POSTED IN Diplomati, Frankrike

Innblanding i andre lands anliggende skal ikke skje ifølge internasjonale regler.

For Nato-land (også for Norge) gjelder disse bare når det passer.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

HVOR BLE DET AV RESPEKTEN FOR STATSSUVERENITETSPRINSIPPET ?

Av Daniel Ducrocq

I fredstraktaten som ble undertegnet da trettiårskrigen tok slutt i 1648 ble det erklært et statssuverenitetsprinsipp også kalt ikke-innblandingsprinsippet, »et prinsipp om at alle stater har rett til å styre seg selv uten inngrep eller trusler utenfra.» (Store norske leksikon) 

Trediveårskrigen | lex.dk – Den Store Danske
Münster-freden (1648). Freden i Westfalen, som gjorde slutt på trettiårskrigen. Maleri av Gerard ter Borch (1617–81).


Artikkel 2 §4 i FN-traktaten av 1945 uttrykker det samme prinsippet:  »Alle medlemmer skal i sine internasjonale forhold avholde seg fra trusler om eller bruk av væpnet makt mot noen stats territoriale integritet eller politiske uavhengighet». (min uthevelse). Det er verdt å merke seg at forfatterne av FN-pakten så på inngripen i en annen stats indre politiske forhold som en trussel mot statenes fredelige sameksistens.


Som kjent har suverenitetsprinsippet ofte blitt krenket på det groveste (bruk av militær makt), men også på en mer subtil måte som for eksempel gjennom innblanding i nasjonale valg. Også under det siste presidentvalget i Frankrike nylig, har flere politiske aktører utenfor landet forsøkt å påvirke franske velgere gjennom uttalelser til fordel for Emmanuel Macron, omtalt som forsvarer av »europeiske verdier».

Uttalelsene advarte samtidig mot Marine Le Pen, anklaget for å være russisk vennlig.

»Nå må alle samles bak Macron! Det er enten han eller slutten for et forent Europa»   Michael Roth Heringen (SPD), president for kommisjonen for utenrikssaker i Bundestag.

»EUs fiender befinner seg ikke bare i Moskva, men også i Paris»  Pedro Sanchez(PSOE), Spanias president.»

Le Pen som president ville være en større seier for Putin enn en eventuell seier i Ukraina» Enrico Letta (Sentrum-venstre parti), tidligere statsminister i Italia.


Pedro Sánchez Pérez-Castejón er en spansk økonom og sosialdemokratisk politiker. Han ble 2. juni 2018 Spanias statsminister. Hva har han med valget i Frankrike å gjøre?

I en kronikk i Le Monde 21.04.22 (tre dager før annen valgomgang) advarte den tyske rikskansleren Olaf Scholz (SPD), den spanske presidenten Pedro Sanchez (PSOE) og den portugisiske presidenten (Parti sosialist) mot å stemme for Marine Le Pen som de omtalte som »en ekstrem høyre kandidat åpenbart på linje med dem som angriper vår frihet og vårt demokrati.» Kronikken fra de tre statslederne er en direkte inngripen i en annen stats valgkamp, ett brudd på statssuverenitetsprinsippet. En kan tenke seg reaksjoner om en kinesisk toppolitiker hadde appellert for å stemme for en eller annen kandidat i forkant av et valg i et vestlig land. 


« Nous avons besoin d’une France qui défende nos valeurs européennes communes », plaident les chefs de gouvernement portugais, espagnol et allemand (lemonde.fr)

Også i Norge nøler ikke politikerne med å blande seg i andre lands politiske indre forhold. I sin halvårlige EU/EØS-utredning for Stortinget 26.04.22 sa d Anniken Huitfeldt at hun støtter EUs økonomiske straffereaksjoner mot Ungarn hvor, i følge den norske utenriksministeren, »demokrati- og rettstatssituasjonen forblir en bekymring

Huitfeldts uttalelse er en innblanding i en annen stats indre politiske forhold. Det er et brudd på statssuverenitetsprinsipp og på FN-pakten. Artikkel 13 i FN-pakten slår nemlig fast at det er FNs generalforsamling som har mandat til »å sette i gang undersøkelser og vedta anbefalinger i det øyemed (….) å virkeliggjøre menneskerettigheter og grunnleggende friheter for alle (…)»Det må ha falt »EU eliten» og Huitfeldt tungt for bryst at Viktor Orban vant valget 03.04.22 for fjerde gang på rad, med en fremgang på 4,8% i forhold til det forrige valget.



