POSTED IN Virkelighetsforståelse

X-CIA Larry Johnson:

Var hele kuppforsøket et iscenesatt teater for at Russland ubemerket kunne flytte tropper?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Utviklingen har gått så fort i denne saken at denne kommentaren på en måte er utdatert. På den andre siden kan det være interessant å se hvordan en tidligere CIA-ansatt reagerer og tenker i denne forbindelsen.

Knut Lindtner
Redaktør

Russland bør få tildelt en Oscar for lørdagens forestilling om beste kupp. Prigozhin bør få pris som beste skuespiller. 

Av Larry Johnson

Larry Johnson, X-CIA

Tenk om Prigozhins «kupp» egentlig var en Maskorama-forestilling? Jeg må se nærmere på den muligheten.

Tidligere i dag ( lørdag på USAs østkyst)  tenkte jeg å skrive  en artikkel med den fengende tittelen «Prigozhin, knask eller knep».

Vel, den ideen forsvant jo like fort som vannet i den sprengte Kakhovka-dammen da beretningen om Prigozhins plan om å marsjere mot Moskva og personlig kvele Russlands forsvarsminister kom ut.

Det skjedde jo like raskt som en baklengs flip-flap fra den rumenske turneren Nadja Comaneci. Prigozhin beordret sine tropper å dra tilbake til sine baser etter en avtale med presidenten i Belarus, Alexander Lukashenko. Prigozhin skal gå i eksil, og vil ikke bli straffet.

HVA???

Ikke noen blodsutgytelser? Ingen milevis med brennende tanks? Og ikke noen Mussolini-løsning for Vladimir Putin? (Mussolini, Italias leder under 2. verdenskrig. Ble skutt etter han forsøkte å krysse grensen til Sveits i 1945, red.)

Hva i all verden?

Vel vel. Du kan bare tenke deg skuffelsen og frustrasjonen hos etablissementet i Washington. Det må ha vært som en for tidlig sædavgang for politikerne der. I går (fredag) kunne du høre champagne-korkene som smalt og lyden av popcorn da mediene og etterretningene samlet seg rundt dataskjermene sine i påvente av at en fortvilet Putin skulle springe naken ut av Kreml.

Biden og hans team minnet meg om en desperat Wilye Coyote (tegneseriefigur overs.) slik de led mens de pønsket ut dumdristige planer for å se Putin kræsje og brenne opp.

Jeg kan jo ikke bestemt gi slipp på muligheten for at Prigozhin virkelig prøvde å få til dette kuppet på egen hånd, (eller at det var noen utenfra som oppmuntret han til det),

Men jeg kan jo presentere et Maskorama-scenario.

La meg starte med fakta:

 1. Wagner-gruppen ble etablert av russisk etterretning-organisasjon, og finansiert av den russiske regjeringen. Mange  i Vesten tror at Prigozhin har dype lommer og betaler Wagners regninger, til tross for at nan absolutt ikke har noen militær erfaring.  Han  er bare en kommandant i navnet.  Eller som russerne sier: NJET
 1. USA og NATO betrakter Russland som er diktatur. Prigozhin har brukt kjeft i månedsvis – spyttet ut trusler mot det russiske militæret, og da indirekte mot Putin. Men han har verken blitt arrestert eller sanksjonert. Betyr det at Russland ikke er et diktatur?
 1. Prigozhin satte tilsynelatende i gang kuppet på fredag, ifølge hans egne ord. Det var fordi det russiske forsvarsdepartementet fant en leir med Wagner-soldater som øvde på krig med missiler, granater og raketter. Men en påstått video av hendelsen viser ingen ofre. Lørdag slo Prigozhin tilbake mot denne påstanden, og insisterte på at han bare protesterte mot forsvarsdepartementets forslag om å gjøre Wagner-gruppen til en del av den russiske hæren.
 1. Den russiske regjeringen ventet i omtrent 12 timer før de sendte politiet/militære styrker til Wagner-gruppens hovedkvarter i St.Petersburg.  Ikke særlig hastverk der nei.
 1. Det ble rapportert at Prigozhin hadde beordret en kolonne med Wagner-soldater som skulle gå fra Rostov ved Don til Moskva for å fjerne Shoigu, og kanskje general Gerasimov. Hvis du ser på kartet så er det en distanse på 1200 kilometer. Hvordan hadde de tenkt at denne kolonnen, ned lastebiler og tanks, skulle kunne tanke opp og så dekke denne distansen på mindre enn 20 timer?

