POSTED IN Olje-Energi, Sanksjoner

Rubelkravet er alvorlig ment.

Russland stanser gasslevering til Bulgaria og Polen.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Da får vi det bekreftet at den russiske regjeringens krav om betaling i rubler vil få konsekvenser om det ikke etterleves. Fra meldingen under virker det ikke som om disse leveransene på kort sikt er kritiske for noen av landene, men det gjenstår naturligvis å se.

Men på lengre sikt vil det få konsekvenser fordi de betaler en høyere pris for energien sin enn sine konkurrenter. Og det vil også ramme bredt alle innbyggerne i disse landene som får redusert kjøpekraft som følge av økende energipriser.

Og det som skjer på energifronten er alltid viktig fordi tilgangen på energi er kritisk for ethvert moderne samfunn. Uten en slik tilgang stopper alt opp. Energi er ikke en vare, men varenes vare. Energi er en av forutsetningene for at kompliserte samfunnsformasjoner skal fungere.

Som mange andre innlegg her på derimot.no er dette hentet fra Russia Today. I dag oppfatter mange dette nesten som en forbrytelse. Men leser en det som følger under er dette reine saksopplysninger uten politiske vurderinger. Naturligvis vil vi fortsette å levere denne typen informasjon fordi den forteller hva som skjer. 

Hva vi mener om informasjonen, det skiller vi ut og presenterer for folk i våre kommentarer. Kilden til våre kommentarer er en helt annen sak og så lenge det den viser er korrekt har vi ingen problemer med det. Det en ofte finner i de store mediene er at en sauser ofte sammen fakta og egne meninger på en måte som gjør det umulig for folk å skille «barter og snørr.»

Knut Lindtner
Redaktør

Bulgaria bekrefter at russisk gass skal stoppes

Gazprom vil slutte å levere gass til Bulgaria onsdag, opplyser energidepartementet

Den russiske energigiganten Gazprom vil slutte å levere gass til Bulgaria onsdag, kunngjorde landets energidepartement tirsdag. Nyheten kommer etter at St. Petersburg-firmaet bekreftet at det også vil stoppe forsyningen til Polen, og begge landene nekter å betale for energiforsyninger i rubler.

Departementet kunngjorde nyhetene i en uttalelse, og la til at det ikke ville være noe overhengende behov for forbrukere å rasjonere gassbruken sin. Bulgaria er avhengig av Russland for rundt 90 % av gassen sin, mens resten kommer fra Aserbajdsjan.

Gazprom Denies European Parliament's Accusations of Rigging Gas Prices - Caspian News

Forrige måned sa en talsmann for det statlige energiselskapet Bulgargaz til journalister at fra og med denne sommeren vil Aserbajdsjan sørge for hele landets forsyning, om enn til en høyere pris. Lenger framover planlegger Bulgarias regjering å koble landet til en ennå uferdig Liquefied Natural Gas-terminal (LNG) i Hellas, hvor gass vil bli importert med skip, sannsynligvis fra USA.

Nyheten om stansen kom kort tid etter at Polens statlige energiselskap PGNiG bekreftet at det også hadde mottatt melding fra Gazprom om at strømmen av russisk gass ville bli stengt onsdag. Begge landene har nektet å betale for russisk gass i rubler, slik Moskva har krevd at alle «uvennlige» land skal gjøre fra og med denne uken.

Bulgarias nåværende 10-årige kontrakt med Gazprom skulle utløpe mot slutten av dette året, men departementets uttalelse sa at Bulgargaz ikke ville fullføre kontrakten hvis den måtte betale i rubler, og sa at kravet«utgjør betydelig risiko for Bulgaria. ”

Flere russiske gasskjøpere har signalisert at de kanskje kan gå med på Moskvas krav. Mandag sa Uniper, Tysklands største importør av russisk gass, at det ville være mulig å betale for fremtidige forsyninger uten å bryte vestlige sanksjoner.

