POSTED IN Migrasjon og flyktninger

Ikke bare i USA men også i EU.

Ulovlig innvandring et voksende politisk problem.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Ulovlig innvandring kan få regjeringer til å falle – sier Østerrike.

Tyskland må stramme inn sin innvandringspolitikk, sier den østerrikske utenriksministeren Alexander Schallenberg. 

Alexander Schallenberg

EU må trappe opp sikkerheten ved sine ytre grenser og begynne å deportere ulovlige innvandrere. Ellers risikerer de at regjeringene kan falle sammen. Dette advarte den østerrikske utenriksministeren Alexander Schallenberg om på lørdag.

Schallenberg peker spesielt på Tyskland der man «må diskutere tiltak mot ulovlig innvandring». «En ting er klart», sier Schallenberg til den tyske tabloidavisen Bild«Migrasjons-presset vil ikke avta i de neste årene. Men det er en sak som kan få regjeringer til å falle».

Mer enn en halv million mennesker har søkt om asyl i EU i den første halvdelen av dette året  Det er en økning på 28 % sammenlignet med samme perioden i 2022 ifølge tall fra European Union Agency for Asylum. Samtidig har antallet ulovlige immigranter som er grepet i å ta seg inn i EU økt med 18 %, til 232 350 personer i de første åtte månedene i 2023. Dette er tall fra EUs grensebyrå Frontex.

Lederen for Europarådet har kommet med alarm om den nye migrantbølgen. Midt i denne økningen har stater som tidligere slappet av når det gjaldt immigrasjons-politikken begynt å stramme til.

Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island ble fredag enige om å samarbeide om å øke antallet deportasjons-fly.  I Tyskland – der antallet ulovlige innvandrere kommer til å nå sitt høyeste siden 2016, kunngjorde kansler Olaf Scholz forrige måned at regjeringen hans nå vil deportere i store antall de som ikke har rett til å bli i Tyskland, 

Et lovforslag om dette må imidlertid godkjennes av parlamentet. Samtidig som migrantene har strømmet inn i Tyskland i år har støtten til Scholz fordampet. Hans parti, SPD, var landets nest største politiske fraksjon fram til juni. Da ble de tatt igjen av høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Tyskland og Sudan har nettopp inngått en samarbeidsavtale mot ulovlig migrasjon.

AfD har etterlyst strenge restriksjoner for immigrasjon til Tyskland siden de ble grunnlagt i 2013. Nå ligger de fem poeng foran SPD i meningsmålinger  ifølge  Poltico. Omtrent 86 % av tyskerne er bekymret for  immigrasjonen, mot 67 % i fjor. Dette forteller en meningsmåling gjennomført at Reutersforrige måned. 

En oversikt fra september fant at to tredeler av tyskerne vil begrense adgangen for immigranter. 80 % mener at regjeringen ikke deporterer nok immigranter. Elon Musk spår at det kan bli «borgerkrig» i Europa.

«Saken om deportasjon er en akilleshæl i hele asyl- og migrasjons-systemet», sier Schallenberg til Bild.   «Om vi ikke greier å deportere de som ikke har rett til å bli i EU, vil hele systemet bli redusert til absurditet.».

Ifølge den tyske innenriksministeren er det rundt 255 000 mennesker som holder til i Tyskland nå i slutten av september som ikke har rett til å oppholde seg i landet. Men 205 000 av disse kan man ikke på lovlig vis deportere.

«Det er på høy tid», sier Schallenberg, «at Tyskland endelig begynner å diskutere tiltak mot ulovlig innvandring».

Å øke deportasjonene er faktisk vanskelig på grunn av det faktum at EU-landene må ha en tosidig avtale med landet migrantene opprinnelig kommer fra for å kunne returnere dem. Mange land nekter å ta imot disse migrantene.

For fjerne denne hindringen anbefaler Schallenberg EU-lederne «endelig å bruke sine makt» og true med å gå løs på samarbeidsavtaler, visa-avtaler og utviklingshjelp – som svar når landene nekter. Hellas kom med forslag om lignende tiltak i fjor. De henvendte seg til Brüssel for å få innføre sanksjoner mot land som nekter å ta imot deporterte ulovlige innvandrere. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Sumit

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

To ønskete kriger

Ukrainas og Israels venner
bidro til krigene
satser på militær seier
uten plan B

Forrige innlegg

Norsk prioritering:

Det er viktigere å ta enn å redde liv.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.