POSTED IN Rasisme, Ukraina

Zelensky-medarbeider om Krim:

«Vi må renske halvøyen for alt russisk.»

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Enhver form for nøktern vurdering ser ut til å ha forlatt representanter for den ukrainske regjeringen. Det er ikke bare utslag av den formen for rasisme som preger ukrainske myndigheter, men også et utslag av at krigen går dårlig og det fører til en voldsommere retorikk, et kraftigere språk.

Det mange i vest har problemer med å forstå er at det kan være ledere i Ukraina som har slike synspunkter. Vi har ved hjelp av våre medier definert russerne som kjeltringene mens vi har satt glorier på Ukrainas ledere. Men det Zelenskys medarbeider her uttaler er ikke bra å lese. For slike meninger er egentlig uhørte også hos oss.

Det vi glemmer er at Ukraina er omtrent den eneste staten som har en formulert rasisme i grunnloven. Det vi glemmer er at noe av det første denne regjeringen vedtok etter kuppet i 2014 var forbudet mot russisk språk i landet. At en stor del av befolkningen er russisktalende eller snakker både russisk og ukrainsk forteller hvor håpløst dette prosjektet egentlig er.

Frem til Maidan-kuppet i 2014 var Krim en del av staten Ukraina, men kulturelt var det hele tiden russisk.

Det vi har i dette tilfellet er en rasist i fri dressur, men i Norge ser vi det ikke for vi er blindet av «anti-rasismen».

Knut Lindtner
Redaktør

«Alt russisk» må bli fjernet fra Krim – sier en av Zelenskys menn.

Mikhael Podoliak påstår at Ukraina vil gjenerobre halvøya i løpet av syv måneder.

Russisk kultur vil bli bannlyst på Krim dersom Ukraina igjen får kontroll over halvøya. Det sier Michael Podoliak, en senior støttespiller hos den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky. Podoliak legger til at Kiev planlegger å straffe de som har russisk pass, og andre «forrædere» som bor på Krim.

Michael Podoliak

«Så snart vi kommer dit må vi fjerne alt russisk på Krim», fastslår Piodoliak i et intervju på onsdag med  RFE/RL, som er kontrollert av USAs regjering, Han argumenterer med at det i hovedsak russisk-talende området i stedet må bli del av «det ukrainske kulturområdet».

Han innrømmer at hans syn er blant de mest radikale blant lederne i Kiev. Men han insisterer på at beboerne på Krim ikke må få lese russisk litteratur eller se på russiske filmer, for ikke å snakke om å snakke russisk ute blant folk. Det kan bare tillates helt privat, legger han til. Ifølge Podoliak vil de som nekter å etterkomme dette være nødt til å  forlate området.

Lokale Innbyggerne vil stå overfor massive undersøkelser, med «lovlige straffereaksjoner»  for enhver som har skiftet fra ukrainsk til russisk statsborgerskap. De vil bli ansett som «kollaboratører og forrædere», av ukrainske myndigheter. Podoliak innrømmer at prosessen han beskriver som «svært kraftige stabiliserende tiltak» vil bli vanskelig.

«Vi må bryte alt ned»,  sier han om Krims russiske identitet.

Krim har i århundrer vært russisk.

Denne talsmannen for den ukrainske presidenten er full av selvtillit om at ukrainske styrker vil gjenerobre halvøya i løpet av syv måneder. Han påstår at hans syn er «matematisk verifisert», og at Russland mangler de nødvendige ressursene for å holde på området. 

Men Podoliak har ikke regnet med eventuelle forhandlinger mellom Kiev og Moskva , og at Kreml først må trekke tilbake sine tropper fra de områdene i Ukraina som de hevder er deres. 

Krim har vært en del av Russland siden 2014, da innbyggerne i en folkeavstemming og med overveldende flertall støttet gjenforening med Moskva.  Det skjedde etter Maidan-kuppet i Kiev. Det har vært frykt blant den russiske majoriteten på halvøya at de ukrainske nasjonalistene som har kommet til makten i Kiev med makt vil  tvinge sitt språk og sin kultur på dem.

Krim-halvøya var historisk en del av Russland etter 1783. Den ble bare overført til Kiev-administrasjonens kontroll av Sovjet-myndighetene i 1954.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Jon Tyson

https://www.rt.com/russia/574300-ukraine-crimea-russian-culture-eradication-plans/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Om jeg bare var hjemme….

Kronikk om vaksiner, penger og en kommende konferanse

Forrige innlegg

Eksisterer Long-Covid?

Eller er det enda en bløff for mere vaksinering?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.