POSTED IN Krig-fred, Sanksjoner

Ingenting ble som planlagt.

Sanksjonspolitikken går i oppløsning. Det går mot slutten av Ukrainakrigen med Russland som vinner.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Ukraina-krigen mister gnisten

Hvor er damen med lykten?

Av MK Bhadrakumar

Global Research, 4. august 2022

Indian Punchline 2. august 2022

Det russiske forsvarsdepartementet kunngjorde i går at rundt klokken 09:20 Moskva-tid forlot Razoni, et skip som seiler under Sierra Leone-flagg, Odessa havn i Ukraina som en del av den nylige kornavtalen. Razoni frakter en last med mais til Istanbul havn.

Forsvarsdepartementet sier «kontrollen av den humanitære operasjonen for avgang av det første skipet som fraktet landbruksprodukter var planlagt med aktiv deltakelse av russiske offiserer som er en del av Joint Coordination Center i Istanbul.»

I mellomtiden sa utenriksminister Antony Blinken i går at «dette er et godt og viktig første skritt», at det første skipet med 26-, 27.000 tonn korn seilte ut av Odessa.

Å lete etter nålen i en høystakk er spennende, da det kan komme plutselige overraskelser. Det er økende tegn til at den diplomatiske fronten i Ukraina-konflikten livner til.

Mandag tilbød USAs president Joe Biden samtaler med Russland. I sin uttalelse i forkant av den tiende tilsynskonferansen for Ikkespredningsavtalen (NPT), gjentok Biden USAs «delte tro» med Russland om at «en atomkrig ikke kan vinnes og aldri må utkjempes» og at «min administrasjon har prioritert å redusere rollen til atomvåpen i vår nasjonale sikkerhetsstrategi.»

Biden fortsatte:

«Jeg har jobbet med våpenkontroll fra de tidligste dagene av min karriere, og helsen til NPT har alltid hvilt på meningsfulle, gjensidige våpengrenser mellom USA og Russland. Selv på høyden av den kalde krigen var USA og Sovjetunionen i stand til å samarbeide for å opprettholde vårt felles ansvar for å sikre strategisk stabilitet. I dag er administrasjonen min klar til raskt å forhandle frem et nytt våpenkontrollrammeverk for å erstatte Ny START når det utløper i 2026. Men forhandling krever en villig partner som opererer i god tro. Og Russlands brutale og uprovoserte aggresjon i Ukraina har knust freden i Europa og utgjør et angrep på grunnleggende prinsipper for internasjonal orden. I denne sammenhengen bør Russland demonstrere at de er klare til å gjenoppta arbeidet med atomvåpenkontroll med USA.»

Samtidig ymtet Blinken også om Russlands nøkkelrolle for «å sørge for at land med atomvåpen, inkludert USA, følger et nedrustningsløp; sørge for at land som ikke har atomvåpen ikke anskaffer dem ved å opprettholde og styrke ikke-spredning; og sørge for at land kan engasjere seg i fredelig bruk av atomenergi, noe som er enda viktigere når vi håndterer utfordringene som klimaendringene utgjør.»

Blinken har hatt en makeover i det siste og presset tilbake et snøskred av hauke-opinion representert av Representanthusets talskvinne Nancy Pelosi , det amerikanske Senatet, Ukrainas president Volodymyr Zelensky og det ukrainske parlamentet som krever at Russland formelt blir utpekt som statssponsor av terrorisme, en merkelapp tidligere forbeholdt Nord-Korea, Syria, Cuba og Iran.

florence-nightingale

Faktisk var Blinkens telefonsamtale med Russlands forsvarsminister Sergey Lavrov om fangeutveksling et amerikansk-russisk-reengasjement siden februar og derfor en subtil melding i seg selv. (Bidens tilbud om samtaler kom i løpet av uken.)

Florence Nightingale, «Damen med lykten», pleiet sårede soldater under Krim-krigen på 1850-tallet.