Maskinoversatt og bearbeidet

Forsidebilde: Aubrey Odom-Mabey

https://www.rt.com/news/554575-bulgaria-russian-gas-stop/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • «…og begge landene nekter å betale for energiforsyninger i rubler.»

  For om det ikke betales i dollar, kan ikke vestlige/amerikanske banker holde tilbake/stjele betalingen.
  – Som det gjøres nå.
  Hva skal vestlige land gjøre da? Noe penger må de ha; – og det er kanskje snart slutt på gullet som ble stjålet fra Libya, og statskasssa til Afghanistan. 😉
  Og når rimelig russisk olje går til Kina og India, mens Europa må kjøpe dyrere gass fra USA, så skal det bli «morsomt» for vesten å konkurrrere med Kina og India framover. Vi må nok regne med ytterligere handelsboikott/handelskrig mot land som slår USA i konkurranse. (Og selvfølgelig demonisering av disse landene i media.) . Kapitalister elsker konkurranse. – Men ikke når de taper.

  Vi lever i en røvertid. Der mafiaen får regjere.
  Og Norge/norske politikere tør ikke annet enn å være på parti med på røverne/gnagerne.
  – Men røver til og med fra egne innbyggere, og kaller det politikk.
  Trist. – Og selvfølgelig farlig.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  28 april 2022 10:04

  Når Erna Solberg vil nekta oss å lesa RT, er det all grunn til å lesa RT.

  At det finst alternativ til euro og US-dollar, er fine greier. Kvifor skal Russland underkasta seg EU og USA si økonomiske krigføring?

  Russland har kome bra frå gass-krigen so langt: 10% mindre eksport, men 15% høgare pris.

  Kva tenkjer nordmenn om tilhøvet til Russland når krigen er over?

  Svar
 • Latvia har allerede for flere uker seilet opp som gasseksportør. De produserer ingenting selv men kjøper fra Russland og selger videre. Slik vil det gå framover nå. Landene kan betale i dollar eller egen valuta om de betaler til gazprombank som øyeblikkelig konverterer det til Rubler. Vi har å gjøre med ett luksus problem, ett prestisje problem.

  Det meldes også om at Finland heller ikke vil betale i Rubler. Det har visstnok mere å gjøre med at de starter atomkraftverk og vil bli selvforsynt ganske raskt og dermed stoppe alle sine innkjøp. Men Eu vil sikkert sette pris på slik en motstand, å tale selve Moskva midt i mot.

  Algerie truer med å si opp gassleveringene sine til Spania om dem ikke slutter med å selge gassen videre til tredje land. Og det landet er Marokko som Algerie er uvenn med. Sånn kan det gå.

  Svar
  • «Det har visstnok mere å gjøre med at de starter atomkraftverk og vil bli selvforsynt ganske raskt og dermed stoppe alle sine innkjøp. »

   Nå er det visst også slik at Russland står for store deler av uranproduksjonen som brukes i atomkraftverk. w.w. Synd for Finnland, og synd for Tyskland, hvis de ikke betaler i Rubler.
   Det burde vel være slik at en selger av noe bør få bestemme hvilke valuta det skal betales med?
   Norge strever jo med å styrke sin valuta; hva med å forlange strøm olje og gass betalt i N.kr. ?
   Men norske politikere er vel i lomma på Fed.

   Svar
 • Grisk og grådig med formål å ta det som ikke er tildelt er vestens måte.
  Jeg liker WIONs presentasjon, ved sylskarpe PALKI SHARMA,
  som jeg nettopp så intervjue Lituanias utenriksminister,
  hun er tøffere enn toget. Hvis hun serveres løgn skyter hun fra hofta.
  Så sendtes BoJo, Uschi von der Leyen, stadig flere pissepreikere som Palki Sharma tar seg av.
  Sjekk henne ut. Hun er dødsbra. Og pen

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nok en militæranalytiker fra USA:

«Game over for Zelensky».

Forrige innlegg

Venstresida og rivaliserende imperialistmakter

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.