ARNE TREHOLT ER DØD

Det meldes gjennom media at Arne Treholt er død, 80 år gammel. Han døde i Moskva, etter kort tids sykdom.
Av Steinar Åge Brenden
Arne Treholt var født i Brandbu, sønn av Thorstein Treholt, landbrukslærer og landbruksminister to ganger i Trygve Brattelis regjeringer. Som så mange landsens ungdommer måtte Arne Treholt reise hjemmefra, for å skaffe seg utdannelse. Han var uvanlig ung, bare 12 år gammel, da han satte seg på toget på Leira stasjon i Valdres, for å reise til Oslo. Der fikk han arbeid ved Freia sjokoladefabrikk. Han tok artium og studerte senere sosialøkonomi, politisk historie og statsvitenskap ved universitetet. Samtidig begynte han som journalist i Arbeiderbladet. Han engasjerte seg i arbeidet mot militærjuntaen i Hellas. Og skrev sin første bok «Marketakis og juntaen».
I 1972 ble Treholt politisk sekretær for handelsminister Jens Evensen. Fra 1976-78 var han statssekretær i havrettsministeriet. Det var innen området havrett at Evensen og Treholt oppnådde mest. Gråsoneavtalen fra 1978 mellom Norge og Sovjetunionen regulerte fisket i Barentshavet. Under arbeidet pendlet Treholt mellom Moskva og Oslo for konferanser. I den sammenheng ble han av noen kalt «verdens dyreste postbud». Avtale ble nådd og medførte misnøye hos noen, også i egen regjering. Havrettsministeriet ble nedlagt i 1979.
Evensen og Treholt interesserte seg også for Atomvåpenfri sone i Norden. I den sammenheng medvirket begge i boka «Atomvåpen og usikkerhetspolitikk» fra 1980.
Fra 1979-1982 var Treholt ambassaderåd ved FN – delegasjonen i New York. Fra 1982 var han byråsjef i Utenriksdepartementet.
20.januar 1984 anholdes han på Fornebu flyplass og siktes for spionasje. Etter arrestasjonen var Treholt i sjokk, noe de første forhørene bar preg av. Men heldigvis fikk han protokollført at han aldri overgav hemmelige dokumenter til fremmed makt. Den 20.juni 1985 dømmes han til 20 års fengsel. Ved Treholts død sier jussprofessor Mads Andenæs: «Det ble aldri bevist i retten at han var skyldig på bakgrunn av straffebestemmelsene om spionasje». «Han ble utsatt for et justismord,» tilføyer professoren. Dommen var en overdrift og urimelig streng.

Bar Arne Treholt på en form for naivitet? Ja, formen på kontakter med KGB kan tyde på det. Det var i strid med tjenestemannsloven. For dette burde Treholt vært irettesatt. Men som man vet: Slike kontakter var ikke enestående.
Mange tvilsomme beskyldninger ble rettet mot Treholt. En tidligere forsvarssjef hevdet under rettssaken at Treholt hadde røpet hemmeligheter svarende til flere norske forsvarsbudsjett. Dette var en overdrift som bare kan betegnes som astronomisk.
Satt Arne Treholt inne med store militære- og sikkerhetspolitiske opplysninger? Svaret er nei. Så store hemmeligheter kunne han ikke røpe. Hva gjorde han sammen med sovjetrusserne? Sjøl sa han: Vi førte politiske samtaler.
Arne Treholt og familie ble gjenstand for intens overvåkning i mange år. Dette gjaldt både i Oslo og i New York. FBI var engasjert. Under et innbrudd i hans leilighet 17.mai 1983 ble det tvilsomme «pengebeviset» til. Noen har hevdet at pengene ble plantet i leiligheten. En annen omdiskutert sak er opptaket av Arne Treholt på Forsvarets høyskole i 1982. Hvorfor blir en spionmistenkt sendt til et slikt sted? Til slutt ble Treholt fratatt sin lønn like etter arrestasjonen, lenge før det forelå noen dom. Trolig lovstridig.

Av helsegrunner ble Arne Treholt løslatt sommeren 1992, etter 8 ½ år i fengsel. Mens han satt fengslet, engasjerte han seg for sine medfanger. Og han skrev flere bøker. Av disse kan nevnes «Alene» og «Avdeling K». Den siste er en skildring av livet innenfor murene.
I 2004 utgav han boka «Gråsoner». Sjøl om det står selvbiografi på tittelbladet, er boka mye mer. Den inneholder samfunnslære, politisk historie og skarpe analyser. Kanskje kan den kalles en lærebok. Som bør leses, men som sjølsagt er fortiet.
Arne Treholt hadde fra tidlig i livet en sterk og sjølstendig vilje. Han hevdet sjøl å virke for avspenning og forståelse i den kalde krigen. Det er slikt man savner aller mest i dag.
Etter løslatelsen drev Arne Treholt forretningsvirksomhet på Kypros og i Moskva. I 2006, mens han var på Kypros, fikk han alvorlig blodforgiftning. Han ble fløyet til Ullevål sykehus der han heldigvis kom til hektene. Sjøl mente han seg forgiftet.
I alle år stod Treholt fjellstøtt på sin uskyld. Flere ganger søkte han saken gjenopptatt, uten at det førte frem.
Det henger noe uavklart over Treholtsaken. Siste ord er neppe sagt?
Forsidebilde: iStock
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 739 ganger.
4 kommentarer. Leave new
Arne jobbet mot dypstaten. Han brøt ned den kalde muren. Han skjønte at dialog var livsviktig. Jeg kom over en uhyre interessant svensk podcast som tar for seg historien om dypstaten. Kreftene som herjer med «vanlige folk». De har laget 17 episoder på 8-25 minutter som er meget opplysende.
derpstate.se
Litt feil på lenken, Olav.
Her er riktig: https://deepstate.se/
Ja, en god podcast om makten bak makten.
På engelsk, men tydelig fortalt. Om f.eks. hvordan pengesystemet fungerer som edderkoppen i denne maktutfoldelsen.
Overskrift
Var det eit politisk justismord?
Svar
Ja
Dømd utan bevis
Noen tror at Treholdt ikke ville ha fått disse beskyldningene mot seg uten at noen i Arbeiderpartiet ville bli kvitt ham, fordi han var skeptisk til EU og disse globalistgreiene.