POSTED IN Israel

Brann i rosenes leir?

Er USA og Israel på kollisjonskurs om Golan?

0
Print Friendly, PDF & Email

Det interessante med denne meldingen er i hvilken grad dette representerer en signal om dreining i USAs Israel-politikk. Israel er ikke vant med at USA antyder at deres ønsker ikke skal etterkommes fullt og helt.

På den andre siden kreves mer enn en slik uttalelse for å vurdere i hvilken grad dette faktisk er signal om noe nytt. USA har to hovedallierte i Midt-Østen, Saudi-Arabia og Israel. Forholdet til Saudi-Arabia vakler og skulle Israel-alliansen også slå en knute på seg kan svært mye skje.

Thierry Meyssan i Voltaire.net antyder at det er en endring i USAs Iran-politikk på gang og at Iran kan komme til å endre posisjonen i Midt-Østen drastisk. Situasjonen er altså mer flytende enn på lenge.

Knut Lindtner

Netanyahu svarer Blinken: Golan skal for alltid forbli en del av Israel

Premierministerens kontor, Gantz svarte skarpt etter at USAs statssekretær sier at Washington støtter israelsk kontroll av det strategiske platået under nåværende betingelser – men situasjonen kunne forandre seg

Av Jacob Magid og Toi Staff
9 februar 2021

Kontoret til premierminister Benjamin Netanyahu svarte skarpt på tirsdag etter at USAs statssekretær Antony Blinken tvilte på Washingtons anerkjennelse – under den tidligere presidenten Donald Trump – av israelsk suverenitet i Golanhøydene.Blinken sa på mandag at han støtter israelsk kontroll av Golanhøydene under nåværende forhold, men setter spørsmål på legaliteten til beslutningen som Trumps regjering fattet angående det strategiske platået.  

“Golanhøydene er veldig viktige for israelsk sikkerhet.“ sa Blinken i et intervju med CNN. Men „rettslige spørsmål er noe annet. Og med tiden, hvis situasjonen i Syria skulle forandre seg, er dette noe vi ville se på.“ 

Kontoret til premierministeren publiserte et barskt svar og sa at „Golanhøydene vil for alltid forbli en del av den israelske staten.“ 

„Den israelske posisjonen er klar. I alle mulige scenarier vil Golanhøydene forbli israelske.“ sier kontoret til Netanyahu. 

Benny Gantz er en israelsk generalløytnant og politiker.

Forsvarsministeren Benny Gantz sa under en tur i Vestbredden at regjeringen må jobbe med US president Joe Biden sin regjering for å „utvide“ normaliseringen med arabiske land og anerkjennelsen av Golan som israelsk.

I 2019 anerkjente Trump israelsk suverenitet over det strategiske platået som Israel inntok fra Syria i Seksdagerskrigen året 1967 og senere annekterte det i et drag som ikke er anerkjent av det større internasjonale fellesskapet. 

Under intervjuet ble Blinken spurt om Bidens regjering ville fortsette å „se Golanhøydene som en del av Israel.“

„Se, hvis jeg setter til side legaliteten av dette spørsmålet, rent praktisk sett er Golan veldig viktig for Israels sikkerhet.“ sa Blinken.

Så lenge [diktatoren Bashar] Assad har makten i Syria, så lenge Iran er tilstede i Syria, militsgrupper sikret av Iran, selve Assad regimet – alle disse er en betydelig sikkerhetsrisiko for Israel, og praktisk sett forblir kontrollen av Golan i denne situasjonen av real viktighet for Israels sikkerhet. 

Derimot ga han uttrykk for at USA kunne vært åpne for å reevaluere denne posisjonen i fremtiden. 

„Rettslige spørsmål er noe annet. Og med tiden, hvis situasjonen skulle forandre seg i Syria, er det noe vi ville se på. Men vi er på ingen måte i nærheten av dette.“ sa Blinken.

Golan-høydene er et syrisk høydedrag på grensen mellom Israel og Syria som Israel har okkupert i mer enn 50 år.

Blinkens kommentarer sto i sterk kontrast til kommentarene til hans forgjenger Mike Pompeo som gjorde et sjeldent besøk i Golanhøydene i november. 

„Du kan ikke stå her og stirre ut på det som finnes på andre siden av grensen og nekte den sentrale saken som president Donald Trump anerkjente, som tidligere presidenter har nektet å gjøre.“ sa Pompeo. „Dette er en del av Israel og en sentral del av Israel.“

Pompeo dømte det han beskriver som rop fra „Europas salonger og eliteinstitusjoner i USA,“ som oppfordrer Israel å gi Golan tilbake til Syria. „Forestill deg, hvis Assad kontrollerer dette stedet, hvor stor risikoen er for skade både for Vesten og Israel.“

Oversatt av Christiane Mössner

Forsidebilde: Cole Keister

https://www.timesofisrael.com/netanyahu-responds-to-blinken-golan-will-remain-part-of-israel-forever/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Skremming svekker kritisk tenkning.

Det er ekstra lett å skremme barna.

Forrige innlegg

Hva Navalny-saken egentlig dreier seg om:

Et påskudd for nye Russland-sanksjoner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.