KLIMAET
Av Steinar Åge Brenden
Klimaet svinger, det man ser er naturlige svingninger. Det er ingen systematisk trend i dette. Det er 4 tydelige topper, i 1988, 1998, 2010 og 2016. Det er også flere minima. De er tydelige i 1989, 2008 og 2011-12. Hvor store er svingningene? De er på ca. 2.5 grader. Figuren under ett antyder en liten stigning i global temperatur. Hva så med klimamålet på under 1.5 grader stigning til år 2100? Svar: De naturlige svingningene alene er større enn dette i perioden på 30 år. Gult felt (2001-2010) er et område med pause i global oppvarming. I denne 30 årsperioden har menneskeskapt CO2 økt jevnt og trutt. Uten at det vises noen systematisk økning i temperaturen. Det synes m.a.o. å være lite samsvar mellom dette i denne perioden.



Dette er satellittestimater av global temperatur. UAH: University of Alabama, Huntsville. RSS: Remote Sensing System. RSS mener de største fordelene med temperaturanalyser fra satellittobservasjoner er at observasjonene har en nesten komplett global dekning, og at dataene er homogene (ensartet). (KILDE FIGUR: OLE ØSTLID, VÆRSTAT, 23.4.2022)
Nederst er en figur som viser svingningene i El Nino havstrømmen i Stillehavet. Hva er så El Nino? El Niño er forhold med overflatetemperatur over det normale i sentrale og østlige Stillehavet nær ekvator. Dette er utenfor Sør-Amerikas vestkyst, utenfor ca. Peru. Det hevdes at El Niño-episoder kan påvirke været over store deler av Jorda sik at det kan vises på den globale middeltemperaturen.



La Nina er det omvendte forhold. Kaldt og næringsrikt vann stiger da opp utenfor Peru.
Sammenlignes de 2 diagrammer i denne artikkel ser man den klare sammenhengen mellom sterke EL Nino – episoder og maksima i den globale temperatur. Aktuelle år er 1988, 1998 og 2010.
Figuren viser svingningene i El Nino og La Nina i Stillehavet. Svingningene er noe periodiske, El Nino (rød) skifter med La Nina (blå).



Forsidebilde: Agustín Lautaro
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 228 ganger.
2 kommentarer. Leave new
‘- Det som er veldig godt dokumentert og som de aller fleste i geofagmiljøet er enige om, er at det er variasjoner i klima som er knyttet til jordens bane rundt sola…..
Disse variasjonene i jordens bane og helning kalles Milanković-sykluser. De går i perioder på titusener og hundretusen år.
Men den mulige syklusen det er snakk om i den nye studien, går over mye, mye lenger tid.
Ett eller annet sted mellom 26 og 30 millioner år ser det ut til at det er syklisitet…. ‘
forskning.no/geologi-klima-vulkaner/har-jorden-en-rytme-pa-275-millioner-ar/1883331
‘ Mer enn fem millioner mennesker dør i verden hvert år på grunn av temperaturer utenom det normale, ifølge en studie ledet av australske Monash University.
4 545 000 dødsfall kan knyttes til kulde utenom det normale, mens 489 000 er heterelatert.
dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=68278
Slikt tull har vi blitt foret med i mange år nå.
Varmere vær tidligere i historien har ikke «vippet». Men som skremsel funger dette nok sikkert.
Selv om det er tull og løgn, punkt for punkt. Ingen som vet.
Men hold deg engstelig. Da blir du politisk styrbar. 😉
‘ En ting som gjør klimaforskning til en vanskelig øvelse, er alle jokerne, kalt vippepunkt. Det er ingen som vet når et vippepunkt slår til.
Et vippepunkt er når klimaet forandrer seg brått og aldri vender tilbake til utgangspunktet. Temperaturen begynner å akselerere helt av seg selv. Alt vil da være utenfor vår kontroll. Det ene økosystemet etter det andre kan kollapse, og ingenting vi gjør vil ha noe å si da.’
https://www.nrk.no/viten/xl/hva-kan-skje-hvis-den-global-oppvarmingen-oker_-1.14610463