POSTED IN Midt-Østen

Handler Gazakrigen også om noe annet?

En ny Suez-kanal gjennom Israel.

10 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Til venstre Suezkanalen, til høyre den planlagte «Ben Gurion-kanalen»

Gaza: For USA handler det også om gigantiske økonomiske og maktpolitiske interesser

Av Christian Müller

For litt mer enn 150 år siden, i 1869, ble den åpnet: Den den gang 162 km lange Suezkanalen, som forbinder Middelhavet med Rødehavet og sørger for at godstransporten mellom Europa og Det indiske hav ikke lenger trenger å gå hele veien rundt Afrika. Men så finnes det enda et prosjekt…

Frem til Suezkanalen ble åpnet, måtte handelsskipene som gikk mellom den europeiske Nord-Atlanteren og Det indiske hav, seile hele veien rundt Afrika. Suezkanalen medførte en innsparing på noen tusen kilometer og flere dager i reisetid. 

Suezkanales historie omfatter ikke bare flere utbyggingstrinn, større dybde i kanalene, større bredde, delvis inndeling i to kanaler med ulik kjøreretning, etc. – den omfatter også enkelte krigsliknende hendelser der politisk og økonomisk ansvar stod på spill: Hvem som bestemmer hvilke skip som skal ha lov til å bruke den, hvor mye det koster å passere, og hvem som har rett på disse passasjeinntektene. (Selv Wikipedia trenger flere sider for å presentere Suez-kanalens historie.)

Luftfoto av kanalen. Afrika til venstre og Asia til høyre for kanalen. (Wikimedia)

To ting har imidlertid vært klart siden 1975: Hele kanalen ligger nå politisk sett utelukkende på egyptisk territorium, og transittinntektene på ca. 5 milliarder amerikanske dollar i året går til Egypts statskasse. Men det er nettopp det som er et problem for USA, som med sitt krav på et globalt hegemoni også ønsker å ha en avgjørende innflytelse på det som skjer i denne regionen. En så viktig skipsrute i et land som ikke er fullstendig under deres kontroll? Nå for tiden har Suezkanalen 10000 passeringer per år i hver retning, noe som utgjør anslagsvis 12% av den globale godstrafikken til sjøs. (Panamakanalen mellom Atlanterhavet og Stillehavet, som gjør det unødvendig å dra rundt hele Sør-Amerika, ble åpnet så sent som i 1914, er bare halvparten så lang som Suezkanalen og må overvinne en høydeforskjell på 26 meter ved hjelp av sluser. Kanalen kan derfor bare brukes av små og mellomstore skip, og det er ca. 7000 overfarter i hver retning hvert år.)

Idéen om en kanal nummer to i samme område som Suezkanalen

Allerede i 1963 dukket det av politiske grunner opp en idé om å bygge en ny kanal mellom Rødehavet og Middelhavet. Selv om den ville bli tydelig lengre, ville den være helt under Israels kontroll. Prosjektet har allerede fått et navn: «Ben Gurion-kanalen». I den korteste versjonen av prosjektet skulle imidlertid utløpet av denne kanalen i Middelhavet ligge akkurat der Gaza ligger i dag.  Det ville også være mulig å la den munne ut i Middelhavet nord for Gaza, men da ville kanalen bli betydelig lengre – og dermed også betydelig dyrere.

Hvis Gaza-stripen (farget rød på kartet) ikke eksisterte i sin nåværende form, ville «Ben Gurion-kanalen» bli kortere og koste mye mindre – en «god» grunn for Israel og USA til å fjerne Gaza fra verdenskartet…

I Israel er prosjektet – som ville bli et av de største byggeprosjektene i vår tid – fortsatt aktuelt og spesielt attraktivt for USA. Suezkanalen ville da bli mindre viktig i og med at man ville kunne omgå den, Egypt ville miste geopolitisk innflytelse, og for de amerikanske bankene som det er planlagt skal stå for finansieringen av prosjektet, ville det være en gigantisk forretning.

Men dette prosjektet er nok en av grunnene til at Egypt nå ikke vil åpne sine grenser for mennesker fra Gaza. Det sier seg selv at en øde og forlatt Gazastripe ville være til fordel for Ben Gurion-kanalprosjektet – den vil gjøre den fremtidige kanalen kortere, redusere kostnadene og styrke den politiske og juridiske situasjonen for den nye kanalen. Men Egypt har tvert imot interesse av å styrke Suezkanalens internasjonale betydning.

Hvorfor skriver ikke de store mediene om dette?

Oversatt av Rune G.
Artikkelens nettadresse: Gaza: Es geht auch um gigantische Wirtschafts- und Machtinteressen der USA – GlobalBridge

Forsidebilde: samuel hanna

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

10 kommentarer. Leave new

 • Utenfor Gaza i Middelhavet skal det visstnok ligge store gassforekomster som hører under Palestina / Gaza. Israel sikler etter denne gassen og går gjerne over lik for å få tak i den (Som USA har gjort i andre land).

  Svar
  • Ja, Jonas. Dette virker som en mer pausibel grunn.
   Israel/jødene nekter jo også palestinere adgang til havområdet, frekkere enn Faan.

   Og Israel har nok (mer ) lyst på Syria og områder rundt, til sitt Stor-Israel.

   Svar
 • wasan Totland
  15 november 2023 8:17

  Jeg vil gi en hyllest til oversetterne til denne nettavisa.