Hvordan kan dette være en forklaring? Hele fortellingen om et kupp ble til for at russiske militære styrker skulle flytte sine styrker til områder nord og vest for Voronezh uten at NATO-planleggerne skulle bli alarmert.

Russland flyttet på styrkene sine for å stanse kuppmakere til å bygge opp sine ulovlige handlinger.

Det ser ut som om opphavet til fortellingen om at Prigozhin skulle forråde Russland startet i 2022. Noen i vestlig etterretning hadde forbindelser til Prigozhin, og begynte å spørre om han var villig til å samarbeide med Vesten.

Prigozhin lot sine russiske sjefer få vite om denne tilnærmingen, og russerne bestemte da å bygge opp synet på Prigozhin som en misfornøyd patriot, som kokte over av sinne over de russiske ledernes inkompetanse.  Russerne gikk videre og lot Prigozhin få øse ut sine verbale angrep på Shoigu og Gerasimov.

Om vi skal tro lekkasjene til Jack Texeira skal han til og med på internett ha gitt ut opplysninger om hvor russiske tropper befant seg, gjennom sine internett-forbindelser.

Her er en interessant del av denne hypotesen – hvem besluttet å lansere Prigozhin?  Et trolig argument er at Prigozhins vestlige kontakter bestemte at fredag var dagen , og beordret han til å aksjonere. Men jeg tror at de som satte dette i scene var Kreml. Putin og hans internettsjefer visste at Vesten ville prøve å få til noe i Russland.

De var klar over at det gikk dårlig for Ukraina og NATO med deres motoffensiv, med store tap av mannskap og materiell. Hvorfor ikke bruke kuppforsøket som en dekkhistorie til å masseforflytte troppene sine langs linjen mellom Moskva og Rostov ved Don.

Dette vill jo være en måte å flytte russiske tropper nordover til området ved Belgorod, uten uvelkommen oppmerksomhet fra NATOs ISR-plattformer. Flytte troppene nærmere grensen og så spre dem ut. 

Slik kunne Russland finne en måte å forsterke troppene  i en ny akse, noe som ville skape et mareritt ofr NATO-planleggerne. Tenk deg kuppet som en kanin som løper over åpne marker. Sultne rovdyr gjemmer seg i skogen, de kan være fristet til å avsløre seg i et forsøk på å få seg en godbit av en kanin. Var det noen reaksjoner i Russland til nyhetene om at det mistenkte kuppet hjalp russisk etterretning til å identifisere personer med autoritet i Russland som stille og rolig arbeider for Ukraina? 

Kanskje.

Jeg vil også more meg med en annen fornøyelig mulighet. Greidde Prigozhin å svindle sine vestlige kontakter for millioner av dollar? Han har jo enn kriminell fortid, og er kjent for å være langfingret. Brukte han sin kriminelle fortid til å snyte britene og amerikanerne?

Det kunne bli litt av en historie.

Uansett – etter mindre enn 24 timers drama sitter vi bare igjen med Peggy Lees vakre stemme som synger: Is That All There Is?

Forsidebilde: Et eksempel på Potemkins kulisser (noe som er noe helt annet enn det faktisk ser ut som).

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Har kasta bort eit år på å lese og lytte til denne oppblåste fantasten. Han har ikkje peiling.

