POSTED IN Israel, Midt-Østen

Etter Iran-Saudi-avtalen stokkes kortene i Midt-Østen.

Israel står overfor store rystelser.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Bemerkninger om Israel-Palestinakonflikten

Av Jan Hårstad   

   

Som jeg var inne på sist om utviklingen av Israel-Iran krigen, er det slett ikke sikkert at USA henger seg på Israels planlagte krig mot de iranske atomanleggene Fordo og Natanz. I Januar-februar var det ingen som tvilte på at dette ble et fellesprosjekt, men i The Hill 21 mars griper 44 kjente amerikanske pensjonerte generaler ordet og forlanger at USA Airforce stiller opp. Noe har skjært seg.

Netanyahu skulle på en rundreise i EU og hva skulle han snakke om der? Ifølge de israelske ekspertene ville han ha med seg EU-makten som støttespiller for Iran-angrepet. Men hans mobiliseringsturne ble bratt avbrutt ved noe som kunne se ut som en mindre affære, men som frambrakte stor turbulens i den israelske hæren. 

En trolig Hamas-kar hadde ved hjelp av stiger klatret inn i det nordlige Israel, ved MEGIDDO, og plantet en veibombe som ikke rakk å gjøre ekstreme skader på noe vis. Ekspertene ilte til og fant til sin forskrekkelse at dette IED-våpenet var høyutviklet og avansert. Da fikk jo sikkerhetsekspertene assosiasjoner både til Hizballahs krigføring i det okkuperte Sør-Libanon hvor IED-våpen var det sentrale. Og de vet også at den amerikanske hæren blødde fælt i Irak og Afghanistan av veibomber. Det er nå en spesialitet i 4. Generation Warfare, asymmetrisk gerilja.

Det går ikke Netanyahus vei nå.

Sist søndag 19 mars innkaller da Netanyahu absolutt alle ansvarlige for Sikkerhet og Hær og skal vi tro israelsk presse hadde han vært helt vill av opphisselse og skjelt ut den ene etter den andre for «anarkistiske» demonstrasjoner og allmen terror. Nå er det ikke mye som går hans vei.

Så hadde han også ringt Biden og det fortoner seg som «God Dag Mann Økseskaft.» Biden skal ha sagt at USA støtter Israels sikkerhet og ideen om  2-stats løsningen. Det må ha vært en lidelse for Netanyahu å høre på dette pjattet for det er ingen i hans regjering som interesserer seg for dette.

Det var også den amerikanske meldingen fra en sikkerhetskonferanse i Aqaba: Israel må de-eskalere og slutte med de omfattende settler husplanene på VestBredden. Bare tull. Vi har aldri vedtatt noe sånt, sa karene rundt Netanyahu. 9000 nye hus skal bygges.

Dette medførte en ny konferanse i egyptiske Sharm El-Sheik som lager en erklæring som er identisk med den fra Aqaba. Og det er bebudet en ny konferanse i løpet av neste måned. Her kommer toppene flybårne fra USA og mange steder for å gjenta det samme om og om igjen. (Husk Einsteins definisjon av idioti).

Illustrasjon av Theodor Kittelsen til «God dag, mann! – Økseskaft!» gjenfortalt av Asbjørnsen & Moe i Norske Folkeeventyr.[1] Illustrerer når noen snakker forbi hverandre fordi den en parten er døv.

Det andre man var skråsikre på for kort tid siden var at normaliseringen mellom Israel og den Sunni Arabiske verden skulle bare vokse og utvikle seg: ABRAHAMS ACCORD. Det var liksom tidenes suksesshistorie. Så kommer i stedet normaliseringen mellom SaudiArabia og Iran og alt begynner å slå sprekker.

Da kommer finansminister SMOTRICH fra det religiøs-zionistiske partiet til Paris og skal holde et foredrag for sine likesinnede der. Tatt opp på video. Så sier han ikke så oppsiktsvekkende fra det hold, at palestinere ikke finnes, men det var ikke det verste.

På talerstolen er det et kart over STORISRAEL. Og det innbefatter hele Jordan og Vestbredden. Den arabiske kanalen Al-Jazeera sender videoen daglig mange ganger. Den arabiske verden og særskilt Jordan er i sjokk da mange års arbeid lå til grunn for en fredsavtale mellom Israel og Jordan. Og Jordan igjen huser mange amerikanske baser som igjen forårsaker masse knuter på israel-USA relasjonene.

Sånn som det ser ut i øyeblikket så forvitrer Abrahams Accord. Også Bahrain og Emiratene myker opp sine relasjoner med Iran og politikerne fyker mellom hovedstedene for omlegg. Omlegg av Midtøsten til USAs og Israels disfavør.

Så lager Hizballah mye oppmerksomhet rundt drapet av Ali Ramzi Al-Aswad (31) utenfor Damaskus søndag 19 mars. Helt åpenbart var denne Ali en av generalene i Islamsk Jihad og ingen er der i tvil om at det var en påkostet Mossad-operasjon. Og da er det palestinske kilder som forsker nøye i hvor de drepte palestinerne i Nablus og Jenin hører hjemme politisk. Med små unntak er det hele ledelsen av Islamic Jihad som er tatt ut. Og når disse drapene har vært så vellykket skyldes dette etterretnings-samarbeidet Med PA i Ramallah. Det finnes en video av ungdommen i trange smug i Jenin roper: Drep Hussein El-Sheik.

Det er mannen som representerer PA/Abbas på alle sikkerhetskonferansene jeg har nevnt. 

Forsidebilde: Itay Peer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Israel får nok større problemer nå. Uttalelser fra uerfarne ministre irriterer mange statsledere. Det kan se ut som forholdet til USA blir like dårlig som under Obama. Et eksempel er Biden-administrasjonens avslag på å imøtekomme Israels siste forespørsler om levering av KC-46 Pegasus militære drivstofffly som setter tilbake et potensielt israelsk luftangrep for å avverge et atombevæpnet Iran.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kortnyheter fra hele verden:

Skulle paven blitt valgt av alle katolikkene i hele verden?

Forrige innlegg

Tallfiksing i Storbritannia.

Hvordan gjøre vaksinerte om til uvaksinerte?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.