POSTED IN Olje-Energi, Tyskland, Økonomi

Det dreier seg om billig energi.

«Det grønne skiftet» har plassert Tyskland i dødens posisjon.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tyskland på vei mot kaos?

Av Jan Herdal

Reell kraftpris i flere EU-land, blant dem Nederland, Belgia og Tyskland, passerte 4 kroner pr. kilowattime i første halvår, ifølge Eurostat. En slik pris er ikke holdbar, og mildnes følgelig av omfattende statlige subsidier i flere land.

Politikere som fortsatt prøver å tvinge gjennom det såkalte grønne skiftet, vet ikke lenger sin arme råd for hvordan de skal skjule de verste konsekvensene for sine velgere. Tyskland er her selve skoleeksemplet.

Tyske politikere har opprettet gigantiske fond for ymse forhold. De brukes til å kamuflere galopperende underskudd på statsbudsjettet ved å skyve dem på framtida. Hovedhensikten med dem er å omgå en grunnlovsfestet gjeldsbrems. 

Da den tyske regjeringen ville omdirigere et såkalt covid-fond på 600 milliarder til klimaformål i statsbudsjettet, satte forfatningsdomstolen endelig foten ned, og sa at tiltaket er forfatningsstridig, da det kommer i konflikt med gjeldsbremsen.

Resultatet ble full budsjettkrise i regjeringen, som har frosset alle nye investeringer. Finansminister Christian Lindner sier at han vil overstyre gjeldsbremsen for å dekke hullet i budsjettet ut året. Alternativet ville ha vært å kreve tilbake over 400 milliarder kroner som allerede er utbetalt i strømstøtte til husholdninger og bedrifter. 

Uansett vil han foreslå at støtten blir opphevet ved årsskiftet. Fra da av veltes i så fall de fulle kostnader av en feilslått energipolitikk over på husholdninger og næringsliv.

– Koalisjonen har verken plan eller hode til å løse problemet med hullet i budsjettet, sier statsministeren for deltaten Bayern, Markus Söder.

Eric Heymann i Deutsche Bank skrev i Focus i høst at tysk bilindustris omsetning i fjor falt med 41 prosent i forhold til toppåret 2011. I de tre årene 2020-2022 ble det i Tyskland produsert over 5 millioner biler færre enn i de tre foregående år. Få bransjefolk tror at bilproduksjonen i Tyskland vil nå gamle høyder. Bilfabrikantene satser på Kina og USA for å overleve. 

Tysk kjemisk industri har en samlet tilbakegang på 23 prosent. Heller ikke der er det håp om bedring.

I Bloomberg skriver spaltisten Javier Blas at Europas petrokjemiske industri har kurs mot «Death Row». Kunststoffer, petrokjemiske produkter, som hele den moderne industri er avhengig av, er svært energikrevende, og tysk energi er blitt for dyr etter bruddet med Russland.

Bransjen har begynt å importere byggesteinene til slike stoffer. Da naturgass ifølge Heymann koster omtrent fem ganger så mye i Europa som i USA, lønner det seg å importere halvfabrikata fra Texas. Det er en blindgate, for også importen blir meget dyr, og derfor konkurransehemmende. Det er store tall. Tysk årlig handelsbalanse svekkes med over 400 milliarder kroner.

Tyskland er ikke lenger med i konkurransen

Framtiden for bransjen er dyster. Stål, tekstil og skipsbygging er allerede utvandret til Asia. Denne gangen er også et USA fullt av relativt rimelige hydrokarboner konkurrent. Når USA insisterer på å fortsette blodbadet i Ukraina, er formålet ikke minst å knuse Europa, og framfor alt Tyskland, som økonomisk konkurrent. 

Det er snart hundre år siden Tyskland forrige gang sank ned i økonomisk og politisk kaos. Resultatet kjenner vi. Denne gangen kompliseres situasjonen av at det bare i Tyskland fins 5 millioner muslimer, mange av dem unge, sinte menn i våpenfør alder.

