POSTED IN Russland, Virkelighetsforståelse

Bulgarias president sier det som er sant.

Krim er russisk nå.

0
Print Friendly, PDF & Email

Når 95% av innbyggerne i et område i en stat vil være tilsluttet en annen stat er det vanskelig å hevde at en ikke følger folkeviljen når det skjer. Det var det som skjedde med Krim våren 2014. Halvøyen var en delrepublikk i Ukraina. 

I Ukraina hadde USA iverksatt et statskupp som fjernet den korrupte men folkevalgte regjeringen. Dette gjorde de ved å mobilisere, finansiere og utstyre ultrahøyregrupper til vedvarende demonstrasjoner. Til slutt kollapset regjeringen som ikke var særlig populær i befolkningen.

Men det var et USA-finansiert statskupp som hadde funnet sted. De pro-russiske regionene øst i Ukraina ville ikke finne seg i det som skjedde. De hadde tross alt stemt inn den folkevalgte presidenten. To av disse regionene (Donetsk og Lugansk) rev seg løs og hevdet at de ikke underkastet seg den nye kuppregjeringen. På Krim ble det i all hast avholdt en folkeavstemning som viste at nesten hele befolkningen ville være en del av Russland.

Og det ble den. Dette reagerte regjeringen i USA og EU-kommisjonen på. De vedtok derfor å iverksatte en økonomisk boikott av Russland som fortsatt pågår. (Hvor også Norge deltar).

Arctic LNG 2: an ambitious gas project in Russia | TotalEnergies.com

Realiteten er likevel at Krim nå er en del av Russland med stor støtte fra hele befolkningen for det. Det er den realpolitiske situasjonen. Når Bulgarias president sier at Krim i dag er russisk enten en liker det eller ikke, da konstaterer han bare de faktiske forhold. Det kalles realpolitikk.

At USA ennå ikke klarer å svelge at de mistet den russiske juvelen (Krim) med den viktige flåtebasen (Sevastopol) forteller mer om hvor virkelighetsfjern USAs politikk faktisk er. At Norge følger USA som en hund sier naturligvis sitt om mangelen på vilje og evne til hevde norske interesser. Boikott av Russland er helt i strid med norske økonomiske interesser. Hadde vi hatt en regjering som tenkte på Norges og ikke USAs behov ville vi stoppe denne meningsløse boikotten.

Nord i Sibir ved elven Ob sitt utløp utvikler nå Russland enorme gassterminaler for produksjon og eksport av naturgass. Jeg er sikker på at deltagelse i denne virksomheten kunne gitt en stor økonomisk impuls for hele vår nordlige landsdel. Vi har tross alt en oljeindustri og erfaringer med drift av slike terminaler.

Men Norge styres ikke ut fra norske behov, men ut fra USAs behov for konfrontasjonspolitikk. I Bulgaria har de skjønt det. De kjøper nå russisk gass for å redde seg gjennom vinteren og sier det som er sant: Krim er russisk i dag.

Knut Lindtner

Redaktør.

USA blir opprørt av Bulgarias president som sier at Krim «nå er russisk».

USA og NATO nekter jo å anerkjenne russisk suverenitet over Krim.

Av Dave DeCamp.

På mandag sa USA at de er misfornøyd med Bulgarias president fordi han anerkjenner Krim som russisk territorium.

Den bulgarske presidenten Rumen Radev, som nå sikret seg sin andre periode etter valget på søndag, kom med denne kommentaren under en debatt forrige uke. 

Der argumenterte han for pragmatiske bånd med Russland.

«Sanksjonene som er blitt pålagt Russland på grunn av Krim og Ukraina gir ikke resultater», sa Radev ifølge Associated Press.

Han sa at Krim «nå er russisk», og han la til «Hva skulle det ellers være?»

USAs ambassade i Bulgaria sier de er «svært bekymret» over Radevs kommentar. 

«De Forente Stater er svært bekymret over de nylige uttalelsene fra den bulgarske presidenten Rumen Radev når han refererer til Krim som russisk», sier ambassaden i en uttalelse.

white concrete post near sea during daytime
Enten en liker et eller ikke er Krim i dag russisk kontrollert og styrt.

Bulgaria er et NATO-medlem, og USA sier at militær-alliansen står fast på at Krim er en del av Ukraina, selv om det nå er kontrollert av Russland, og at folket på Krim i en folkeavstemming bestemte seg for å slutte seg til den russiske føderasjonen i 2014.

«De Forente Stater, G7-landene, Den Europeiske Union og NATO  er alle klare og enige i vår holdning på at selv om Russland har forsøkt å annektere og nå okkuperer Krim, så tilhører Krim Ukraina», sier ambassaden.

Radev har svart på USAs uttalelse. Han sier at den bulgarske lederen gjentatte ganger har kalt Russlands handling overfor Krim som «ulovlig», og at han bare anerkjenner den nåværende realiteten i en debatt.

«President Radev sa dette i en valgtale, at Krim på den nåværende tidspunkt er kontrollert av Russland. Han er krystallklar på at problemet ikke kan løses med makt», sier Radevs kontor.

Kontoret legger til at Radev tror at den nåværende situasjonen «bare skaper spenning i internasjonale forhold, spesielt i Svartehavets-ragionen. Dette fører direkte til sikkerheten for Bulgaria og dets allierte».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA gir seg ikke til tross for energikrise i EU

Nye sanksjoner mot North Stream 2 selv om USA kjøper russisk diesel.

Forrige innlegg

Storkommunen skulle gi bedre tilbud:

Det ble i praksis høyere priser.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.