Disse ferske nyhetene må sees i sammenheng med trenden til at det «kollektive Vesten» i det siste har arbeidet for å lette på de anti-russiske sanksjonene. Følgende utviklinger antyder et mønster: 

 • Canada kunngjorde 9. juli – på Tysklands anmodning og med Washingtons støtte – samtidig som de ignorerte Ukrainas innvendinger, et frafall av sanksjoner som tillot retur av utstyr for Nord Stream 1-rørledningen, for å støtte Europas tilgang til «pålitelig og rimelig energi»; 
 • Den europeiske union utstedte en retningslinje 13. juli (i forhold til den russiske eksklaven Kaliningrad) «om at transitt av sanksjonert gods på vei med russiske operatører ikke er tillatt under EU-tiltakene. Det finnes ikke noe lignende forbud for jernbanetransport» (via Litauen.)
 • 1. august lettet Storbritannia noen restriksjoner for å tillate selskaper å tilby forsikring og gjenforsikring til russiske enheter, noe som har implikasjoner for skipsfart og luftfartsindustri. 
 • EU tillot også «unntak (for Russland) fra forbudet mot å delta i transaksjoner med visse statseide enheter når det gjelder transaksjoner for landbruksprodukter og transport av olje til tredjeland.» 
 • Bloomberg rapporterte 13. juni at «USAs regjering oppmuntrer stille og rolig» landbruksselskaper og rederier til å kjøpe og frakte mer av Russlands gjødsel, hvis eksport er ned 24 % i år, da «mange avsendere, banker og forsikringsselskaper har holdt seg unna handelen av frykt for at de utilsiktet kan falle i konflikt med reglene … og (Washington) er i den tilsynelatende paradoksale posisjonen å lete etter måter å øke dem på (russisk eksport.)

På krigsfronten fortsetter imidlertid Russlands spesielle militære operasjoner for å knuse de ukrainske styrkene, om enn uten vesentlige endringer på slagmarken. Den nåværende frontlinjen i Donbas ser ut til å gå langs Bakhmut-Soledar-Seversk-linjen der ukrainske styrker prøver å bremse den russiske offensiven mot byene Slavyansk og Kramatorsk fra østlig retning.

Posisjonskamper pågår også langs hele frontlinjen i øst- og sør-Ukraina. Vestlige medier, foranlediget av Kiev-regimet, snakker entusiastisk om en nær forestående ukrainsk «motoffensiv» i den sørlige regionen Kherson, men det er en overdrivelse. I helgen skal faktisk Ukrainas 128. Mountain Assault Brigade i Zaporozhye-retningen ha lidd så store tap at demoraliserte tropper begynte å forlate kampstillingene og desertere fra frontlinjen. 

Harpoon (missile) - Wikipedia
Harpoon-missilet

Selv om Razoni seilte ut i går, ødela russiske angrep også en utskytingsplattform for det USA-produserte anti-skips Harpoon missilsystemet i Odessa-regionen, mens høypresisjonsangrep også ødela to avanserte amerikanske rakettoppskytere for HIMARS i Kharkov.

Mot et slikt kronglete bakteppe bygger det seg opp en oppfatning i USA om at Kiev-regimet strekker strikken langt i forholdet til Vesten, og må bli bestemt fortalt at alle gode ting må komme til en slutt.

Som gjenspeiling av denne begynnende tenkningen, presenterte National Interest et stykke forrige uke av to innflytelsesrike amerikanske tenketankere nær Det demokratiske partiets kretser, som hadde tjenestegjort i Det hvite hus og utenriksdepartementet under Obama-administrasjonen. Les det her . 