I dag som den gang synes de etablerte partier ute av stand til å takle virkeligheten. Nå er de fanget i sitt eget nett av en like meningsløs som ødeleggende «klima»-politikk. Vår tids Marie Antoinette, Tysklands grønne utenriksminister Annalena Baerbock, synes i tillegg å være drevet av et klassisk europeisk russerhat som overskygger all rasjonell tenkning. 

Forbundskansler Scholz? Hvis du ser ut som en narr, går som en narr og snakker som en narr… Det er ikke mye i de gjenværende restene av det tyske sosialdemokratiske partiet som kan minne om Willy Brandts Ostpolitik.

Forfatteren Jens Bjørneboe ville trolig ha fått mye ut av dagens situasjon i Europa. Nå når det er for seint, har til og de små bjørnene begynt å ane uråd, og stemmer på folk som de tror kan redde dem.

Giorgia Meloni

Kan de det? Nylig var det et møte mellom Italias statsminister Giorgia Meloni og Olaf Scholz. Etterpå ble det sendt ut et kommuniké hvor de uttrykte full enighet om innvandring, Ukraina og klima. Er det fortsatt noen som husker hva Meloni gikk til valg på?

Da Sverigedemokratene var små og svake, kunne de lefle med både EU- og Nato-skepsis. Så seint som i 1918 het det fortsatt: «Sverigedemokraterna vill inte gå med i Nato då de anser att ett medlemskap riskerar Sveriges suveränitet och militära alliansfrihet.» 

heter det: «Sverigedemokraterna anser att en svensk Nato-anslutning ska genomföras med Finland så snart det är möjligt.»

Her hjemme har de tidligere alt-høyremediene Document og Inyheter (før Resett) definitivt tatt farvel med all EU- og Nato-skepsis. Ja, når Document skriver om Palestina, minner det om Anders Langes hundegutter. Under Vietnam-krigen på 1970-tallet gikk silkerampen rundt og skrek «Bomb, bomb, bomb Hanoi». Ikke noe alternativt ved denne høyreversjonen. Tvert om, bare noe veldig gammelt og gjenkjennelig.

Fins det håp for Europa?

Forsidebilde: Lexica

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Tåpen Annalena Baerbock er YGLer i Schwabs stab, og det er Giorgia Meloni og Argentinas Javier Milei også; angående Jimmie Åkesson er jeg usikker. Høyre, venstre, who cares hvis de er ekle Schwabs disipler? Som prinsen «vår». Æsj! Samme møkka, forskjellig emballasje. Pakk bæsjen i gullpapir og pøs på med duftspray og røkelse; det hjelper ikke det minste.
  Verden vil bedras. Helst. Og helst ikke vite, for virkeligheten er at makthaverne vil drepe deg, ta alt du eier inklusive ungen din som de har tenkt å bruke til noe du definitivt helst ikke vil vite. Heller leke med gaming for 12-åringer på smartfonen.
  OperationWarpSpeed Trump nyter stadig frelser-status og det ryktes at han i all hemmelighet har konvertert og blitt jøde. (?)
  Tidligere Air NZ-sjef og angivelig høyreorienterte og kristelige Christopher Luxon er New Zeelands nye leder; skal tro hva han kan få til etter Arderns hærverk på nasjonen. «Air New Zeeland var også et grunnleggende medlem av Climate Leaders Coalition», forteller nzherald.co.nz Så vet vi det.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  28 november 2023 18:36

  Krigen i Ukraina og russarfrykt er dårleg for Tyskland, men strålande for USA. No kjøper Nato seks nye overvakingsfly, frå USA sjølvsagt. Prislapp?

  Svimlingane i Arbeiderpartiet kjøper rakettar frå USA for 12,5 milliardar. Rakettane skal verna amerikanske F-35 i Noreg.

  Svar
 • Vær obs på fond. Det er uoversiktlig og når politikerne oppretter fond, i full offentlighet, står de med lommeboka i andre enden.
  Har det noen gang blitt undersøkt hvor disse fondene blir av?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Kiev-regimets korrupsjon:

Militære funksjonærer i Ukraina tatt for ulovlig salg av hærens forsyninger.

Previous Post

Israelsk avis om de drepte på musikkfestival:

Hamas ville ta gisler, Israel drepte mange av sine egne.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.