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 302 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

  • ‘EU er en organisasjon der medlemslandene på noen områder har gitt fra seg sin suverenitet. Det betyr at EU kan lage lover og at denne lovgivingen har fortrinn over nasjonal lovgiving.
    Dette er Le Pen sterkt imot, og ønsker å gjennomføre en folkeavstemning over å sette nasjonal lov over EU. ‘
    e24.no/internasjonal-oekonomi/i/8Q886d/le-pen-seier-kan-ryste-europa-konsekvensene-kan-ikke-overdrives

    ‘ Fordi russerne tok ikke bort Krim fra ukrainerne, men fra AMERIKANERNE.
    Hvis det ikke hadde kommet til en anneksjon fra russisk side, ville man nå ha bygget en amerikansk eller NATO-base der. Vet du at en slik base bygges i Mikolaj-området i byen Očakov? Ikke la deg overbevise om at amerikanerne synes synd på ukrainere fordi de mistet Krim. Amerikanerne er kun ergerlige fordi russerne kom dem i forkjøpet. ‘
    midtifleisen.wordpress.com/2019/04/02/russerne-tok-ikke-bort-krim-fra-ukrainerne-men-amerikanerne-mener-den-tidligere-ukrainske-parlamentarikeren-elena-bondarenkova/

    ‘ USA, sammen med NATO, har utvidet sitt aktivitetsområde helt fram til Russlands grense. Vesten har vellykket omringet Russland. USA og Vesten fortsetter innsatsen for å inkludere Ukraina og Georgia i sitt imperium. ‘
    midtifleisen.wordpress.com/2019/04/18/ikke-snakk-om-usas-nedgang-snakk-heller-om-hvordan-vi-kan-frigjore-oss/

    ‘ Norge deltar i operasjoner i blant annet Afghanistan, Irak, Litauen, Mali og Elfenbenskysten .
    ..men vi må likevel trappe opp innsatsen ute, sier Huitfeldt.
    …. .. ta mer ansvar i Irak. ‘ 😉
    nrk.no/urix/ap_-norge-ma-sende-flere-soldater-til-utenlandsoppdrag-1.15223309

    Hvilke land var det Irak , Libya og Afghanistan angrep igjen , Norge… eller ? 😉

    Våre tropper skal hjem, slår Trump fast.– Det burde ikke være USAs oppgave å erstatte regimer rundt om i verden. Det er dette president Trump erkjente om Irak, …
    Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant dem som sammen med Storbritannia og Frankrike advarte om risikoen ved å trekke seg ut av Syria……
    aftenposten.no/verden/i/L0bzmR/Trump-Tyrkia-lover-a-utradere-IS

    Svar
    • Daniel Ducrocq
      16 mai 2022 9:41

      Takk for interessant kommentar!
      Når det gjelder EUs lovgivnings fortrinn over medlemsstatenes lovgivninger, er det en lite kjent sak fra 1964 som lager den juridiske presedensen, Costa mot ENEL saken.
      Etter at den italienske elektrisitetssektoren var blitt nasjonalisert i 1962, gikk en aksjonær som hadde mistet penger, til sak mot den italienske staten og vant. EF-domstolen vurderte at nasjonaliseringen av kraftsektoren var i strid med EF-traktaten. Denne juridiske avgjørelsen ble aldri behandlet politisk ….
      Du finner mer her: https://no.wikipedia.org/wiki/Costa_mot_ENEL
      Vennlig hilsen, Daniel Ducrocq

      Svar
  • Hva Norge og AP har rotet med opp gjennom åra, kan en jo bare spekulere på. De er i alle fall ikke de rette til å komme med en moraliserende pekefinger (om noen er det i det hele tatt)

    Her er litt å lese: https://ingridberg.com/filer/g_gate_ny.pdf

    AP ville ha denne boken hemmeligstemple i 60 år. Når noen prøver å unndra slike ting fra offentligheten, da har det forgått ting som ikke tåler dagslys.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Bidens «sannhetsminister» vil redigere tweets:

Sensur-kravene blir stadig sterkere i USA.

Previous Post

Hvis du forsvarer din rett til ikke å følge USAs regler:

Press, boikott, trusler og utpressing.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.