POSTED IN Russland

Russland i fokus:

Antirussisk lørdag.

0
Print Friendly, PDF & Email

Antirussisk lørdag: Kupp i Minsk, beskyldninger fra Tsjekkia og en ukrainsk spion

Denne lørdag brakte en konstant trommevirvel av anti-russiske nyheter, som jeg vil rapportere om her.

Av Thomas Röper

ANTI-RUSSISK LØRDAG, DEL 1: KUPPFORSØK I HVITERUSSLAND FORPURRET

Russiske og hviterussiske medier rapporterte hver time lørdag kveld om et kuppforsøk i Hviterussland. Jeg vil oppsummere de hittil kjente nyhetene her.


___________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Midt i Fleisen
___________________________________________________________________________

Den hviterussiske hemmelige tjenesten har kunngjort at planen var å drepe president Lukasjenko under paraden i Minsk 9. mai, dagen for feiringen av seieren over det nazistiske Tyskland. Samtidig skulle et væpnet opprør for å ta makten begynne. Planen var langt framskreden.

Både Hviterussere og utlendinger var involvert i kuppforsøket. Den hviterussiske hemmelige tjenesten fikk kjennskap til dette for en tid tilbake og informerte andre vennligsinnede hemmelige tjenester. Den russiske hemmelige tjenesten arresterte arrangørene av kuppet i Moskva lørdag da de diskuterte planene sine på et møte.

De møtte en «høytstående general» i de hviterussiske væpnede styrkene, som de antok ville være på deres side. Den viktigste arrangøren av kuppforsøket var ifølge dem advokaten Jurij Senkovitsj, født i Hviterussland og bosatt i USA siden 2007 og også amerikansk statsborger. Han håpet at det amerikanske utenriksdepartementet ville forsvare ham hvis planen mislyktes.

Aleksandr Grigorjevitsj Lukasjenko eller Aljaksandr Ryhoravitsj Lukasjenka er en hviterussisk politiker som har vært president i Hviterussland siden 20. juli 1994. Før Lukasjenko startet i politikken arbeidet han som direktør i et statseid jordbrukkollektiv. Wikipedia

Planen så for seg et samtidig drap på Lukasjenko og hans familie, så vel som «alle høytstående ledere» i landet, at strømforsyningen i landet skulle slås av for å forhindre en rask reaksjon fra sikkerhetsstyrkene, at de skulle organisere en væpnet opprør og selvfølgelig – i henhold til det vanlige mønsteret i fargerevolusjonene – å bringe folk ut på gatene.

Ulike opposisjonsmedlemmer som befinner seg utenfor Hviterussland var involvert i planen. Planen innebar også at man skulle ta makten fra regjeringen og parlamentet og etablere et «råd for nasjonal forsoning» for å overta virksomheten til regjeringen.

Planen ble finansiert fra utlandet, med penger som allerede strømmet inn for å bestikke nøkkelpersoner. Lukasjenko fortalte pressen at de arresterte hadde tett kontakt med offiserer fra CIA eller FBI, men ga ingen ytterligere detaljer.

ANTI-RUSSISK LØRDAG, DEL 2: TSJEKKIA UTVISER 18 RUSSISKE DIPLOMATER

Tsjekkia utviste 18 russiske diplomater lørdag. Bakgrunnen er interessant.

Mandag ønsket den tsjekkiske innenriksministeren Jan Hamacek å reise til Moskva for å forhandle med den russiske helseministeren om leveranser av Sputnik-V til Tsjekkia. Turen er avlyst, og Praha har i stedet kunngjort bortvisning av 18 russiske diplomater.

Årsaken er at den tsjekkiske hemmelige tjenesten hevder å ha funnet ut – akkurat på dette tidspunktet – at det angivelig var russiske agenter som var ansvarlig for eksplosjoner i et tjekkisk ammunisjonslager i oktober og desember 2014.

Det er en lykkelig tilfeldighet for de vestlige farmasøytiske selskapene og politiske motstandere av Sputnik-V at den tsjekkiske hemmelige tjenesten klarte å oppklare eksplosjonene for syv år siden, bare to dager før den tsjekkiske innenriksministerens planlagte reise.

De tiltalte er forøvrig gamle kjenninger. Tsjekkia utstedt arrestordrer mot de to påståtte russiske agentene som skal ha forgiftet far og datter Skripal i Storbritannia.

U.S. pressured Brazil not to purchase Russia's Sputnik V vaccine – Prensa  Latina

Innenriksministerens tur til Moskva for å kjøpe Sputnik-V var kontroversiell i Tsjekkia på grunn av lobbyvirksomhet fra vestlige farmasøytiske selskaper og media. Styrken som vestlige medier rakker ned på den russiske vaksinen med, er velkjent.

Maria Sakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, sa bare at Praha vet hvordan Russland reagerer «på slike triks».

ANTI-RUSSISK LØRDAG, DEL 3: UKRAINSK SPION ARRESTERT I RUSSLAND

I St. Petersburg ble en konsul fra det ukrainske generalkonsulatet tatt på fersken da han prøvde å anskaffe seg en database med personopplysninger fra russiske sikkerhetsstyrker fra en russisk informant. Den russiske hemmelige tjenesten har publisert bilder av arrestasjonen, som viser hvordan harddisken med informasjonen skulle overleveres på en restaurant, mens medarbeiderne i de hemmelige tjenestene gikk fram til bordet og fortalte de sittende mennene at de var under arrest. Harddisken er fremdeles godt synlig på bordet.

Selgeren var en gateselger fra Petersburg. Hvor han fikk denne informasjonen fra, etterforskes enda. Den ukrainske diplomaten ble overlevert til sin overordnede generalkonsul etter den midlertidige arrestasjonen og må forlate Russland. Ukraina har også kunngjort utvisning av en russisk diplomat. […]


Med velvillig tillatalse fra Thomas Röper. Röper, født i 1971, har jobbet i leder- og representantskaps-stillinger som Øst-Europa-ekspert i finansielle serviceselskaper i Øst-Europa og Russland. I dag bor han i sin adopterte hjemby St. Petersburg. Han har bodd i Russland i over 15 år og behersker russisk. Fokus for hans mediekritiske arbeid er (medie) bildet av Russland, kritikk av rapportering fra vestlige medier generelt og temaene (geo-) politikk og økonomi.

Forsidebilde: Nikita Karimov

Knut Lindtner har lagt til noen bilder

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sjøkrig i Midt-Østen.

Forbigåes i stillhet fordi det var Israel som startet den?

Forrige innlegg

EØS-avtalen:

Hvorfor skal Norge finansiere «Gjøkens dag» i Romania?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.