POSTED IN Filippinene, Kina

Vurdering av den spente situasjonen i Sørkinahavet.

Kinas beste våpen er en sverm av mindre fartøyer i dypvannsrennene.

0
Print Friendly, PDF & Email

 SIVIL ULYDIGHET, KINAS BESTE VÅPEN FØR ILD ÅPNES

 Einar Magnus Ødegård, oberstløytnant utenfor tjeneste

Sjef for 7. Flåte på Hawaii har vært med et tokt fra Clark Air Field for ved selvsyn å se situasjonen i Sør-Kinahavet.

Hva han så opplyses ikke.

Samme 7. Flåte opplyser: ‘The chinese aggressive activity in South China Sea must be challenged’. 

Uttalelsen kom to døgn etter at Filippinenes transport av forsyninger til den gamle landsatte fregatten i Spratly ble litt forstyrret av kinesisk kystvakt. Men uttalelsen kan også ha bæring på noe som foregår andre steder der i havet.

Melding 28. august:

Det store helikopterbærende japanske skipet JS IZUMO skal forlate Manila, og delta i den 5 mndr. lange flåteøvelsen ‘Indo Pacific Deployment Exercise’ sammen med skip fra USA, Australia og Filippinene som starter 31. august.

JS Izumo er et helikopterskip som fra og med 2022 bygges om til et lett hangarskip. Offisielt klassifisert som en flerbruksoperasjonsdestroyer, er hun hovedskipet i Izumo-klassen til Japan Maritime Self-Defense Force. Wikipedia

Øvelsen er ikke tidligere kunngjort, hvorfor etter at landgangsskipene USS America og HMAS Canberra (med eskorte og minst en amerikask hangarskipsgruppe) er til sjøs?

Et hemmelighetskremmeri med villedende opplysninger er i gang fra USA/Australia/Japan.

Kanskje kjører Kina nesten samme opplegg mot angriperne som da hangarskipsgruppen Ronald Reagan i månedskiftet sep.-okt. 2021 ble effektivt hindret i å løse et oppdrag.

Den gang ankret 140 sivile skip fra den kinesiske marinen opp ved Kalayaan Island i Spratly der det finnes en filippinsk bosetning.

Samtidig seilte 240 andre slike sivilregistrete skip ‘i Sør-Kinahavet’ sa en melding fra GMA News. I britiske ‘Jane’s Defence’ ble det klaget på at ‘kinesiske sivile skip hindret lovlig seilas med militære fartøyer’. 

Og den atomdrevne U-båten USS Connecticut regelrett ‘tryna’ i en hindring som sensorene ikke hadde oppfattet…..

En taktisk mulighet når elleve kinesiske baser skal forsvares, er mange skip som kontinuerlig seiler i dypvannsrennene omkring basene for å avgi ild mot angrep over sjø og fra luften. En annen stor skipsgruppe kan oppsøke angripernes flåtestyrker, og legge en tett sverm omkring hvert skip for å gjøre bevegelser vanskelig.

Sentralt og styrende i den kinesiske taktikk er antakelig at angriperne skal løsne det første skarpe skudd, helst mot ett eller flere sivile skip. Det vil gi Kina en PR-messig fordel. Meget aggressiv kinesisk seilas er å forvente, skipene er av stål og har forsterket baugparti. Så lenge landgangsstyrkene befinner seg på kjøl har kinesere overtaket i situasjonen. 

Dersom landsetting blir gjort har angriperne nådd sitt første mål, og kineserne har en vanskeligere situasjon på stedet. Kan vi vente at også mobiliserte kinesiske skip deltar i forsvaret av basene i Sør-Kinahavet? 

Inntil ild er åpnet er altså Kinas beste forsvar sivil ulydighet av mange sivile skip. Den kinesiske fiskeflåten består av 180 000 fartøyer.

Informasjon om denne sjøkrigen med ulike stridselementer kan la seg vente på.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Har de mistet kontakt med virkeligheten?

4 pensjonerte USA-generaler snakker om Ukrainakrigen.

Forrige innlegg

Australia holder også på utafor Kinas kyst.

Hva gjør Australia krigsskip i Kinas nærområder?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.