POSTED IN Klima, Norge

Støre-regjeringens dummeste beslutning:

Regjeringen annonserte at de vil elektrifisere Melkøya.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Redaksjonen, Derimot.no

Tirsdag den 8. august fikk vi vite det som lå i kortene: Regjeringen gir klarsignal til elektrifisering av Melkøya. Dette er Støre-regjeringens dummeste beslutning, så langt, fordi det er ingen fordeler for dette for de aller fleste av oss.

Avgjørelsen vil selvsagt være godt nytt for noen få, de som vil tjene på selve konstruksjonen av det som skal bygges. Og de som i er strømselgere. De fikk en tidlig julegave denne tirsdagen i august. Norges innbyggere derimot, fra Lindesnes og til Nordkapp, vi er alle sammen taperne.

Melkøya er et industriområde som får gass fra Snøhvitfeltet i rør. På Melkøya blir gassen gjort om til flytende naturgass (liquified natural gas – LNG). Dette for at gassen skal fraktes i skip ned til markedet som er det kontinentale Europa. Denne prosessen krever elektrisitet, som lages nå på Melkøya ved hjelp av gassturbiner, og som bruker gass fra Snøhvitfeltet. Altså gratis innsatsfaktor til elektrisitetsproduksjonen. Dette vil regjeringen endre. I følge regjeringen er det bedre at Melkøya får elektrisitet fra land, som vil koste mye. Først og fremst fra Finnmark og Troms, som trenger den selv.

Dernest så må elektrisiteten komme fra andre deler av landet samt importeres. Det er og planlagt vindkraftutbygging. Det som ligger nærest frem i tid til å bli utbygd er vindturbiner på land. Dernest så vil det muligens bli utbygd vindturbiner til havs, fordi det er for billig med kun vindturbiner på land ifølge politikere og strømselgere.

Nå er elektrisitetsforbruket på Melkøya på ca 50 MW. (MegaWatt) Og når gassturbinene er skrudd av en gang i fremtiden og elektrisiteten kommer fra land, så vil elektrisitetsforbruket være på ca 400 MW – som kommer fra land. Dette tilsvarer ca 3,6 terawattimer (TWh) strøm i året.

Dette er mye! Vi husker oppstandelsen fra noen tiår tilbake da vi hadde protestene mot Altakraftverket. Da gikk protestene ut på at man ikke skulle «legge elva i rør» og ødelegge naturen. Det passer her å sammenligne hva Altakraftverket gir av elektrisitet. Den har en installert effekt på 150 MW. Og en årlig produksjon på ca 0,7 TWh. Det vil trenge elektrisiteten fra hele 5 Altakraftverk kun for å forsyne Melkøya. Det er ikke 5 nye steder i Finnmark for vannkraftverk av den typen som Altakraftverket er!

Det ligger i kortene: Vindturbiner

Så det må bli vindturbiner. Som er mer naturødeleggende enn det som var tilfellet med Altakraftverket.

Finnmarksvidda vil bli pepret med vindturbiner for å produsere bare deler av hva Melkøya trenger av elektrisitet. Vindturbiner er en upålitelig måte å lage elektrisitet på. De virker ikke når det er vindstille. Og de kan ikke brukes når det blåser for mye. Da går de i stykker, som inntraff i Danmark nylig.

Så, det vil bli elektrisitetsmangel når det hele er gjennomført på Melkøya. Dette vil selvsagt ramme Finnmarks innbyggere og næringsliv. Både i form av at det kan være mangel på elektrisitet til andre formål – og ikke minst at prisen vil stige.

Prisøkningen vil smitte sørover, og ramme hele landet. De skyhøye strømprisene vi opplevde høsten 2022 og vinteren 2023 vil bli den nye normalen når prosjektet er gjennomført på gassanlegget.

Klimatiltak til ingen nytte

Årsaken til at regjeringen Støre har besluttet dette er begrunnet i Klimasaken. I følge religionen som de fleste av Vestens politikere bekjenner seg til, så er det viktig å tilbe Klimaguden. Det gjøres ved å ofre vanvittig store summer i gapet på «Det grønne skiftet». Derfor er det viktig for regjeringen å stoppe gassturbinene på Melkøya slik at ca 850.000 tonn CO2 ikke blir sluppet ut årlig der, slik denne gassen pluss all den andre gassen fra Melkøya kan fraktes til kontinentet og forbrennes der.

Klimaguden er rar sånn. Utslipp i Finnmark er en uting, utslipp på kontinentet er ikke så farlig for de norske Klimafrelste politikere. Det betyr ingenting for de Klimafrelste politikerne at vi ennå ikke vet om CO2 i atmosfæren gir noe som helst bidrag til temperaturen. Men når har mangel på viten stoppet politikere. – Sa noen «Mongstad»?

Naturen blir den tapende parten

Det legges opp til at det skal bygges ut vindturbiner i stor skala for å klare å møte det som Trygve Slagsvold Vedum lovte tirsdag. Han sa at innen 2030 så skal det være utbygd minst like mye elektrisitetskapasitet som Melkøya trenger. Det er et løfte som synes vanskelig å oppfylle, siden Finnmark har ikke mulighet til 5 nye kraftverk av Altakraftverk-typen. Da står det igjen vindkraft. Med den logiske konsekvens at Finnmarksvidda vil bli spiddet av vindturbiner – som er ustabile; Virker ikke når det er vindstille og virker ikke når det blåser vel friskt. Da blir oppfølgingsspørsmålet dette: Fra hvor hen har finansminister Vedum tenkt å hente elektrisiteten fra, da – når behovet for back up-strøm melder seg?

