POSTED IN Norge, Russland

Det russiske utenriksdepartementet:

Norges deltagelse i sprengningen av Nord Stream er ingen overraskelse for oss

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av TASS/Moskva

Russland er ikke overrasket over funnene til den amerikanske etterforskningsjournalisten Seymour Hersh om at Norge var involvert i eksplosjonene ved gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, sa talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova i dag.

«Vi har analysert den amerikanske journalistens publikasjon om eksplosjonene ved Nord Stream 1 og Nord Stream 2, og vi er ikke overrasket over konklusjonene til den amerikanske journalisten fra Oslos involvering i disse sabotasjehandlingene,» sa hun og la til at Norge adlyder USA og EU i sin utenrikspolitikk.

Ifølge Zakharova er de nordiske landene ikke interessert i å identifisere de som egentlig har skylden for terrorangrepet på Nord Stream-rørledningene. Hun understreket at Russland gjentatte ganger har tilbudt sin bistand til Danmark og Sverige i å etterforske terrorangrepene, blant annet i Russlands statsminister Mikhail Mishustins henvendelser. «Men forespørslene fra den russiske påtale-myndighetens kontor til de tilsvarende byråene i disse landene er blitt avvist. Det er helt åpenbart at deres myndigheter ikke er interessert i å identifisere de ansvarlige, og det ser ut som om de er interessert i det motsatte, dvs. skjule informasjon, fakta og bevis,» sa hun.

«Selvfølgelig bør fakta gitt av Hersh være gjenstand for en internasjonal etterforskning, men det kan neppe forventes at norske myndigheter vil vise en objektiv posisjon, og være klare for konstruktivt samarbeid om denne saken,» la hun til.

«Vi insisterer på at bare en omfattende og åpen etterforskning som involverer relevante russiske byråer, og Gazprom-selskapet vil være i stand til å gi pålitelige og objektive data om årsakene, gjerningsmennene og kontraktørene til disse sabotasjehandlingene,» understreket hun.

I følge den amerikanske undersøkende journalisten Seymour Hershs artikkel publisert 8 februar, ble eksplosiver plassert under de russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, av US Navy-dykkere med bistand fra norske spesialister, under dekke av BALTOPS 22-øvelsen i juni i fjor. Historien siterte en uidentifisert kilde som sa at USAs president Joe Biden personlig autoriserte operasjonen, etter ni måneder med diskusjoner med tjenestemenn i administrasjonen med ansvar for sikkerhetsspørsmål.

Adrienne Watson, en talsperson for National Security Council i Det Hvite Hus fortalte TASS, som svar på nyhetsbyråets spørsmål, at Hersh-historien var totalt falsk og fullstendig fiksjon. 27 september 2022 rapporterte Nord Stream AG om enorme skader som hadde oppstått dagen før, på tre av gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Den 26. september registrerte svenske seismologer to eksplosjoner på rørledningene. Den russiske påtalemyndighetens kontor har startet en straffesak med siktelser for internasjonal terrorisme.


Kommentar til overstående:

TASS publiserte denne artikkelen kl 15:00 den 10. februar og en rask sjekk på NRK no viser at det ikke har nyhetens interesse så langt for NRK. Det burde det, når det er det Russiske Utenriksdepartementet nevner Norge i sabotasjeaksjonen på Nord Stream.

Maria Zakharova sier blant annet:
«Vi er ikke overrasket over konklusjonene til den amerikanske journalisten fra Oslos involvering i disse sabotasjehandlingene,» sa hun og la til at Norge adlyder USA og EU i sin utenrikspolitikk».

Dette er ganske skarpe formuleringer når det kommer fra utenriksdepartementet i en av verdens stormakter, og innebærer en svært skjerpet tone ovenfor Norge. Hvis norske medier som NRK, TV2 Nyheter og riksavisene fortsetter å holde denne saken utenfor nyhetsbildet, en svært alvorlig sak for Norge, er det enda et bevis på at nyhetsbildet de serverer det norske folk er diktert av Washington.

(Kommentar av Northern Light)
Fra Tass, publisert 10. februar 2023. Oversatt fra engelsk av Northern Light.
Originalartikkel: US reporter’s findings on Norway’s involvement in Nord Stream blasts no surprise to Russia

Link til Seymour Hersh sin artikkel: USA utførte en skjult sjøoperasjon som ble holdt hemmelig – inntil nå

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Ikke_Steklov
  12 februar 2023 8:25

  Russerne er ikke overrasket over Norge. De har lave forventninger til landets politiske ledelse. Til det kjenner de det norske politiske miljøet for godt. De kjenner Jens «Steklov» Stoltenberg som tidligere har stått på deres ansatte liste. Russerne forstår Norge er inne på en sti der de i sin feige enfoldighet selvødelegger for å leve opp til «his masters voice» på andre siden av Atlanteren. Norske politikere drømmer om å være «verdensledende» på woke, det grønne skifte, insektsspising, vaksine -og pandemiterror, i stømpriser og høye renter. Med utgangspunkt i den dype kunnskap om Norge, er russerne i tvil om Norge faktisk var fysisk innblandet i sabotasjen mot den tyske energiforsyningen. Som det heter i domstol-terminologi: russerne lar tvilen komme tiltalte til gode.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  12 februar 2023 10:02

  «Zakharova said she was astonished by Price’s audacity to call “nonsense” what US President Joe Biden and Deputy Secretary of State Victoria Nuland openly described as their preferred outcome.» (RT 102.)

  Sagt mindre elegant, men på norsk: Det er overraskande motig av (Ned) Price å kalla det Biden og Nuland ope bad om for nonsens. (Maria Zakharova)

  Svar
 • ( Bakmennene i )USA begynner å bli desperate nå. – Og vil flytte fokus.
  Kongressmedlem: USA har tatt ned objekt :

  ‘Kongressmedlem Jack Bergman fra Michigan sier det amerikanske militæret har «tatt ned» et objekt over Lake Huron.
  Flightradar24 viser to militærfly som har fløyet over området den siste tiden.
  Canada har stengt luftrommet over Tobermory, Ontario, melder Reuters. Bakgrunnen er en militæraksjon.
  Tidligere på kvelden norsk tid ble luftrommet over Lake Michigan stengt.
  USA og Canada har de siste dagene skutt 12. februar 2023 kl. 21:37 ned to flyvende objekter med ukjent opphav. For en uke siden ble en kinesisk ballong skutt ned, og USA opplyste at den inneholdt spionutstyr.’

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Professor Glenn Diesen:

Vi må få klarhet i hvem som stod bak North Stream-sprengningene?

Forrige innlegg

Intervju med Gonzales Lira i Ukraina:

Nato har tapt krigen!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.