POSTED IN religion, Ytringsfrihet

Når skal sensur være passende?

Jødiske ledere vil at nye utgaver av Bibelen og Koranen skal ha advarsler som fremhever antisemittiske avsnitt

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av James Wood

Jødiske ledere ber om at nye utgaver av Bibelen og Koranen skal ha advarende meldinger som belyser antisemittiske avsnitt i de hellige tekstene. Anbefalingene er gitt i et ny bok kalt «En slutt på antisemittisme! En katalog over politikk for å bekjempe antisemittisme.» Den ble produsert etter en internasjonal konferanse arrangert av European Jewish Congress, der akademikere samlet seg for å diskutere hvordan fordommer og diskriminering kan håndteres. Ariel Muzicant, visepresident for den europeiske jødiske kongressen og medforfatter av den nye boken, viste den frem.

Blant retningslinjene nevnt i boken var ideen om advarende meldinger i hellige tekster, et tema som ble diskutert i et kapittel med tittelen ‘anbefalinger angående religiøse grupper og institusjoner’. Teksten lyder: ‘Oversettelser av Det nye testamente, Koranen og annen kristen eller muslimsk litteratur, trenger ordforklaringer og introduksjoner, som understreker sammenheng med jødisk arv i både kristendommen og islam, og advarer leserne om antisemittiske avsnitt i dem.

«Selv om det er gjort noen anstrengelser i denne retningen når det gjelder kristendommen, må disse anstrengelsene utvides og gjøres konsekvente i begge religioner». Det er flere temaer i Det Nye Testamente som har kommet under kritikk, fordi de brukes som begrunnelse for antisemittiske holdninger. Som at jødene har skylden for Jesu død og det jødiske folks tilsynelatende sta natur og deres illojalitet mot Gud.

Erkebiskop Justin Welby i 2019.

Det er også negative kommentarer om jøder i Koranen, og negative fremstillinger av folket.
Erkebiskopen av Canterbury Justin Welby har tidligere snakket om hvordan religiøse tekster kan utnyttes eller feiltolkes, for å fremme diskriminerende holdninger. Han skrev dette i en samling essays publisert i 2016, og sa: ‘Det er en skammelig sannhet at kirken, som burde ha tilbudt en motgift, gjennom sin teologiske lære forsterket spredningen av dette viruset. «Det faktum at antisemittisme har infisert kirken, er noe vi som kristne må angre dypt på. Vi lever med konsekvensene av vår historie med fornektelse og medvirkning’.

Boken, som ble produsert av akademikere inkludert Dina Porat og Lawrence H. Schiffman, oppfordrer også til at alle antisemittiske tekster og passasjer i kristendommen og islam, ‘skal identifiseres og forkastes’. Andre anbefalinger er at religiøse ledere og tenkere «offentlig fordømmer vanhellig skrift», kanoniske eller kvasi-kanoniske skrifter av religiøse antisemitter. Begrunnelsen for disse endringene, heter det i dokumentene, er fordi guddommelige budskap alltid kommuniseres gjennom mennesker, og derfor gjenstand for feil.

Den lyder: ‘Guds åpenbaring er således skjemmet av menneskelig feilbarlighet. Fra og med Det Nye Testamente uttrykker guddommelig åpenbaring seg i kristne hellige tekster, som også uttrykker en form for hat. ‘Manifestasjonene av dette hatet resulterte i en tradisjon for antisemittisme, som ga moralsk legitimitet til forbrytelser mot det jødiske folk, selve symbolet på dette er Shoah’.

Når «antisemittisk innhold i en religiøs tekst er identifisert,» må religiøse ledere og tilhengere bli fortalt, konkluderer dokumentet. Andre saker som er fremhevet etter konferansen, er å belyse antisemittisme på nettet, innenfor forskningsorganisasjoner og akademiske institusjoner. Dette omfatter å sikre at søkemotorer på Internett, fremhever positive skildringer av jødedommen og nøyaktige beskrivelser av antisemittismens historie.

Akademikere har reagert på de foreslåtte anbefalingene i boken. Dr. Christine Joynes, en teologilektor ved Oxford, fortalte The Times at hun hadde «en viss sympati» over forslaget om en kommentert bibel. Men sa: ‘Hele Bibelen trenger en advarsel for kunne lese den med kritiske briller og i historisk sammenheng’.

Mens Muhammad Abdel Haleem, professor i islamske studier ved University of London, som også snakket med The Times, sa at Koranen er fullstendig negativ mot jøder. Han sa: ‘Hvis noen ønsker å bli involvert i antisemittisme eller anti-islamsk oppførsel, vil de gjøre det uansett om du legger til advarsler og fotnoter’.

Fra Daily Mail, publisert 23 november 2018.
Oversatt fra engelsk. Oversatt av Northern Light
Orginalartikkel: Jewish leaders call for new editions of the Bible and the Koran to carry trigger warnings highlighting anti-Semitic passages.

Forsidebilde: Lexica

Les også:

«Den europeiske jødiske kongressen kunngjorde at den anbefaler at nye utgaver av Bibelen publiseres med advarsler om hvilke avsnitt som er «antisemittiske». Daily Mail, UK.
«Jødene har planlagt å sensurere Bibelen i årevis, spesielt Det Nye Testamente, så denne formelle kunngjøringen viser bare at jødene tror at de nå har nok makt til å offentliggjøre kravene sine. Det virkelige problemet for jødene er imidlertid at hele Bibelen er ‘antisemittisk’, ikke bare visse passasjer som eksplisitt kritiserer jødene. Kristus irettesatte og avviste jødene ved hver anledning. Hvis vi fjernet alt anti-jødisk innhold fra Det Nye Testamente, ville vi ikke hatt et nytt testamente». Christiansfortruth.com

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Når det gjelder religiøse skrifter som er sterkt nedsettende og hatefulle mot utenforstående har jeg forstått at de jødiske lovene samlet i Talmud nærmest er i en særklasse når det gjelder grovt innhold.

  Mange akker seg over muslimenes Sharia og jeg er enig i at disse lovene er både sinnsykt harde og håpløst gammeldagse, jødenes Talmud er på mange måter vel så ille men kunnskapen om dette synes å være fraværende hos «kontra-jihadistene».

  I motsetning til Sharia ble Talmud forsøkt holdt hemmelig opp gjennom århundrene, det er sikkert folk her som vet mye mer om dette enn meg…

  Svar
 • De viser sine sanne farger mer og mer, og det er ikke et vakkert syn.
  Isaiah 53 er så å si forbudt i jødedommen, som rimelig kan være, for det er en ganske presis beskrivelse av den Messiah de ventet på, men ikke så verdien i.
  Ingen kritikk tåltes fra deres messias dengang, da han kom, og de har ikke forandret seg siden. Deres talmud har helt grotesk hatefulle, voldelige og ekle vers:
  Talmud on gentiles- wikiquote

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nato er ingen forsvarsallianse. Det ble en angrepsallianse i 1999.

Norge kan havne i krig hvor som helst.

Forrige innlegg

Kritisk blikk på forsvarsministerens tale:

Ingen fred og avspenning, men ny opprustning!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.