Det er et spørsmål som han trolig ikke kan besvare, hvis nå ikke noen hvisker ham et ord i øret: «Atomkraft». Så, det kan bli enden på Klima-visa: Atomkraftverk som leverer elektrisitet til et gassanlegg for at mest mulig gass kan skipes flere tusen kilometer avgårde og brennes der! Trolig ville selv ikke Monty Python klart å skrive slik absurd komikk. – Eller er det en tragedie…?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • «Derfor er det viktig for regjeringen å stoppe gassturbinene på Melkøya slik at ca 850.000 tonn CO2 ikke blir sluppet ut årlig der, slik denne gassen pluss all den andre gassen fra Melkøya kan fraktes til kontinentet og forbrennes der. »

  Altså for et politisk regnskaps skyld. – Og antagelig penger.
  Selvfølgelig ikke klima. Man kan ikke postulere at klimaet er globalt når det passer, og lokalt når DET passer. Da blir det bare politikk & bedrag. ( Synonymt med Ap?)
  Er det ikke innbyggerne i Norge, og deres velstand og sikkerhet, som er norske politikere og administrasjon sine herrer, sitt mål?
  Nei, de nye herrene sitter i Brussel .

  Svar
 • Med dagens løsning vil Equinor stenge ned Melkøya (og Snøhvitfeltet) i 2028, altså bare om kun 5 år. Resultatet blir arbeidsledighet og mindre inntekter både til Finnmark og nasjonalt.

  Aktiviteten på Melkøya trenger snart mer strøm pga trykkfall i gassfeltet, og denne ekstra strømmengde til økt pumping kan ikke leveres av dagens gassturbiner (de har ikke nok kapasitet til dette). Med bruk av strøm fra land kan levetiden til Melkøya imidlertid forlenges til 2023 eller 2040 (altså 17 år). Da er det trolig helt slutt. Ingen vil lenger ha bruk for anlegget på Melkøya, det kan trolig ikke brukes til noe annet (bortsett fra selve tomten). Men man sitter igjen med noen nye kraftlinjer fram til Melkøya som kan være nyttige.

  Avsluttes aktiviteten i 2028 så vil dette hjelpe regjeringen med å nå utslippsmålene for 2030. Men ingen synes at dette er noen god løsning (evt bortsett fra MDG). Samtidig har Europa et skrikende behov for mer gass. EU og Equinor kan ha et ønske om at drivgassen på Melkøya eksporteres til EU fremfor å brennes opp i gassturbiner på Melkøya.

  Svar
  • wasan Totland
   11 august 2023 13:53

   «-og denne ekstra strømmengde til økt pumping kan ikke leveres av dagens gassturbiner (de har ikke nok kapasitet til dette)»
   Sånn blir det når man konstruerer problemer for å få det til å passe inn. Er det verdens siste gassturbiner de har der oppe, eller har Ursula sagt nei til å flytte flere dit?

   Svar
 • SHO kom med tull. Trenger Melkøya mer strøm så er det bare å installere flere gassturbiner der. Og/eller å bygge Kullkraftverk i nærheten, og bruke kull fra Svalbard.

  Svar
 • Kåre Magne
  9 august 2023 22:32

  Takk for flott og informativ artikkel om dette. Jeg lurer egentlig på om Støre-regjeringen vet hva de holder på med? I tillegg rigge opp mengder med vindmøller, også til havs. Vet regjeringen også hva dette vil koste? Her er det vel bare «nullutslipp» som skal gjelde og for enhver pris være flinkeste gutten i klassen. Galskapen lenge leve!

  Svar
  • Når vi ser på hva de har gjort i regjeringsperioden, så tror jeg ikke Støre regjeringen forstår noe som helst av hva det å styre et land innebærer. Maken til udugelighet, har vi aldri før sett. Håper at de blir stilt til ansvar for det de har ødelagt for Norge og Norges innbyggere. Men det er vel en fin jobb et eller annet sted i utlandet som lokker. Som Erna Solberg allerede har fått i FN. Vi er ikke tjent med å ha slike politikere. Få dem bort. Få inn noen som har fokus på Norge og dens innbyggere.

   Svar
 • Kåre Magne
  9 august 2023 23:38

  Iallfall bra at det er noen politikere (blant annet Sylvi Listhaug) som tar sterk avstand fra denne elektrifiseringen av Melkøya, men makten bak makten har nok for lengst sørget for et politisk flertall for dette og Trygve S. Vedum må svelge nok en kamel.

  Svar
  • Bare så synd at de hadde Siv Jensen som leder. Hun ødela mye av det som Anders Lange og Carl I Hagen hadde bygget opp. Sylvi Listhaug har en bratt bakke opp, tilbake til fordums tider. Bare synd at hun også er globalist. Det blir ikke bra det for oss tidligere velgere.

   Svar
 • Arno Mong Daastøl
  10 august 2023 14:38

  SHO:
  Forlenget produksjon fra 2028 til 2040, er 12 år.
  Er virkelig dette verd slike enorme kostnader? – (investeringer, prisøkning på strøm og naturødeleggelse)
  Èr kost-nytte beregning underlagt klimareligionen?
  Wikipedia opplyser at beregnet produksjonsslutt er 2037: «Det vil produsere i ca. 30 år fra og med høsten 2007».
  Da blir 2040 bare 3 års forlengelse …
  Hvorfor oppgis det nå 2028?
  Er det bare juks for å forsvare de enorme kostnadene?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Etter covid-vaksinering.

15 venner døde plutselig.

Forrige innlegg

Betimelig spørsmål:

Er Norge uformelt blitt USAs stat nummer 51?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.