  Svar
 • «Det ser ut som om opphavet til fortellingen om at Prigozhin skulle forråde Russland startet i 2022. Noen i vestlig etterretning hadde forbindelser til Prigozhin, og begynte å spørre om han var villig til å samarbeide med Vesten. Prigozhin lot sine russiske sjefer få vite om denne tilnærmingen…»

  Ikke noe nytt under solen.
  Oppstarten/ provoseringen til denne ( forsøket på ) 3. verdenskrig var lik den 2.
  Polen og Ukraina har bare byttet roller.
  Kuppforsøket og forsøk på infiltrasjon har fulgt nogenlunde samme oppskrift.
  Disse bakmennene i vesten ser ut til å være ganske fantasiløse.
  – Eller så tenker de ; – hvorfor bytte ut en strategi som har virket tidligere?

  Så får vi håpe at de ikke avslutter med atomvåpen eller brannbombing mot sivile byer , for å skremme til lydighet, som de gjorde forrige gang.
  Vi vet fra historien at disse folka (bakmennene, de sjøl-utvalgte, ‘forfulgte’ ) er uten skrupler.

  Svar
  • Arno Mong Daaastøl
   27 juni 2023 17:52

   Frikar skrev:
   (‘Oppstarten/ provoseringen til denne ( forsøket på ) 3. verdenskrig var lik den 2.’)
   ‘Polen og Ukraina har bare byttet roller.’
   Nettopp.
   Krigshisseren FD Roosevelt presset England økonomisk til å gi Polen ‘frikort’ i forhandlingene med Tyskland 1939 (‘Vi redder dere uansett’). Det polske militærdiktaturet ble ‘blærete’ overfor tyskerne, og ga blaffen i tidligere avtaler. Krig fulgte.

   Svar
 • Spekulasjonene til X-CIa agent Larry virker lite plausible for meg. Har mer tro på en gang CIA agent, alltid CIA agent. Akkurat som i mafiaen, så kan man ikke slutte, så tipper han sprer et narrativ fra dypstaten for å skape akkurat de motsetningene dypstaten ønsker.

  For meg er spekulasjonene i den siste podcasten til James Corbett hvor han intervjuer Rolo Slavskiy mye mer rasjonelle. Russeren han intervjuer mener forsvarsminister Shogu er ekstremt korrupt og at det kan sees på som en kamp mellom oligarker med Prigozhin på den ene siden og Shogu med allierte på den andre siden. Vi har allerede hørt historier om at russiske tropper har angrepet Wagner tidligere og nektet dem sin kvote med ammunisjon og at Wagner blir tvunget inn i det russiske forsvaret. Med andre ord bli lagt under Russlands mest korrupte oligark og hovedfienden til Prigozhin. For meg er denne historien rasjonell, da Russlands krigføring ser ekstremt amatørmessig ut. Det minner meg om overveldende korrupsjon i russiske kampstyrker og det er vel bare Wagner som har hatt noe særlig suksess på slagmarken. De andre amatørestyrkene har vel stort sett blitt slått tilbake det siste halvåret. Det ser ikke ut som en supermakt som kriger i Ukraina – med unntak av Wagner sitt lille bidrag. Så alt fjaset om 5D planer og angrep via Hvite-Russland fremstår for meg som håpløst naivt. Det kommer jo til og med frem at Wagner må levere utstyret sitt før de kan dra til Hvite-Russland, så da er det ganske håpløst å tro at Wagner kan angripe fra Hvite-Russland uten tyngre utstyr.

  https://www.corbettreport.com/interview-1813-wtf-just-happened-in-russia-with-rolo-slavskiy/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Naturen forholder seg ikke til klimadogmet.

Uvanlig store mengder havis er en hodepine for klima-alarmistene.

Forrige innlegg

Selv om nesten ingen norske medier skriver om det.

Nye overgrep mot palestinerne i Israel.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.