. 80 øre, men det var litt ekstra lavt pga. svært god magasinfylling.

Kraftkabelen NorthConnect som skulle gå til Skottland, ble foreløpig stoppet av Stortinget i fjor. Den har til hensikt å profitere på høye britiske kraftpriser og importere mest mulig av dem til Norge.

Forsidebilde: Alexander Popov

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  23 januar 2021 8:46

  Ja, det er ikke noe rart at næringene gjerne vil ha flere kabler ut av landet for å få med seg økte priser. Norske vannkraftverk står der og produserer for 10 – 15 øre kilowatten i 100 år, hvorfor ikke heller selge kraften dyrt til utlandet? (For ikke å snakke om å selge ut kraftverkene !!!)

  Vi har sett noe av det i vinter, med en fyllingsgrad som er «all time high» har de likevel klart å få opp mot en krone kilowatten da det var kaldest. Det betyr i praksis at fyllingsgraden ikke lenger spiller noen rolle, det er priser ute og antall kuldegrader som avgjør.

  Svar
 • Storbritannia er nå i ferd med å bygge Europas største gasskraftverk.
  https://e24.no/olje-og-energi/i/2GQ6Aa/her-kommer-europas-stoerste-gasskraftverk
  .
  Atomkraftverket som skal legges ned på Hunsterston ligger i Skottland.
  Atomkraftverket som skal legges ned på Hinkley ligger i England.
  Det er litt overraskende at England skal legge ned atomkraftverk nå som England har gått ut av EU. Skottland derimot ønsker fremdeles å være medlem av EU. Jeg trodde at Skottland planla å legge ned tilsammen 4 atomreaktorer på Hunterston og på Torness for å følge «ordre» fra EU/Tyskland (disse 4 atomreaktorer leverer til sammen ca 2.000MW samtidig som den planlagte NorthConnect kabelen fra Norge til Skottland vil ha en kapasitet på ca 1.400MW)

  Svar
 • Thoriumkaftverk er den beste og mest miljøvennlige løsningen! Kan brukes i tradisjonelle atomkraftverk. Sikker og stabil nedkjøling av reaktorer med salt, og mye mindre radioaktiv stråling, mye mindre og lettere håndterbart avfall, samt ikke så store naturødeleggelse som vindkraft! Vindkraft er miljøkrim og korrupsjon! Korrupsjon fordi utbyggere får økonomisk støtte, og tar ut strøminntektene skattefritt, bygger større vindmøller og flere, uten innsigelser mot, og at de gjennom investeringsselskaper etterlater vrakene av vindturbinene til grunneieres oppryddingsanvar ved nedlegging!

  Svar
  • Rolf Fatland
   24 januar 2021 10:46

   Ja, det har vi jo visst lenge! Les bare Sigurd Schuliens bok: Deutschland im Visier der anglo-amerikanischen Hochfinanz. Forlag Hohenrain. Tübingen.

   Svar
  • Jan Tønnessen
   24 januar 2021 15:53

   Tar mer enn 10 år å utvikle såkalt Thorium kraft og så 4-8 år å bygge. I tillegg vil det ta flere år med politisk tautrekking. Glem det.

   Svar
 • Det er Ikke sant. Thoriumkraftverket i Hahm i Tyskland var klart til å kobles til til hovednettet! Les bare i nevnte bok.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny undersøkelse fra Standford-universitetet:

Ingen forskjell i effekten av harde og milde Covid-19 tiltak.

Forrige innlegg

Med Biden v/roret:

Får vi fred nå?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.