POSTED IN Midt-Østen

Voltaire:

Forbereder Tyrkia krig?

0
Print Friendly, PDF & Email

Tyrkia forbereder krig mot Syria og Russland.

Fra Voltaire Network.

I sin tale til parlamentsmedlemmene i sitt parti den 5. februar 2020 utpekte president Recep Tayyip Erdogan «vennlige elementer», som medlemmene av Turkmen opprørsmilits som utgjør «Den nasjonale syriske hæren» (Jaych al-Watani as -Suri), og også også deres kolleger i al Qaida som har gått inn i en allianse med lokale grupper.

Meningen er at disse skal danne Levant Liberation Organization (Hayat Tahrir al-Cham).

Så lovpriste han lovligheten av utplasseringn av tyrkiske militære som det var blitt enighet om i Adana avtalen. 

Teksten i avtalen, datert 20. oktober 1998, skulle bety slutt på den tidligere tyrkisk-syriske krigen. Men den hadde aldri blitt offentliggjort. En ubekreftet versjon var blitt publisert på vår nettside.(1) 

I den teksten var Syria forplikte seg til stanse støtten til PKK og Abdullah Ocalan (dette var da en pro-sovjetisk organisasjon). Avtalen tillot den tyrkiske hæren å forfølge kurdiske militære enheter som angrep tyrkisk territorium så langt som 5 kilometer inne i Syria.

En soldat fra YPG foran en pansret USA-kjøretøy

 Tar vi med i betraktningen at PKK/YPG (nå en pro-NATO organisasjon) var bevæpnet med moderne utstyr under operasjonen «Spring of Peace» (fra 9. til 22. oktober 2019). 

Så uten videre utvidet Tyrkia «krigssonen» til 30 kilometer inn i Syria.

I Adana-avtalen sto det ingen ting om at Tyrkia kunne utplassere sin hær i Idlib- provinsen. Men slik utplassering ble overveid i den russisk-tyrkiske Sochi-avtalen 17. oktober 2018. Denne var blitt godkjent av Syria.(2)

Krigere fra Hayath Tahrir al-Cham

Men betingelsen var at alle «radikale terrorist-grupper» skulle trekke seg tilbake (dette inkluderte også Hayath Tahrir al-Cham)  fra den demilitariserte sonen før 15. oktober 2018.

Men dette greidde ikke tyrkerne – ikke mer enn amerikanerne hadde greidd det før dem. Å skille mellom og dele mellom «radikale (jihadister) de «moderate»  demokratiske motstandere).

Konsekvensen er at regjeringens Syriske Arabiske Hær siden da har prøvd å frigjøre Idlib-provinsen fra jihadistisk okkupasjon.

Når de henviser til Adana-avtalen i stedenfor den inngått i Socji, så må Tyrkia innrømme at de har mislyktes med sine forpliktelser overfor Russland. 

Men alt dette forgikk jo i den perioden da de to maktene drev og førte en hemmelig krig midt i den kalde krigen.

I den samme talen, den 5. februar 2020, viftet Erdogan med sitt medlemskap i Muslim Brotherhood – kilden til jihadistene – og fortsatte med å gi Syria frist til 28. februar 2020 å fjerne seg fra lokalitetene de nettopp har frigjort, og å trekke seg tilbake til bak linjen fra Sochi-avtalen.

Om ettermiddagen sprengte en selvmordsbomber fra Hayat Tahrir al-Cham seg foran bygningen der de russiske styrkene holdt til. Vi vet ennå ikke utfallet av denne operasjonen, men vi forstår at det var Tyrkia som skulle få skylden.

Erdogan i Ukraina

Så nå er situasjonen helt snudd på hodet. Den 13. januar 2020 møttes lederne for de tyrkiske og syriske hemmelige tjenester diskret i Moskva for å legg opp til en fredsplan.(3) Men siden da har Syrias Arabiske hær, mye til overraskelse for de vestlige maktene, gjennomført en seierrik offensiv i Idlib. De har frigjort i alt femten byer.

USA støttet da tyrkerne samtidig som de trakk seg tilbake fra deres felles operasjoner.

Den 19. januar ekskluderte Tyrkia 30 000 fra jihadist-bevegelsen. Disse skulle sendes til Tripoli i Libya. Men så langt har kun 2500 av dem emigrert.

Da president Vladimir Putin møtte utenlandske ambassadører for å motta deres  akkreditiver den 5. februar, sa han: «Dessverre har humaniteten nok en gang nærmet seg en farlig linje. Ragionale konflikter øker, trusler fra terrorister og ekstremister øker, og våpenkontrollen ser ut til å ha blitt avskaffet».

Kort sagt, vi nærmer oss en konflikt mellom Tyrkia – medlem av NATO – og Russland, medlem av CSTO (militærallianse mellom Russland og 7 andre land i Sentral-Asia).

[1] “The Adana Security Agreement”, Voltaire Network, 20 October 1998.

[2] “Memorandum on Stabilization of the Situation in the Idlib De-escalation Area”, Voltaire Network, 17 September 2018.

[3] “Russia offers deal to Syria and Turkey”, Voltaire Network, 15 January 2020.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder m/tekst lagt til av Knut Lindtner

https://www.voltairenet.org/article209159.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klimatoppmøtet i Glasgow:

Umulig å forene CO2-krav med Kina og Indias behov for vekst.

Forrige innlegg

Pål Steigan:

Men hvorfor kaller vi det klassekamp?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.