POSTED IN Klima

Hva dreper flest:

Kulde eller varme?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

VI KAN IKKE FORSTÅ VERDEN GJENNOM MEDIENE

Morten Jødal


Jeg er opptatt av dette, fordi mediene setter agendaen for samfunnsdebatten, men uten tilstrekkelig kunnskaper og innsikt. Og uten vilje til å sette seg inn i problemstillingene. Da gjør de gale analyser. For de aller fleste av oss er det slik at vi oppdager pressens villfarelser når de behandler temaer vi selv behersker. For min del gjelder det miljø- og klimaproblematikken.

Mediene er opptatt av hetebølger, i en klimasammenheng. Hver gang de opptrer, enten i Europa eller USA, dreper de. Varme er farlig, fordi det endrer væske- og elektrolyttbalansen i kroppen. Det kan drepe i løpet av få dager. Da rapporterer pressen på avisenes forsider, og TV-kanalenes sendeflater. Bredt, og intenst. De forteller om en verden hvor vi både nå og i framtiden vil krepere med klimaendringene. De maler med bred pensel. Alltid.

Hva de aldri sier, er at kulde dreper mange fler. En meget omfattende studie publisert i The Lancet i 2015, gikk igjennom 74 millioner dødsfall i 13 land, og 384 steder. Den viste at 0,5 prosent av alle dødsfall skyldes varme, mens 7 prosent skyldes kulde. For hver eneste person som dør av varme, dør 17 av kulde. Hvert år dør 140 000 mennesker av varme, mens mer enn to millioner dør av kulde.

Denne kulda dreper på en annen måte. I kulde flyter blodet i mindre grad mot huden, hvilket øker blodtrykket og senker forsvaret mot infeksjoner.

Vi hører umiddelbart om hetebølger som tar livet av noen hundre personer, men vi hører ingenting om de tusener som dør en langsom død av kulde. Det finnes ingen TV-kameraer som rettes mot de eldre og svake som ånder ut i bortgjemte leiligheter.

Vi hører heller ingenting om at det i en varmere verden vil dø færre mennesker av klimarelaterte årsaker. Det er det store og viktige bildet. Når pressen unnlater å skrive om dette, svikter de ikke bare sin rolle. De bedrar folket, og fører det bak lyset.

Når pressen maler med bred pensel om dødsfall som skyldes varme, og aldri skriver om kuldedødsfall, forteller det både at de drives av ideologi, samt at de ikke er opptatt av å forstå verden. Og heller ikke vil få oss til å begripe den.

Pluss til én ting: At de i juni bommer på juliværet i Norge, men er temmelig sikre på klimaet om 50 og 100 år.

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Brennpunkt Asia:

Knivene slipes.

Forrige innlegg

Rand Paul sitt sterke innlegg om riksrettstiltalen mot Trump:

Demokratenes bidrag til ytterligere oppsplitting av landet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.