POSTED IN Norge

Nato-møtet i Latvia:

På siden av den faktiske situasjonen i Ukraina.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Nato-toppmøtet i Riga: 

Russland vil ha sikkerhet. President Putin krever stans i Nato-utvidelsen østover. Kiev-regimet ber om «avskrekkings-pakke» fra krigsalliansen.

På slutten av 2-dagers-møtet for Nato-utenriksministre i Latvia, kreves russisk åpenhet («transparens») om plassering av tropper langs russisk vestgrense. 

Antony Blinken, USAs u-minister: «Enhver aggresjon mot Ukraina vil få alvorlige følger». 

President Putin svarer i møte med utenlandske ambassadører i Kreml, 1/12-21: 

«Stans Natos øst-utvidelse. Vi trenger sterke, pålitelige og langsiktige sikkerhetsgarantier. I dialog med USA og US-allierte insisterer vi på utarbeiding av konkrete avtaler, som utelukker all ny Nato-framrykking mot øst, samt stasjonering av truende våpensystem tett på vårt territorium». 

Dmitro Kuleba, Kiev-utenriksminister og gjest i Riga, ber Nato-land om «avskrekkings-pakke for å hindre russisk angrep mot Ukraina». Han ber også om mer intensive Nato-øvelser  og våpen. Bare fra USA kommer i år 2,5 milliarder dollars  (22 milliarder NOK. I tillegg er det mange bidrag fra Nato-land som Norge).

 

Dmytro Kuleba - Wikipedia
Dmitro Kuleba. Ukrainas utenriksminister siden 2020

Russland avviser vestlige krav. UD-talskvinne Maria Sakharova: 

«Natos satellittbilder av territoriet vårt gir vel mer enn nok transparens om de først offentliggjøres. Vi «bekymres» når Nato stasjonerer stadig tyngre materiell tett opp mot våre grenser». 

I følge henne har Kiev nå   125.000 mann i grenseområdet til Donbass – 50 % av Kiev-styrkene og mer enn den russiske styrken, som nå anslås til 115.000. 

Samtidig ber Ukraina-president Volodimir Zelensky om direkte samtaler med Putin: 

«Uten  samtaler er det umulig å få Donbass tilbake», sier han i årstale til nasjonen i Kiev-parlamentet, 1/12. 

«Våre vestlige partnere har også rådet oss til å gjøre det», legger han til. 

Problemet er bare at slike Zelensky-utspill henger i luften. Et kupp-basert og nazi-infisert Ukraina er ikke innstilt på praktisk forbedring av situasjonen. Like etter presidentens tale sier representant for regjeringspartiet «Folkets tjenere»: 

«Det blir overhodet ikke tale om å åpne vannforsyning til Krim».

Tvertimot: Fra august 2021 venter «forslag til lov om rettspleie i overgangs-perioden» på behandling i radaen (Kiev-parlamentet, som vi vet er basert på voldelig undertrykking av venstrekrefter og russisk-talende, etter kuppet 22/2-2014.) 

Og det fortsetter, for det høyre-ekstreme forslaget lyder: «Om Donbass returneres til Ukraina, blir lokalbefolkning 2.-klasse-borgere i 25 år – uten stemme-rett og juridisk sikkerhet for eiendom». 

Selv om Jens Stoltenberg og norske Nato-medier prøver så godt de kan å sementere sine fortellinger om russisk aggresjon, er ideene i rada-forslaget tilsynelatende for udiplomatiske for regimets vest-allierte. De kan tolkes som åpent brudd med Minsk-avtalene». 

Per Lothar Lindtner, 3/12-2021. Kilde: JW, Reinhard Lauterbach, nrks tekst-tv, 2/12-2021. (Noe forkortet)

Forsidebilde: Andre Masson 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Jørn Egil Gåsvær
    8 desember 2021 19:25

    Jeg har jo litt bedre kjennskap til Russland enn folk flest, uten å være formelt utdanna på området. Men den sterke demoniseringa av Putin indikerer for meg at han må være en bra mann, ellers hadde landet kollapsa i anarki og styggedom for lenge siden. De eksemplene vi får servert av kjønns- og homo-mishandling, ytringsfrihetsbrudd osv. tilsvarer det vi har av oss konsprasjonsteoretikere (eller sannhetssøkere) i Norge – bortsett fra at her blir man fortiet, tvangsinnlagt (Synnøve Fjellbakk Taftø), påført hjerneslag (Per-Aslak Ertresvåg) eller «eliminert» (Hans Kristian Gaarder) om man står opp mot makt og narrativ..

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ytringsfrihet til pynt:

Politiske diskusjoner truer ensretting

Forrige innlegg

Qurinal-avtalen mellom Frankrike og Italia.

Er det starten på EUs oppløsning?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.