POSTED IN Israel, Virkelighetsforståelse

Denne gangen i Palestina:

Historien gjentar seg

0
Print Friendly, PDF & Email

Om å huske fortiden

Av Jan Hårstad    

Det er en setning som har blitt gjentatt så mange ganger at den har blittVerdensberømt: «De som ikke husker fortiden er dømt til å gjenta den.»(Santayana 1863-1952)

    
I 1952 ble også politisk teoretiker Francis Fukuyama født og i 1992 utga han sin bok: «The end of history and the last man.» Det ble opptakten til en global akademisk orgie. Alle professorer meldte seg på for å bekrefte Fukuyamas bok som meldte at globalkapitalismen hadde seiret historisk og ville vare evig. Klassekamp,imperialisme og marxisme var avgått med døden for aldri noen gang å gjenoppstå. Det var de alle enige om.

Denne ekstreme media-akademia kampanjen gjorde naturligvis noe med partier som tidligere hadde smykket seg med marxisme. De fleste gikk over til kulturmarxisme som er et annet ord for politisk korrekthet. 

De moderne «venstresidene» har etter Ukrainakrigen gått over til Nato og som Proletaren i Sverige melder: ingen partier i Sverige snakket om Nato under valgkampen. Alle jobbet for å være «ny-sossar». Die Linke i Tyskland overveier å ekskludere Sarah Wagenstein fordi hun kritiserer både Tysklands opprustning og Nato-krigen. Sånt gjør man da ikke. Hvordan skal det gå med opposisjonen i SV og Rødt? Blir den også frosset ut?

Francis Fukuyama

Den 30 år gamle boka til Fukuyama ligger i historisk grus. Den lykkelige kapitalismen bryter sammen i verdensmålestokk. Brutale klassekamper melder seg på og hvordan løser borgerskapene slike problemer: De starter verdenskriger. Denne gang sannsynligvis med atomvåpen. Dess verre det står til i gamle storheter som England og USA, dess større utgifter og anstrengelser for krig i stor skala. Bare i England finnes det 4,8 millioner rundt fattigdomsgrensa. I USA forbereder en seg på borgerkrig.

I år har 97 palestinere blitt drept i trefninger med Israel på Vestbredden. Channel 12 i Israel fortalte 19 sept. at Israel forbereder et større invasjon i den nordlige Vestbredden og de har uttrykt irritasjon over at PA-PLO i Ramallah ikke klarer å undertrykke unge rebellkrefter.

Det som da skjer i dag tirsdag den 20 sept er oppsiktsvekkende, men det har skjedd før i historien. PAs sikkerhetsstyrker går inn for å fange to Hamas-ungdommer og skyter med skarpt. En 54 år gammel tilskuer blir skutt. Av videor ser du at befolkningen i Nablus er rasende, mens skarpe skudd flyr over hodene deres. Observatører er i sjokktilstand av overraskelse. Dette var noe ingen hadde ventet.

Hamas melder: «PA autoriteten har posisjonert seg selv som en eksklusiv agent for okkupanten Israel overfor det palestinske folk.»  En ny runde palestinsk borgerkrig synes uunngåelig om da ikke Israel okkuperer Nablus-Hebron og Jenin.

Men dette har også skjedd før. I november 1918 kom Spartakus-oppstanden i Tyskland ledet av Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht som ble drept. Hvordan skjedde dette?

Rosa Luxemburg var en polsk-tysk revolusjonær filosof, samfunnsøkonom, politiker, forfatterinne og redaktør. 

Sosialdemokratene Noske, Ebert og Scheidemann allierte seg hemmelig med hæren og dens allierte i Frikorpsene og så ble oppstanden knust med masse døde og fengslede. her starter Hitlerbevegelsens fødsel i Tyskland.

Tyske kommunister ble også tatt på senga i 1933. De hadde ingen forestillinger om at tyskere kunne oppføre seg slik mot egne landsmenn. Drap og fengsling igjen.

Det som skjer i Palestina i dag er faktisk en palestinsk versjon av tyske historiske lærdommer. Abbas og hans gruppe opptrer i rollen som de sosialdemokratiske kontrarevolusjonære Noske-Ebert-Scheidemann. Det er også et Vichy-Palestina vi har med å gjøre. Total kollaboratør for Israel. Palestinere burde ikke blitt så sjokkerte hadde de lært av historien.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigen går over i en ny fase

RUSSLAND MOBILISERER

Forrige innlegg

Krisen til EU forsterker seg.

USA har ingen olje å avse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.