POSTED IN Krig-fred, NATO

NATO-leder:

Det som nå skjer i Ukraina har vi forberedt oss på siden 2014.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det skal ikke mye fantasi til å forstå at det å si «å forberede seg på» faktisk kan bety «å legge opp til» noe som vi tror er realiteten i denne saken. Denne situasjonen er noe Nato har lagt opp til siden 2014. Krigen glir nå over i en fullskala-krig mellom Nato og Russland i Ukraina. Det er en krig vi tror Nato vil tape og det er det farlige nå. For hva foretar de seg da?

Knut Lindtner
Redaktør

NATO innrømmer at de har forberedt seg på dagens situasjon i årevis

Admiral Rob Bauer sa at alliansens styrker vil være mer integrerte og i stand til raskere utplassering

Leder av NATOs militærkomité, admiral Rob Bauer, erklærte lørdag at alliansens anstrengelser for å revidere kommandostrukturen har vært i gang i «flere år» før Russland startet sin militære operasjon i Ukraina.

Rob Bauer

Da han talte på NATOs militærkomités årlige konferanse i den estiske hovedstaden Tallinn, sa Bauer at alliansens forsvarssjefer diskuterte «den største overhalingen av våre militære strukturer siden 1949», året for NATOs grunnleggelse.

«Planleggingen for det startet for flere år siden, men nå implementerer vi den,» sa han.

I følge NATO er den tre dager lange konferansen fokusert på å implementere beslutningene som ble tatt på blokkens juni-toppmøte i Madrid. Den gang ble medlemmene enige om å vedta et nytt strategisk konsept. Dette dokumentet angir alliansens holdning til partnere, ikke-medlemmer og motstandere, med 2022-utgaven som utpeker Russland som den «mest betydelige og direkte trusselen» mot blokken.

Dokumentet lovet også en styrking av NATOs «avskrekkings- og forsvarsstilling», mer integrasjon av individuelle nasjoners militære styrker med alliansens kommandostruktur, og evnen til raskere å distribuere «kampklare styrker», spesielt i Øst-Europa.

Mens Bauer snakket om en strukturell rystelse i den USA-ledede alliansen, uttalte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg eksplisitt i Madrid at militærblokken også har forberedt seg på en slags krig med Russland. 

«Realiteten er også at vi har forberedt oss på dette siden 2014,» sa han, med henvisning til året Donbass-republikkene erklærte sin uavhengighet fra Ukraina og Krim stemte for å slutte seg til den russiske føderasjonen.

«Det er grunnen til at vi har økt vår tilstedeværelse i den østlige delen av alliansen, hvorfor NATO-allierte har begynt å investere mer i forsvar, og hvorfor vi har økt [vår] beredskap,» sa han den gang.

Russland har sitert NATOs avslag på å utelukke medlemskap for Ukraina, samt tilstedeværelsen av blokkens tropper og våpen der, som nøkkelfaktorer som rettferdiggjør dens militære operasjon. Russlands president Vladimir Putin sa fredag ​​til journalister at Moskva anser at NATO bruker Ukraina for å få til «oppløsningen av landet vårt».

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen

Forsidebilde: Eileen Agar 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Siden jens er i begravelse i london gjør han ikke altfor stor skade på verdensfreden akkurat i dag.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  19 september 2022 10:50

  Russarar er for snille og samarbeidsvillige. I Ukraina vert dei drepne i hopetal av amerikansk etterretning og rakettar. Onsdag tek dei likevel med ein amerikansk astronaut som haikar på romferd, skriv RT. Amerikanske krav om Russland-boikott er altso kraftigare for Europa enn for USA sjølv.

  Vonde tunger vil tilby den amerikanske haikaren eit katapultsete.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Massegraven i Izium:

Ukrainsk propaganda videreformidlet av helt ukritiske medier.

Forrige innlegg

«Hastemøte» i Stortinget

Rødts forslag

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.