  Svar
 • Johannes Åtta Førtifira
  15 november 2023 14:04

  Denne jøden – Satanyahu’s finansminister – vil deportere palestinerne, men aller helst utrydde dem helt:

  Bezalel Yoel Smotrich (born 27 February 1980) is an Israeli far-right politician and lawyer who has served as the Minister of Finance since 2022. The leader of the Religious Zionist Party.:
  en.wikipedia.org/wiki/Bezalel_Smotrich

  BTW; Ser han semittisk ut? Eller ser han ut som en typisk (blåøyd) ashkenazi b****** fra øst-europa, dvs. en ikke-semittisk khazar-jøde?

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  15 november 2023 18:13

  Derimot.no har teft for viktige saker. Den som lever, får sjå om USA/Israel gjer alvor av planen.

  Hamas-åtaket 7.10. høver mistenkjeleg godt inn i biletet. Tilretteleggjing av terrenget?

  Svar
 • Som barn lekte vi: Å kappe land. Kongen på haugen. Det var aldri gøy å vinne. Ensomt og trist. Vi var en gjeng unger på femtitallet mellom 6-14 år, ca tyve sjeler i antall. Vi startet et byggeprosjekt som varte hele sommeren. Vi bygde en hyttelandsby. Materialer sanket vi på byggeplasser. Arbeiderne gav oss restematerialer. Vi iaktok hvordan snekkerne svingte hammeren. Førte sagen. Vi lærte så mye av å se dyktige håndtværkere i aksjon. Vi sugde til oss lærdom igjennom øynene og huden. Hyttelandsbyen ble fantastisk. Vi overnattet og jeg fikk mitt første kyss der. ……..Skolen begynte. Så husker jeg at vi til helgen avtalte og møtes der i hyttelandsbyen vi alle hadde reist i et perfekt fellesskap. Synet som møtte oss har brent seg inn for all tid! Landsbyen var fullstendig rassert. Slått til pinneved. Sjokket og sorgen var ubeskrivelig opplevet i en ni år gammel kropp. Der og da erfarte jeg at menneskrasen består av to typer. De som bygger og er skapende. Og opplever gleden av det. Og de som river ned, knuser, destruerer det skapte. Og har nytelse av det.

  Svar
  • Ja, Olav B.:
   » De som bygger og er skapende. Og opplever gleden av det. Og de som river ned, knuser, destruerer det skapte. Og har nytelse av det.»

   Men vi bør også kjenne gleden ved å knuse, – de som knuser.
   De tror de sitter med makta. – Enn så lenge.
   Vi skal bygge landet.
   Men før vi kan så, så må vi pløye.
   – Og ikke ved hjelp av trojanske hester . og deres pengesystemer; – tvert i mot.

   Svar
 • Det er selvfølgelig noe meget galt med denne krigen. Etter min mening er det kun 2 forklaringer!

  1. Hamas ønsket verdens søkelys på forholdene de lever under. De forstod selvfølgelig at aggresjon mot Israel og spesielt dette Rave partyet på grensen mot GAZA ville medføre fordømmelse og en eksplosiv Israelsk motreaksjon, men også at resten av verden ville bli involvert. De antok muligens ikke at Benjamin Netanyahu ville gå helt bananas og myrde sivile over en lav sko

  2. En annen ting er reaksjonen til Israel i angrepsøyeblikket – Hvorfor ventet de så lenge med å gripe inn mot Hamas som hadde brutt seg gjennom verdens mest bevoktede grensegjerde? Jeg har ingen tro på at de ikke registrerte dette umiddelbart og jeg har heller ingen tro på at de ikke visste at dette angrepet var i emning. De ville med hensikt at dette skulle utspille seg i et visst tidsrom slik at skadeomfanget kunne forsvare en eksplosiv motreaksjon. En kan med god grunn frykte at dette er kimen Israel har ventet på til å utføre mer vidtrekkende krigsforbrytelser enn kun utslettelse av GAZA. Selv om Israel kan anses som verdens 4 største militærmakt kan en slik galskap medføre «utslettelse».
  Krigen må stoppes nå ellers ødelegger den både Israel og det som er igjen av Palestina! Israel besitter atomvåpen, og hvis israelerne blir presset inn i et hjørne anser jeg det ikke usannsynlig at de vil de bruke dem! Så la oss håpe da at denne krigen ikke kommer helt ut av kontroll.

  Svar
  • Tom H Sørhus
   19 november 2023 17:04

   Det var norge som forsynte Israel med tungtvann i etterkrigstiden på 50 tallet.
   England og Frankrike stod for ekspertisen.

   Svar
 • Hmmm….. «
  «Hamas er ikke Palestina.
  Palestinerne er ikke deres regjering.
  Jeg kan ikke tro at jeg fortsatt må forklare dette:
  Folk er ikke deres regjering. Regjeringer i dag består for det meste av: kontrollfreaks, utpressede sexperverter, seriemordere, narsissistiske egoister, grådige despoter og satanister.

  Palestinere bør ikke tvinges til å betale for Hamas sine forbrytelser.»https://insiderpaper.com/palestinians-should-not-bemade-to-pay-for-hamass-crimes-france/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israel flater nå Gaza.

Hvor en sanksjonene?

Forrige innlegg

Hvilke nabostater får besøk av IDA?

I Israel diskuteres nå en utvidelse av krigen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.