Det kan tenkes at det er en konvergens her med Russland om at fredssamtaler hadde vært mulig om det ikke var for Kievs uforsonlighet. Putin har invitert Tyrkias president Recep Erdogan til møte i Sotsji på fredag. ( her ,  her .) Erdogan har sagt at han håper den nylige kornavtalen vil være et vendepunkt for gjenopptakelsen av politiske samtaler mellom Ukraina og Russland for å få slutt på den væpnede konflikten. ( her )

Forsidebilde: Alexander Smagin

Den opprinnelige kilden til denne artikkelen er Indian Punchline

Copyright © MK Bhadrakumar , Indian Punchline , 2022

Bearbeidelse av maskinoversatt tekst (fra indisk, via engelsk, til norsk: Monica Sortland

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Aftenposten melder idag,at,joda,det kan se ut som Elenskys tapre har gjemt seg i sykehus,skoler barnehager og sivile bosettninger med sine våpen og utstyr og drevet krigföring mot russerne,»Aftensangen»melder at det kanskje er uheldig,ja rent ut ulovlig.
  Dette melder «Aftensangen»4 til 5 måneder etter at uavhengige först begynte å rapporter og denne rödekorsgeneralen «mood babler i vei om alt han ikke riktig vet eller vet om noe som helst.
  Trykkleifvarsel,Jeg mener aftenposten selvom aftensangen også kan väre en bra beskrivelse på et medie som ikke har livets rett når nå fler og fler forstår at de er fört bak lyset og inn i mörket.

  Svar
  • >Aftenposten melder idag,at,joda,

   Hvorfor ikke bare ignorere den blekka der? Full av løgn og propaganda har den vært i alle år, men nå er Aftenposten bare søppel.
   Vi har noe som heter Internett nå. Hvorfor betale for løgnpropaganda? Boykott de korrupte svinepelsene.

   Svar
 • «Og Russlands Og Russlands brutale og uprovoserte aggresjon i Ukraina har knust freden i Europa og utgjør et angrep på grunnleggende prinsipper for internasjonal orden. I denne sammenhengen bør Russland demonstrere at de er klare til å gjenoppta arbeidet med atomvåpenkontroll med USA.» i Ukraina har knust freden i Europa og utgjør et angrep på grunnleggende prinsipper for internasjonal orden. I denne sammenhengen bør Russland demonstrere at de er klare til å gjenoppta arbeidet med atomvåpenkontroll med USA.» »

  Det som er farlig (st?) med USA/vesten ( inkl. Norge/Stoltenberg), er den totale manglende evnen til å se bjelken i eget øye.
  Eller er det langt fremskreden demens? Dop?
  Kombinert med frekkhet.
  Vi skal nok være svært takknemlig for at USA/Nato aner at de vil tape en total krig med Russland ( og Kina og store deler av Asia ?).
  Overfor psykopater gjelder kun makt og avsløringer, det har nok Putin/Russland skjønt.
  Hva med de brutale og uprovoserte aggresjons-angrepene, basert på nøye konstruerte ( men avslørte) løgner; – på Irak, Libya og ( også )Syria ?
  Disse, i kombinasjon deres atom og brannbombing under og etter 2 verdenskrig, som det ikke er tatt et skkkelig oppgjør med.
  Hadde jeg vært statsleder/stormaktsleder hadde jeg vært svært skeptisk til å stole på forhandlinger med slike som mener at de har en rett til å beherske verden, økonomisk og militært.
  Norske politikere , og media, har valgt side med denne mafiaen.
  Det bør ikke den norske befolkningen.

  Svar
  • Denne verdensordenen som vesten kaller det og som nå pakkes om til den nye verdensordenen blir i mine öyne bare mer og mer desperat,men sånn er det med galninger,de tar aldri ett skritt tilbake,ja ikke kan de det heller,ikke denne gangen.Denne «FAIR WORLD ORDER»har forlatt perrongen,flere og flere vogner kobler seg på og den gamle jenseordenen sier som prima vera,si meg si meg si meg hva har skjedd.hehhe.
   Ok,dette er alvorlig for galningene vet at riset alltid er bak speilet og kommende ydmykelser,rettsaker mm vil gjöre og gjör de desperate,det blir litt sånn,om ikke jeg får deg skal ingen få deg ,mentalitet.
   Disse folka har et uutviklet fölelsesliv,ingen moral og de lever av kysse hverandre i rävva.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Taiwan

USA provoserer Kina

Forrige innlegg

Pinlig, men Russland hadde altså rett ifølge Amnesty.

Ukraina skjulte våpen og soldater i skoler og sykehus.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.